01 / 05 / 2024

Otomotiv Test Merkezi Bursa'da olmazsa alternatiflere yöneliriz!

Otomotiv Test Merkezi Bursa'da olmazsa alternatiflere yöneliriz!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'da yapılmasını arzu ettiklerini ancak gerekli alanı bulamazlarsa alternatif illere yöneleceklerini bildirdi...



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'da yapılmasını arzu ettiklerini ancak gerekli alanı bulamazlarsa alternatif illere yöneleceklerini bildirdi. 


Kanun taslağımızı hazırladık' Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'da yapılmasını arzu ettiklerini belirterek, "Arzu ettiğimiz alam bulamazsak, Bursa dışında başka yerlerdeki alternatifleri de değerlendiririz" dedi. 


Bakan Işık, Bursa Hilton Otel'de düzenlenen sektörel çalıştaylarda otomotiv ve tekstil sanayicileri ile buluştu. Ulusal Otomotiv Tedarik Sanayi Çalıştayı ile Tekstil Sektörü Çalıştayı'nın açılışında konuşan Bakan Işık, merkez için ilk belirlenen alanın dünya çapmda bir otomotiv test merkezi için yetersiz kaldığını anlatarak, "Daha soma ikinci bir alan üzerinde yoğunlaştık. İkinci alanla ilgili problem demeyelim, ama başka bir durum çıktı. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Merkezin başka bir alanda yapüması kararı çıkarsa, birinci önceliğimiz yine Bursa olacak. Arzu ettiğimiz alanı bulamazsak, Bursa dışında başka yerlerdeki alternatifleri de değerlendiririz" diye konuştu. 

Bursa'da ve otomotiv yan sanayisinin güçlü olduğu tüm bölgelerde, sanayicilerin raylı sistemler ve havacılık gibi diğer sektörlerde de rekabetçi hale geldiğini anlatan Işık, "2015-2018 yıllarını kapsayacak şekilde Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlık çalışmalarına başladık. Bunu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasını yaptı. 


Otomotivyan sanayide ciddi bir ekosistem olduğunu ifade eden Işık, şirketleri bakanlık olarak hazırladıkları Kümelenme Destek Programı'ndan yararlanmaya davet etti. Işık, bu program ile kümeleri 5 yü süreyle destekleyeceklerini ve bu faaliyetler için 2015'de 12 milyon750 bin TL ödenek ayırdıklarını açıkladı. 

"Üretim anlayışımız 3Y" Tekstil Sektörü Çalıştayı'na da katılan Bakan Işık, 12 yılda ihracatın yaklaşık 4 kat arttığına dikkat çekerek, "İşbirliği ve dayanışmamızı daha da güçlendirmek ve '2023 Vizyonumuzu' gerçekleştirmek için hep birlikte daha çok çalışmalıyız. Bünun için 3 ynin yani 'yerli, yenilikçi ve yeşil' üretün anlayışının vazgeçilmez olduBakan Fikri Işık, 2020 öncesinde yerli marka otomobili Türkiye ve dünya yollarında görmeyi hedeflediklerini, otomotiv sektöründe Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma ayrıca önem verdiklerini vurguladı. Ülke genelindeki 41 Ar-Ge merkezinin otomotiv sektörü için yetersiz kaldığını belirten Işık, "Tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararımızı artık hayata geçiriyoruz. Şu anda kanun tasarısı taslağımızı hazırladık. 


İnşallah yakında hükümetimize, Bakanlar Kurulüna ve kanun teklifi olarak Meclis'e sunacağız" dedi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bilim Teknoloji Merkezi'ne ek olarak inşaa edilecek Gökmen Uzay Eğitim Merkezi'nin protokolü imzalandı. Protokole Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Ticaret ve ğunuher fırsatta vurguluyoruz" dedi. 

"İhracatta kilogram değeri 1.5 dolarlık ürünler yerine ortalama 4 - 4.5 dolar civarındaki ürünleri üretmek ve geliştirmek durumundayız" açıklamasını yapan Bakan Işık, Türkiye tekstü sektöründen vazgeçmesinin mümkün olmadığım, bu kapsamda tekstilde katma değeri yüksek ürünSanayi Odası (BTSO) Başkanı ibrahim Burkay katıldı. Bilim merkezi projesini hayata geçiren ilk belediyenin Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Işık, Bursa Bilim Merkezi'ne 52 milyon liralık destek vereceklerini açıkladı. BTSO'nun da yaklaşık 8 milyon lira katkı sağlayacağı bildirildi. 

lere yönelmek gerektiğini vurguladı. 


Dünya


Geri Dön