Palandöken Kayak Merkezi özelleştiriliyor mu?
Dünyanın en uzun ikinci pistine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi, Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alındı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde bir daire başkanlığı kurularak, kayak merkezine ilişkin güvenlikten tanıtıma, arama kurtarmadan konaklamaya kadar tüm sorunlar tespit edildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca, hem merkezlere yönelik imar planı çalışmaları hem de kayak merkezlerinin uluslararası standartlara kavuşturulması için danışmanlık hizmeti alınmasına karar verildi. Bu merkezlerin özelleştirilmesi ve uluslararası standartlara kavuşturulmasıyla kış turizmi ve sporları, olimpiyat tesis yönetimi ve işletmeciliğinde yeterli bilgi birikimine sahip bir uzman danışmandan hizmet alınması hedeflendiğini vurguladı. Yapılan ihale sonucunda McKinsey Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Pas Grau Internacional S.A. Konsorsiyumu ile Danışmanlık Hizmet Alını Sözleşmesi imzalandığı anımsatıldı.
KAYAK MÜŞTERİSİ SİGORTALI OLACAK
"Kayak Merkezlerini uluslar arası standartlara kavuşturmak ve güvenli bir kayak merkezi olmasına yönelik yapılan çalışmalar, kısa ve orta dönemli olarak yapılabilecek şekilde birinci öncelikli ve ikinci öncelikliler olarak belirlenmiştir" denilen açıklamada 2014-2015 sezonu öncesi yapılması gerekenler şöyle duyuruldu:
Konaklı Kayak Merkezinde acemi pisti kurulması,
Pistlerin korunması için rüzgâr duvarları inşası
Biletli kayak müşterilerinin sigortalı hale getirilmesi
Palandöken Kayak Merkezinde tek elden yönetimin sağlanması
Mekanik tesislerin bakım- onarımı ve gerekli yedek parçaların temini,
Kayak alanlarının düzenlemesi için gerekli materyallerin temini,
Palandöken'de suni kara göletinin ve sisteminin tamiredilerek çalışır hale getirilmesi
Tek bilet sistemine geçiş için altyapı kurulumu,
Konaklı'da konaklama sorunun başlangıç çözümü için kayak merkezi tesisinin butik, deluxe otele dönüştürülmesi,
Mevcut konaklama, restoran ve kafeteryaların tefriş edilerek turizme hazır hale getirilmesi
Kayak merkezlerine yönelik her ölçekteki imar planlarının tamamlanarak merkezlerin konaklama(otel), ikincil konut alanları, ticaret alanları, otopark, ulaşım, rekreasyon alanları turizm altyapısının oluşturulması,
Palandöken ve Konaklıda Kayak okullarının faaliyete geçirilmesi,
Kayak kiralama ve dağ aktiviteleri merkezlerinin açılması.
Müşteri odaklı Tanıtım, Pazarlama ve Satış çalışmalarına yoğunlaşılması.
KÖRFEZDE MÜŞTERİ ARANACAK
ÖİB. ayrıca orta vadeli çalışma planları kapsamında, personelin merkezleri yönetecek kabiliyet, kapasite ve tecrübeye kavuşmasının sağlanması, özellikle körfez ve Ortadoğu, Orta Aysa Türkiye Cumhuriyetleri, Rusya ve Avrup'da tanıtımın yapılması planlıyor.
2011 İLE YILDIZI PARLADI PALANDÖKEN
Kayak Merkezi nin yıldızı, 2011 Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları ile parladı.
Yaklaşık 600 milyon liralık yatırım yapıldı. Ancak oyunlar için yapılan tesisler daha sonra hedeflendiği derecede kullanılamadı. Sadece antrenmanlara ve bazı uluslararası müsabakalara ev yapan tesislerde, istenilen müsabaka sayısına ulaşılamadı. Palandöken Türkiye'nin 'kış sporları merkezi' her seviyeye hitap eden 48 kilometrelik pistleri, nefes kesen manzaraya sahip Ejder Zirvesiyle kayak severleri her yıl kendine çekiyor.
Palandöken'in zirvesi 3 bin 180 metre.
Tepenin adı Ejder. 3 bin 140 metreden itibaren pist başlıyor. Zirveden aşağıya siyah pistlerin (zorluğu en yüksek) yanı sıra 12 kilometrelik, bir köy yolundan da geçen pist bulunuyor.
Konaklı kayak merkezinde ise konaklama imkânı yok. Palandöken'e uzaklığı yaklaşık 20 kilometre. Palandöken ve Konaklı tesislerini dağdan birbirine bağlamak mümkün. Eğer bu yapılırsa tıpkı Avrupa'daki Alpler'de olduğu gibi kayak severler bir dağdan diğerine geçebilecek. Eğer dağlar birleştirilirse pistlerin toplam uzunluğunun 200 kilometreye kadar çıkarılma ihtimali var. Tek bilet uygulaması da başlarsa Palandöken 'Türkiye'nin kış sporları merkezi' unvanını hak edecek. İki dağın birleştirilme projesinin adı bile şimdiden belli 'Grand Erzurum'...
Sabah Ek