Otopark Yönetmeliği'nde hangi değişiklikler yapıldı?
Yeni yapılan binalarda, küçük konutlarda oturan 3 ayrı aile 1 araçlık otoparkı paylaşacak, büyük konut satın alanlara 2 araçlık otopark tahsis edilecek.
Devlet, yeni binalarda her daireye 1 araçlık otopark yapılmasını zorunlu kılan düzenlemeyi müteahhitlerin itirazı nedeniyle bir türlü çıkaramayınca sonunda otoparkta yeni ayrıma gitti. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; yeni yönetmeliğe göre, küçük dairelere sahip olan aileler 1 araçlık otoparkı 3 daire arasında dönüşümlü şekilde kullanacak. Büyük konut satın alanlar ise 2 araçlık otopark alanına da sahip olacaklar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2018'de çıkarılan fakat müteahhitlerin sürekli itirazları üzerine bugüne kadar uygulanamayan Otopark Yönetmeliği'ni değiştirerek yayımladı. İlk kez 2018'de yayımlanan yönetmelik, yeni yapılacak mesken niteliğindeki binalarda her bir daireye en az bir araçlık park yeri yapılmasını zorunlu kılıyordu. Fakat müteahhitler maliyetlerin yükseleceği nedeniyle düzenlemeye itiraz etti. 7 defa ertelenen yönetmeliğin son halinde 1 daireye 1 otopark uygulamasından vazgeçildi. Onun yerine metrekare formülü getirildi. Düzenlemeyle dükkan, mağaza, market gibi binaların otopark zorunluluğu da yumuşatıldı.
Yönetmeliğe göre, yeni yapılacak binalarda 80 metrekarenin altında olan her 3 eve 1 araçlık otopark yapılacak. 80 ila 120 metrekare arasındaki her 2 eve 1 otopark; 120 ila 180 metrekare arasında ise her 1 eve 1 otopark yapılacak. 180 metrekare ve üzerindeki evler için ise en az 2 araçlık otopark yapılması zorunlu olacak.
Buna göre, 80 metrekarenin altındaki daireleri satın alan aileler, her birinin otomobili olsa dahi tek başlarına binanın otoparkını kullanamayacak. Sadece kendileri gibi küçük dairelerde oturan 3 aileye birden tahsis edilmiş 1 araçlık otoparkı dönüşümlü şekilde kullanacak.
ELEKTRİKLİ ARACA DA PARK ALANI ZORUNLU
Yeni yönetmelikle elektrikli araçlar için otopark zorunluluğu da genişletildi. 20 ve üzeri araçlık otopark alanlarının yüzde 5'i elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi zorunlu olacak. Dolayısıyla 20 araçlık park yerlerinde en az 1 park alanı elektrikli araçlara verilecek. AVM'lerde de 50 araçta 1 elektrikli araç park yeri şartı yüzde 10'a (50 araçta 5 araç) çıkarıldı.