27 / 04 / 2024

Özbal çelik Boru, Mersin'de 3. fabrikasını açtı!

Özbal çelik Boru, Mersin'de 3. fabrikasını açtı!

Nabucco Projesi için yeterlilik belgesi alan firmalardan Özbal çelik Boru, 20 milyon TL'lik yatırımla 3. fabrikasını açtı. Bakan Ergün, 'Nabuco Projesi'nin borularının bir bölümünü de Özbal çelik Boru üretecek, hazırlığını buna göre yapıyor' dedi



Yerli boru üreticileri gözünü, Hazar doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesi'ne dikti. 8 milyar Euro değerindeki projenin sadece 4 milyar Euro'su boru yatırımını kapsarken firmalar bu dev pastadan pay almak için birbiriyle yarışıyor. 2,5 milyon ton borunun üretimi anlamına gelen projede yeterlilik alan Özbal çelik Boru, Mersin'e üçüncü fabrikasını açtı. 20 milyon dolarlık yatırımla, yıllık üretim kapasitesi 75 bin tondan 150 bin tona ulaştı. çalışan sayısı da 200'den 400'e çıktı.

Halen 26 ülkeye petrol, doğalgaz ve su hattı boruları ihraç eden Özbal çelik'in yeni fabrikası Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün katıldığı bir törenle hizmete girdi. Açılışta konuşan Bakan Ergün, 'Nabuco Projesi'nin borularının bir bölümünü de Özbal çelik Boru üretecek, hazırlığını buna göre yapıyor' dedi.

Geçen yıl ağustos ayında temelini birlikte attıkları tesisin açılışını 1,5 yıl gibi kısa bir sürede yapmanın mutluluk verici olduğunu dile getiren Nihat Ergün, 'Bu yatırım, ekonomik küresel krizin en ağır hissedildiği zamanlarda yapılan bir yatırım. İşte o zamanlarda krizin ortasındaki birtakım karamsar düşüncelere kulak asmayan ve yatırımı gerçekleştiren, Türkiye'nin ve bölgenin ne kadar parlak olduğunu görerek krizi fırsata dönüştüren Özbal çelik Boru'nun yöneticilerine ve ortaklarına teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Ergün, Özbal çelik'e ABD'yi de ihracat listelerine almaları tavsiyesinde bulundu. 'Orada da ciddi bir pazar var. İşin ilginci o bölgede çelik boru pazarına ve pazarlamasına hakim olanlar Teksas'taki Türkler. Orada ciddi fırsatlar bulunuyor.' diye konuştu. Özbal çelik Boru Yönetim Kurulu Başkanı Yücehan Öztüre ise 2011 yılını yatırım ve büyüme ile geçireceklerini aktardı. Türkiye ve dünya enerji piyasası için itici bir güç olan Nabucco'nun önemli bir aktörü olduklarını ifade eden Öztüre, 'Proje için spiral kaynaklı çelik boru üretiminde yeterlilik belgesi alabilen 6 Türk firmasından biriyiz.' açıklamasını yaptı. Yeni tesiste 20 santimetre çapından 3 metre çapa kadar çelik boru üretilecek. Öztüre'nin verdiği bilgiye göre şirketin cirosu geçen yıl 60 milyon doları buldu. Bunun 36 milyon doları ihracattan sağlandı. Türkiye'de boru üretimi yapan büyük 11 firma bulunuyor. Bu şirketlerin yıllık kapasitesi 800 bin ton. Boru üreten toplam firma sayısı ise 48.

ZAMAN


Geri Dön