02 / 07 / 2024

Oy kullanmayana ceza! 28 Mayıs seçiminde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?

Oy kullanmayana ceza! 28 Mayıs seçiminde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanını seçmek için 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandık başına gidecek. İlk turda neredeyse 8 milyon vatandaş oy kullanmadı. Peki, oy kullanmamanın cezası var mı?



Sabah'ta yer alan detaylaragöre, oy kullanmama cezası 2023 seçimlerinden sonra gündemde yer alamya başladı. Vatandaşlar, 2023 oy kullanmama cezası var mı, ne kadar, kaç TL sorularına yanıt arıyor.

2023 SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesi kapsamında, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk taşıyor.

Oy kullanmanın yapılmadığı durumda YSK tarafından cezai işlem uygulanıyor.

Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanma işlemi yerine getirilmediğinde cezası Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirleniyor.

Seçim günü oy kullanılmadığında seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz ya da herhangi bir yasal sorumluluk doğmuyor.

Oy kullanmayana ceza! 28 Mayıs seçiminde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?

OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR, KAÇ LİRA?

2017 senesinde gerçekleştirilen Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen tutara göre oy kullanmayan vatandaşlar 22 lira ceza ödemişti.

Bir önceki 1 Kasım 2015 seçimlerinde de oy kullanmama cezası 22 lira olarak ödenmişti.

28 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmama cezasının kaç TL olacağı ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası açıklanacak. Konuya ilişkin bir açıklama geldiğinde haberimiz güncellenecektir.

OY KULLANMAMA CEZASI NASIL, NERDEN ÖDENİR?

Oy kullanmayan vatandaşlar için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşmasının ardından pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer alıyor.

Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

Seçim günü oy kullanmama durumunda seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz ya da herhangi bir yasal sorumluluk doğmaz.

2023 MSB 30 bin personel alımı başvuruları ne zaman başlayacak? Milli Savunma Bakanlığı başvuruları nereden yapılacak?

Kamu borçlarına yapılandırma için başvuru tarihi 1 ay uzatılıyor! İşte son dakika detayları!

 


Geri Dön