Kent Haberleri

Özel sektör Temmuz'da asgariye en az yüzde 25 ara zam yapacak! Çalışanlara müjde! 

İlk 6 ayda yaşanan yüksek enflasyon yüzünden çalışanlarının geçinme imkanı kalmadığını gören özel sektör firmaları, Temmuz ayında maaşlara en az yüzde 25 ara zam yapacak. İşte ayrıntılar...

Hükümet tarafından birçok defa bu sene asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklamaları geldi. Asgari ücrete zam yapılmaması milyonlarca çalışanın ‘geçinemiyoruz’ feryadının göz ardı edilmesi anlamına geliyor. 

Asgari ücrete ara zam için adım atılmazken, kurumsal firmaların büyük kısmı Temmuz ayında ara zam yapma kararı verdi. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; iş insanları, ilk 6 ayda hızla yükselen enflasyon sebebiyle Temmuz'da ara zam yapmaktan başka çarelerinin kalmadığını belirtiyor. 

Zam oranının 6 aylık enflasyon dikkate alınarak yüzde 25’ten düşük olmayacağına dikkat çeken iş insanları, zam yapmamaları halinde yetişmiş elemanları başka firmalara kaptırma, çalışan mutsuzluğu ve buna bağlı verim düşüklüğü gibi riskler ile karşı karşıya kalınacağının altını çiziyor. 

Ankaralı bir iş insanı, son senelerde artan enflasyon nedeniyle asgari ücret zammını beklemeden kendi çalışanlarına düzenli şekilde 3’er ve 6’şar aylık dönemlerde ara zamlar yaptıklarına ve genel zam dönemlerini yıllıktan 6’şar aylık dönemlere kaydırdıklarına vurgu yaptı. 

Kurumsal firmaların büyük  kısmında asgari ücretle çalışan olmadığını belirten aynı iş insanı, konuya ilişkin "Örneğin benim firmamda en düşük işçi ücreti 22 bin TL'den başlıyor. Bu paralarla çalışanlarımın enflasyon karşısında direnemeyeceğini, geçimini sürdüremeyeceğini iyi biliyorum. Maaşı 30 bin TL'ye de çıkarsak geçim zor. Fakat hiç olmazsa 6 aylık enflasyon kaybını karşılamamız gerekiyor. Zam vicdanen de zorunluluk durumuna geldi" açıklamasında bulundu. 

Son dönemde işlerin yavaşlaması  sebebiyle kazançlarının düştüğünü belirten bir iş insanı da, iş olmadığını dile getirerek, "Fakat tabii ki çalışanlarımıza zam yapacağız, herkes bu zammı bekliyor. Zam yapmadığınızda eleman kaybını göze almak zorundasınız" dedi. 

Devletten ihale alıp kamuya iş yapan bazı firmalar ise çalışanlarına ara zam uygulayamayacakları gibi işçi çıkarma durumuyla karşı karşıya geldiklerine dikkat çekiyor. 

Tasarruf tedbirlerine uğrayan bazı işlerin durduğunu, bazı işlerde yüzde 15’lerden fazla ödenek kesintisi yapıldığını dile getiren bir iş insanı, "Devlette bir çok iş durdu, yeni iş almak oldukça zorlaştı. İş olmayınca işçinize zam da veremiyorsunuz. Maalesef beşer onar işçi çıkarmak zorunda kaldık. Bir süre sonra yüzer yüzer işçi çıkarmalar yaşayacağız. İlk defa mavi yakalı işçilerin iş kaybı yaşadığını görüyorum" şeklinde konuştu. 

Borsa İstanbul’da son 3 yılda dolardan 5 kat fazla kazandıran şirketler

Milli Emlak 3 ildeki 11 adet arsa ve araziyi 19 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıyor! Yüzde 20 indirim fırsatı!

Emekli maaşıyla geçinen hane sayısı 4.7 milyon oldu: Gelirlerin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor!