28 / 04 / 2024

Oyak Çimento büyümeyi hedefliyor

Oyak Çimento büyümeyi hedefliyor

OYAK Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, "Organik olarak değil, satın almalarla grubumuzu büyütmeyi düşünüyoruz." dedi



OYAK Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, "Organik olarak değil, satın almalarla grubumuzu büyütmeyi düşünüyoruz. Satın almalarla gideceğimiz ülkelerin batı ülkeleri olacağını
düşünüyoruz. Yurt dışından satın almalar noktasında teklifler geliyor, biz de bu teklifleri inceliyoruz ama henüz bir sonuca varmış değiliz" dedi.

Four Seasons Otel'de düzenlenen basın toplantısında Çağlar, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren etkilerini Türkiye'de göstermeye başlayan finansal krizin, uzun yıllardır ekonominin lokomotif sektörü olma görevini yürüten inşaat sektörünü de derinden etkilediğini belirtti.

Çağlar, 2008 yılında yıl boyunca gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 1,1 büyürken inşaat sektörünün yüzde 7,6'lık bir gerileme yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Çimento sektörü doğal olarak bu gerilemeden payına düşeni aldı, 2008 yılı boyunca iç satışlarda yüzde 4,4 gerilemeye tanık olduk. OYAK Çimento Grubu olarak 2008 yılını 5,8 milyon ton iç satış ve 2,4 milyon ton ihracatla tamamladık.

İç satışlarımız yüzde 4 gerilerken dış satışlarımız yüzde 50 arttı. Rusya ve Orta Doğu ihracatının öncüsü olarak yıl boyunca canlanan piyasalara ilk giden ve en çok satan grup olduk. Sonuçta ülkemize 300 milyon liraya yakın ihracat geliri kazandırdık.

2008 yılı boyunca Adana, Bolu, Ünye ve Mardin Çimento 874 milyon lira net satış hasılatı (ciro), 256 milyon lira esas faaliyet karı ve 281 milyon lira net kar elde etti." 2008 yılında ve öncesinde, durgunluğun gelişini görebildiklerini, gerekli önlemleri aldıklarını ve gereksiz yatırımlara girmediklerini ifade eden Çağlar,
hiç bir varlığa hak ettiğinin üzerinde değer biçmediklerini, aşırı borçlanarak satın alma yapmadıklarını kaydetti.

Çağlar, sadece Türkiye'nin çimento şirketlerinin değil, dünyanın çimento devlerinin de bugün krize yüksek miktarda borç ile girdiklerini belirterek, "Biz ise yaklaşık 250 milyon lira nakit ile borsaya açık 15 şirketin toplam nakit parasının neredeyse yarısına sahibiz. Ortaklarımıza kar paylarını her yılki gibi cömertçe ödüyoruz, şirketlerimizi ve ortaklarımızı tehlikeye atmıyoruz" diye konuştu.

-2009 YILI BEKLENTİLERİ PEK İYİMSER DEĞİL-
2009 yılı beklentilerinin pek iyimser olmadığını, daralmanın yılın ilk çeyreğinde daha da derinleştiğini dile getiren Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konut projelerinde ciddi düşüşler var ve yerel seçimlerin ardından kamu
yatırımlarının da daralması kaçınılmaz görünüyor. Şirketlerimiz yılın ilk 3 ayını 2008 yılı benzeri satışlar ve daha düşük karlılıkla tamamladılar. 2009 yılında sektörde iç pazarda yüzde 5 daralma, hasılatta yüzde 9, kar rakamlarında da yüzde 15 gerileme öngörüyoruz.

İç pazardaki yüzde 5 daralma aslında iyi niyetli bir öngörü... Ben bu daralmanın yüzde 7-8'lere de ulaşacağını da düşünüyorum. Tüm dünyada kriz, kamu yatırımlarının arttırılması ve özellikle altyapı projelerine destek verilmesi ile aşılmaya çalışılıyor. İşsizliğin yüksekliği göz önüne alınırsa, pek çok yan sektörü ile istihdamı en çok destekleyen inşaat sektörüne Türkiye'de de önem verilmesi gereğine inanıyoruz." Celal Çağlar, bugün Türkiye'de 58 milyon ton klinker ve 94 milyon ton çimento kapasitesi bulunduğuna dikkat çekerek, "OYAK Çimento Grubu olarak bizler, kapasite fazlasına dikkat çekmiş ve planlarımızı hep ona göre yapmıştık.

