23 / 11 / 2024

Oymapınar'da 450 bin dönüm alan alternatif turizme açılacak!

Oymapınar'da 450 bin dönüm alan alternatif turizme açılacak!

Manavgat destinasyonunda sezonun 7 ay ile sınırlı olması, turizm yatırımlarında çeşitliliğin ön planda tutulmasını gerekli kılıyor. Sezonda Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu Manavgat ağırlıyor...




Manavgat destinasyonunda sezonun 7 ay ile sınırlı olması, turizm yatırımlarında çeşitliliğin ön planda tutulmasını gerekli kılıyor. Sezonda Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ta 20 Kasım'dan sonra 5 ay boyunca 45 bin turizm çalışanı konaklama tesislerinin kapalı olması nedeniyle işsiz kalıyor.


Turizmciler, turizm yatırımcıları ve işadamları, bölgede turizmin 7'den 12 aya çıkarılmasında turizm çeşitliliğinin ön planda tutularak 'Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, bölgede kışın en fazla işsizliğin sezonun 7 ay ile sınırlı olmasına bağlı Manavgat'ta yaşandığını söyledi. Bölgede kışın 45 bin turizm çalışanının işsiz kaldığına dikkat çeken Boztaş, bölgede turizmin 7'den 12 aya çıkmaması için acilen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında hazırlanan ve üç sonra onaylanan 'Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Bakanlık tarafından alternatif turizmi yaygınlaştırılmasına yönelik hazırlanan projenin 1/25.000 ölçekli planının alt ölçekleri de bir an önce çıkartılması gerektiğini vurgulayan Boztaş, "Sezonun 7 ay ile sınırlı olmasına bağlı her kış bölgemizde turizm sektörü çalışanı işsizlik yaşıyor. Bunun 12 aya yayılması için turizmi çeşitlendirmek zorundayız. Bakanlık bölgede turizm çeşitliliğini yaygılaştırmak için Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi Projesi'ni 2008'de onaylamış. Fakat 450 bin dönüm üzerindeki alanın alt ölçekleri yapılmadığı için bölgeye turizm yatırımcısı çekilemedi. Oymapınar'ın acil bir şekilde alt ölçekleri hazırlanarak golf, sağlık, kongre, spor, bisiklet ve ileri yaş Avrupalı turistlerin ağırlanmasına yönelik yatırımlara açılmalı. 6 yıldır alt ölçek planı yapılmadığı için turizm çeşitliliğine altın bir fırsat olan bölgeye yatırım yapılamadı. Kışın turizm sektörü çalışanlarının işsiz kalmaması ve turizmi 7'den 12'a yayılması için bu projenin alt ölçekleri hayata geçirilerek turizm yatırımcılarına açılmalı." diye konuştu. Boztaş, bölgede turizm çeşitliliğine yönelik turizm yatırımları olmadığı sürece her yıl yaşanan sorunların kısır döngü olarak devam edip duracağını kaydetti.


50 TURİZM ÇALIŞANI İŞSİZ KALIYOR

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, yıllık 4 milyonun üstünde turisti ağırlayan bölgenin kışın otellerin kapanmasına bağlı 45 bin ile 50 bin arasında turizm çalışanının 5 ay işsiz kaldığını söyledi. Manavgat'ın coğrafi, iklim ve doğal yapısının alternatif turizme elverişli olmasına bağlı deniz kıyısına paralel kitle turizminin yaygınlaştığını belirten Aydoğan, bölge destinasyonunda acilen spor, sağlık, kongre, ileri yaş Avrupalı ve engelli turist ağırlama, eko ve golf turizmine yönelik yatırımların yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Aydoğan, şunları dile getirdi: "Aslında bu sorun Antalya turizminin sorunu. Antalya'nın 530 bin yatak kapasitesi var bunun yüzde 100'e yakını kitle turizmine hizmet veriyor. Kışın bu tesilerin yüzde 70'nin kapanmasına bağlı binlerce turizm çalışanı işsizliğe mahkum oluyor. İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa ülkesinde turizmi çeşitlendirdiği için konaklama tesislerini yılın 12 ayı açık tutuyor. Her yıl 500 binin üzerinde Avrupalı bisikletçi kışın İspanya'ya 2 ve 3 aylığına gidiyor. Bizde niye olmasın. Kışın Malta'ya ve Kıbrıs'a 150 binin üzerinde bisikletçi kış hazırlığı yapıyor. Bölgemizde acilen kışın otellerin açık kalması için golf, eko, kongre, bisiklet, sağlık, spor ve ileri yaş ve engelli turisti ağırlamaya yönelik konaklama tesisleri yapmak zorundayız.


Antalya Akdeniz Haber


Geri Dön