06 / 05 / 2024

Özde Mobilya Libya'daki karışıklığa rağmen 6 yeni bayi açtı!

Özde Mobilya Libya'daki karışıklığa rağmen 6 yeni bayi açtı!

Libya'daki çatışmaların ardından ticarete kaldığı yerden devam eden Özde Mobilya ülkede hızlı bir büyüme içine girdi



Geçtiğimiz yıl şubat ayında 4 olan bayi sayısını bir ay önce 10'a çıkardıklarını belirten Özde Mobilya İşletme Müdürü Sadi Yıldız, "Geçen yıl 1 milyon dolar olan satışımızı bu yıl 3 milyon dolara çıkaracağız" diye konuştu.

Libya'da Kaddafî sonrası normalleşme sürecinde yatırımlar arttı, ülkeden ayrılanlar geri dönmeye başladı. Ancak Sivaslı mobilya firması Özde Mobilya, satışlara yeniden başlamakla kalmadı, 4 olan bayi sayısını, geçtiğimiz şubat ayında 10'a çıkardı. Libya'da hemen hemen her şehirde bir bayileri olduğunu söyleyen Özde Mobilya İşletme Müdürü Sadi Yıldız, "Libya en büyük pazarımız. Geçtiğimiz şubat ayında 4 olan bayi sayımızı, bu yıl şubat ayındaki İMOB Fuarı'nın ardından 10'a çıkardık. Hemen hemen Libya'nın her şehrinde varız. Ancak bayiliğimiz olan bir şehre tekrar bayilik vermek istemiyoruz. Bundan sonra en çok mevcut bayimizi değiştiririz. Birçok firmayı eli boş gönderdik. Kabul etseydik Libya'da 30-40 bayimiz olurdu" diye konuştu.

Libya'ya en çok 2 bin TL-3 bin TL fiyat aralığında yatak, yemek ve genç odası sattıklarını söyleyen Yıldız, geçtiğimiz yıl 1 milyon dolarlık mal sattıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 3 milyon dolara çıkmak olduğunu kaydetti.

Tek bir vardiyada sadece Dubai'ye çalışacağız
Libya'nın hiçbir zaman riskli bir ülke olmadığını ifade eden Yıldız, "5-6 ay bekleyen mallarımız, İstanbul'dan ve Mersin'den dönen TIR'larımız oldu. Onları da kriz bittikten sonra geri gönderdik, paramız da hiç batmadı. Libya'da neredeyse 30 bin nüfuslu yerlerde bayimiz olmaya başladı" diye konuştu. Bugün yaklaşık 15 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Yıldız, "Irak, İran, Bahreyn ve Dubai bizim için en önemli pazarlar. Dubai'deki büyük bir firmayla ön sipariş pozisyonunda görüşüyoruz. Yaklaşık 60 mağazaları var. Bu yıl en büyük hedefimiz Dubai. Oraya mal verebilirsek, sadece tek bir vardiya oraya çalışırız. İran riskli bir pazar. Tek sıkınıtısı ise gümrüklerin çok yüksek olması. Tasarım yönü ağır basan mallar istiyorlar. Ayrıca gümrükte de sorunlar var. 20 bin dolarlık bir ürün için 20 bin dolar da gümrük alıyor. Avrupa pazarı ise yavaşlamış olsa da ihracatımız devam ediyor" diye konuştu.

2011'de yüzde 50 oranında büyüdükleri bilgisini veren Yıldız, "Modüler mobilya üretimine başladık. Şu anda üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2012'den de umutluyuz" dedi.

Gamze ŞENER/Dünya

 


Geri Dön