Sonuç olarak bizler de büyüdük, fakat planlı büyüdük, organik büyüdük ve elimizdeki para ile büyüdük" diye konuştu.

-"SERMAYE KARLILIĞINDA SEKTÖRÜN ÇOK ÖNÜNDEYİZ"
"Bizler OYAK olarak en çok 'ne verdik ne aldık' hesabına dikkat ediyoruz ve finans dilinde ismi sermaye karlılığı olan bu veride sektörün çok önündeyiz" diyen Çağlar, yıl sonu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) açıklamalarına göre sermaye karlılığı en yüksek şirketlerin Mardin, Ünye,  Adana  ve Bolu Çimento
olarak sıralandığını ve halka açık diğer çimento şirketlerinin önünde yer aldığını belirtti.

Çağlar, asfalt ile benzer maliyet ile ve tamamen Türk malı bir ürün olan çimento ile üretilen beton yolların halen pek çok gelişmiş ülkede kullanılmakta olduğunu dile getirerek, Türkiye çapında her türlü teknik desteği sağlamaya ve taleplere hızla cevap vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Şirketlerinde tasarrufun her zaman ön planda olduğunu ifade eden Çağlar şunları kaydetti: "Son bir yıldır bu konuya daha fazla eğilmeye başladık, şirketlerimizden eleman çıkarmadık ve eleman çıkarmak gibi bir planımız bu zamana kadar olmadı, bundan sonrada olmayacaktır.

Yeni ürünlerimiz ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda yeni alımlarla büyümeyi sürdürüyoruz. İç pazarda azalan talebi ise en karlı koşullar ile yurt dışına yönlendirmek üzere sürekli çalışıyoruz. Aldığımız tüm tedbirler, 2009 yılını
hasarsız atlatabilmek, karlılık seviyemizi korumak ve ortaklarımıza, ülkemize olan görevimizi yerine getirebilmek içindir."

-2009 YATIRIMLARI-
OYAK Çimento Grubu'nun 2009 yılı içindeki yatırımlarını da anlatan Çağlar, "Süper Beyaz Çimento ile yüzde 85 oranın beyaz çimento üretmeye başladık. Bu projeye 20 milyon TL yatırım yaptık. Adana Çimento İskenderun 2 Tesisi'ni faaliyete aldık ve bu tesis için 31 milyon avro yatırım yaptık. Ünye Çimento Mangalia-Romanya terminalini faaliyete aldık ve 11 milyon avroluk bir yatırımda bulunduk. 2009 yılının sonunda faaliyete geçecek olan Bolu Çimento Ereğli tesisimize de 23 milyon avroluk yatırım yaptık" diye konuştu.

Celal Çağlar, sosyal sorumluluğa verdikleri önem çerçevesinde OYAK Liselerarası Matematik Yarışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Geçtiğimiz aylarda 17 şehrin liseleri kendi aralarında yarıştılar ve birincilerini
belirlediler. 17 Nisan'dan itibaren bu başarılı gençlerimizi aileleri ile İstanbul'da ağırlamaya başlayacağız, 20 Nisan günü ise büyük finalde il birincilerimiz Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK)
soruları ile yarışacak ve Türkiye birincisi belirlenecek" şeklinde konuştu.

-"SATIN ALMALARLA GRUBUMUZU BÜYÜTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Bir gazetecinin "Grubun yurt dışı yatırımları konusunda bir gelişme olup olmadığını" sorması üzerine de Çağlar, şunları söyledi: "Grup olarak çok yerinde olduğunu sonradan gördüğümüz bir kararla krize nakitle girdik. Yatırım yapma arayışlarımız sürüyor. Grup olarak fabrika anlamında ürünlerin fiyatların düşeceğini düşünüyoruz. Gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da çıkabilecek hazır satışlarla ilgileneceğiz.

Organik olarak değil, satın almalarla grubumuzu büyütmeyi düşünüyoruz.

Satın almalarla gideceğimiz ülkelerin batı ülkeleri olacağını düşünüyoruz. Yurt dışından satın almalar noktasında teklifler geliyor, biz de bu teklifleri inceliyoruz. Ama henüz bir sonuca varmış değiliz." Celal Çağlar, mevcut OYAK Çimento fabrikaları içinde kapasite artımına gidecek bir yatırım planlarının olmadığını da sözlerine ekledi.


Geri Dön