05 / 05 / 2024

Özel bankalar ticari kredileri durdurdu! Piyasada nakit sıkıntısı başladı!

Özel bankalar ticari kredileri durdurdu! Piyasada nakit sıkıntısı başladı!

Seçimlerden önce başlayan ticari kredi sorunu devam ediyor. Özel bankalar ticari kredileri tamamen durdururken kamu bankaları çok sınırlı sayıda kredi kullandırıyor.



Piyasalarda seçim öncesi yaşanan nakit sıkıntısı devam ediyor. Bankacılık sektörü ticari kredilerde frene basınca, piyasada sıkıntı üst düzeye çıkmaya başladı. Nakit azlığı nedeniyle çeklerde geri ödeme yavaşladı.

Dunya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre reel sektör temsilcileri, özel bankaların kredileri tamamen kapatmasından ve bu nedenle nakit akışının bozulmasından şikayetçi. Kamu bankalarında ticari kredilerin özel sektöre göre biraz daha erişilebilir olduğu ancak özel bankaların yıllık yüzde 60-70’lere ulaşan faizlere rağmen kredi vermediği belirtiliyor.

BDDK verilerine göre, ticari krediler 24,5 milyar lira artış gösterdi. Toplam kredi hacmi 7 trilyon 60 milyon 594 bin liraya ulaştı. Bu hafta yaşanan sınırlı artış kamu bankalarından kaynaklanırken, özel bankalarda 3 haftadır düşüş yaşanıyor.

 Özel bankalar ticari kredileri durdurdu! Piyasada nakit sıkıntısı başladı!

SEKTÖRÜN KREDİ HACMİ 9,1 TRİLYON TL

Bankacılık sektöründeki rakamlar ise şöyle oluştu. Kredi hacmi, 64 milyar 824 milyon lira yükselerek 9 trilyon 128 milyar 882 milyon liraya çıktı. Mevduat toplamı ise 10 trilyon 299 milyar 69 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ise 11 milyar 141 milyon liralık artış sağlayarak 1 trilyon 368 milyar 876 milyon liraya ulaştı.

Kullandırılan bu kredilerin 431 milyar 569 milyon lirası konut, 79 milyar 365 milyon lirası taşıt ve 857 milyar 942 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden meydana geldi. Taksitli olarak kullandırılan ticari kredilerin miktarı 1 milyar 210 milyon lira yükselerek 1 trilyon 103 milyar 981 milyon liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları 699 milyar 411 milyon lira olurken bunun 368 milyar 575 milyon lirası taksitli, 330 milyar 836 milyon lirası taksitsiz olarak kullanıldı.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön