23 / 12 / 2024

Boğaza nazır özel mezarlık dönemi başladı!

Boğaza nazır özel mezarlık dönemi başladı!

İstanbuldaki imarı olmayan yerler mezar işletmeciliğine açılıyor. Artan nüfus nedeniyle merkez dışına çıkarılan mezar yerlerine alternatif olarak getirilen özel mezar işletmeciliğiyle, Boğaza nazır özel mezarlık dönemi başlamış oldu



İstanbuldaki özel ya da tüzel kişilerin elinde bulunan ancak imarı olmayan yerler mezar işletmeciliğine açılıyor. Artan nüfus nedeniyle merkez dışına çıkarılan mezar yerlerine alternatif olarak getirilen özel mezar işletmeciliğiyle, Boğaza nazır özel mezarlık dönemi başlamış oldu. İmar yasağı nedeniyle yapılaşma olmayan arazilerin mezarlık olarak işletilebilmesinin önünü açacak yönetmelik değişikliğine belediye meclisinden onay çıktı. Yeni düzenlemeyle mezarlık alanı olarak gösterilmeye uygun araziler, özel şahıslar tarafından mezarlık olarak satışa sunulup, işletilebilecek. Defin işlemi ve mezar satış denetimi İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) ait olacak.

İBBye devredilmesi gerekiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, özel ya da tüzel kişilerin mezar işletmeciliğine ilişkin protokolün imzalanması ve uygulanması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşa yetki verdi. Yeni uygulamaya göre, imar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen özel şahıs ve özel hukuk tüzel kişilerine ait yerler, mülkiyetlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine devri karşılığında, devredenler tarafından mezarlık alanı olarak işletilebilecek.

Çengelköy örnek proje

İstanbulda önemli bir ticari gelir sağlayacak yönetmelik kapsamında, Boğaz ön görünümü veya SİT alanı gibi yapılaşma yasağı nedeniyle imara kapalı araziler mezarlık olarak kullanılabilecek. KİPTAŞın da, işletme ve bakım hizmetlerini yürütmesini planladığı çalışma kapsamında, imar yasağı bulunan arazilerin doğal dokuyu bozmadan değerlendirilmesinin de önü açıldı. Kiptaş, daha önce de örnek proje olarak yeni Çengelköy Mezarlığının projelendirmesini yapmıştı. Yeni uygulama ile, işletme ve bakım hizmetlerini ücretsiz sağlayan belediye hizmetlerine ek olarak, talep eden kişiler belirlenen bedeli ödeyerek özel mezar hizmetinden faydalanabilecek.

Ticari işletmeye izin verilmeyecek

İŞLETMECİ, mezarlık alanının uygulama projesi ve imalat kesitlerini (duvar, lahit, ara yollar, vs.) mezar üst yapısı projelerini ve yapacağı işleri belediyenin onayına sunacak. Belediye de mezar üst yapımı ve işletim süresi 1 yıl süreyle mezarlık olarak işletmeciye devredecek. Mezarlık alanlarında belirtilen işler haricinde ticaret amaçlı işletmeler kurulup işletilemeyecek. Elektrik, doğalgaz, su, telefon gibi hizmetleri işletmeci tarafından karşılanacak. Bakım, onarım, tamir, güvenlik gibi işler işletmecinin sorumluluğunda olacak. Mezar yeri alanlarla yapılacak olan mezar üst bakım sözleşmesi ve bedeli idarenin onayına sunulacak. Müslüman mezarlığına gayrimüslim, gayrimüslim mezarlığına da Müslüman defnedilemeyecek.

Anlaşmazlık çıkarsa mezar nakledilecek

MEZARLIK yapımı aşamasında kontrol, mezar satışları ve kullanma belgesi verilmesi, Mezarlıklar Müdürlüğünce yapılacak. Satılan mezar yeri bedelleri, aylık tahakkuklar düzenlenip, yüzde 50si işletmeciye ödenecek. İşletmeci bu bedelden başka belediyeden ne ad altında olursa olsun, hiçbir talepte bulunamayacak. Cenaze hizmetlerinin tamamı belediyeye ait olacak. İşletmeci ile mezar sahibi arasındaki sözleşmeden çıkan itilaflarda, mahkeme kararına göre gerekirse nakli kubur (mezar nakli) yapılabilecek. Uygulamada doğan aksaklıklar ve protokolde yapılması zorunlu değişiklikler için koordinatör makam İBB Meclisi olacak.
Hürriyet/Fatma Aksu


Geri Dön