07 / 05 / 2024

Özel sektöre 71.3 milyarlık ihale!

Özel sektöre 71.3 milyarlık ihale!

Yılbaşından bu yana özel sektöre yaklaşık 71.3 milyar dolarlık ihale verildi. Bunlar arasında İstanbul'a yapılacak 3. köprü ve 3. havalimanının ön plana çıktığı görülüyor...




Özel sektöre yılbaşından bu yana bazı büyük çaplı özelleştirmeler ile proje bazlı yatırımlar için toplam 71.3 milyar dolarlık ihale verildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Başkent Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesini 1 milyar 162 milyon dolara, Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin aynı orandaki hissesini de 105 milyon dolara özelleştirdi.

 

Seyitömer Termik Santrali 2 milyar 248 milyon dolara ihale edilirken, bu ihaleyi 1 milyar 960 milyon dolar ile Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ, 1 milyar 231 milyon dolarla Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve 1 milyar 227 milyon dolar ile İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ izledi. Akdeniz, Dicle, Aras ve Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi de eklendiğinde küçük çaplı taşınmaz ihaleleri hariç toplam ihale bedeli 7 milyar 845.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 


Satış veya devir onayı alman vesözleşme imza aşamasında olan ihaleler açısından değerlendirildiğinde en büyük ihale bedeli ı milyar 725 milyon dolarla Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ihalesinde oluştu. Bu ihaleyi 985 milyon dolar ile Kangal Termik Santrali ihalesi takip etti. 


GALATAPORT İHALE EDİLDİ 


Kamuoyunda "Galataport" ihalesi olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Sahası 702 milyon dolara özelleştirilirken, söz konusu ihalelerin toplam bedeli 3 milyar 412 milyon dolar oldu. 


Özelleştirme ihalelerinin yanı sıra son dönemdeki büyük proje bazlı ihalelere de özel sektör ilgi gösterdi. Söz konusu ihaleler arasında yer alan İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde KDV dâhil 26 milyar 142 milyon avro (3 Mayıs 2013 tarihli avro/dolar paritesine göre 34.3 milyar dolar) bedel oluşurken, aynı dönemde Sinop Nükleer Santralinin kurulumu için Türkiye ile Japonya arasında 22 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Ulaştırma alanındaki önemli ihalelerden İstanbul'a üçüncü köprü ihalesinde de 2.5 milyar dolar bedel belirlendi. 


Böylece özel sektörün söz konusu yatmmlar için gözden çıkardığı miktar 58.8 milyar dolar olarak hesaplandı. Sonuç olarak Özelleştirme ihaleleri ve proje bazlı ihalelerde özel sektörün kasasından çıkacak para yaklaşık 71.3 milyar dolar şeklinde kayıtlara geçti. 




Taraf


Geri Dön