17 / 05 / 2024

ÖTV'siz araç satışı mümkün mü? 

ÖTV'siz araç satışı mümkün mü? 

Son dönemde bazı mecralarda ÖTV'siz otomobil satışı yapılacağına dair söylentiler yer alıyor? Peki ÖTV'siz araç satışı yapılabilir mi? İşte gerçekler...



ÖTV nedir?

ÖTV, Özel Tüketim Vergisi'nin kısaltmasıdır. Özel Tüketim Vergisi, Türkiye'de belirli tüketim mal ve hizmetlerine uygulanan bir vergi türüdür. ÖTV, bu ürünlerin üretiminde veya ithalatında ödenir ve nihai tüketiciye yansıtılır.

ÖTV'nin amacı, özellikle lüks ve tüketimine yönelik mal ve hizmetlerin vergilendirilerek devlete gelir sağlamaktır. ÖTV, tüketiciyi daha tasarruflu davranmaya teşvik etmek ve vergi politikası yoluyla bazı ürünlerin tüketimini sınırlamak amacıyla kullanılır.

ÖTV'nin uygulandığı ürünler arasında alkollü içecekler, tütün ve tütün mamulleri, otomobiller, lüks tüketim eşyaları, elektronik cihazlar, cep telefonları, benzin, motorin gibi akaryakıtlar, enerji içecekleri, bazı kozmetik ürünleri ve hatta bazı finansal işlemler yer alır.

ÖTV, ürünün değeri üzerinden hesaplanır ve genellikle bir oran olarak uygulanır. Örneğin, otomobiller için ÖTV oranı aracın motor hacmi, yakıt türü ve özelliklerine göre değişebilir. ÖTV'nin miktarı ürüne göre farklılık gösterir ve verginin yüksek olduğu ürünlerde tüketici fiyatı önemli ölçüde etkileyebilir.


Geri Dön