29 / 04 / 2024

Pandemi karavan sektörünü canlandırdı!

Pandemi karavan sektörünü canlandırdı!

Pandemi sonrası şehirden kaçış hızlanırken, doğayla iç içe yaşam sürdürmek isteyen vatandaşlar farklı alternatifler arıyor. Vatandaşlar karavan hayatına yöneliyor. Fiyatlar ise karavanın boyutu ve iç dizaynına göre 70 bin TL'den başlayıp milyonlarca TL'lere kadar çıkıyor.



Pandemi sonrası şehirden kaçış hızlanırken, doğayla iç içe yaşam sürdürmek isteyenler alternatif seçeneklere yöneliyor. Bunlardan biri de karavan hayatı. Üreticiler, son dönemde adeta talep patlaması yaşanan karavan siparişlerine yetişmekte zorlanıyor. Dünya Gazetesi'nden Ömer Gören'in haberine göre; özellikle günlük kiralama yönteminin tercih edildiği sektörde, satın alma fiyatları karavanın boyutu ve iç dizaynına göre 70 bin TL'den başlayıp milyonlarca liraya kadar çıkabiliyor. Kiralama fiyatları ise günlük 450 TL ile bin 300 TL arasında değişiyor.

Pandemi karavan sektörünü canlandırdı!

Sektör temsilcileri, karavan fiyatlarındaki artışı, malzeme fiyatlarında yaşanan yüzde 35-40 oranında zamlara bağlıyor. Fiyatlar üzerinde doların da etkisi olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, pandemi döneminde karavan üreticilerinin istihdamı artırdığına dikkat çekiyor.

Kamp ve karavancılığın yaşam tarzı olduğuna, herkesin yapabileceği bir aktivite olmadığına hatta ucuz bir tatil olarak düşünülmemesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Sebahattin Ergin, “Türkiye'de gerçek karavancı yüzde 10. Genellikle iç dizaynının yapımı daha kolay olduğu için panelvan tipi araçlar ilgi görüyor. ÖTV'den dolayı 5 yaş büyük araçların alınması fiyatta avantaj sağlıyor. Çünkü 16002000 motor üzerindeki araçların ÖTV'si yüzde 220 civarında. Dolayısıyla sıfır bir aracı alıp karavana dönüştürmek korkunç bir maliyet getiriyor. Hal böyle olunca 5 yaş üstü ticaride çalışmış karavanlar ilgi görüyor. Çok eski araçlar da artık hurdaya ayrılmaya başladı” dedi.

Pandemi karavan sektörünü canlandırdı!

Yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan hatta devletin üreticilere verdiği belgeleri bulunmayan bazı marangoz esnafının karavan imalatına yönelmesini eleştiren Ergin, “Kaygı verici bir durum. TSE’nin kural şartnamesi var. Bir aracı imal edebilmek için çip onay belgesi, araç 750 kg altındaysa 01 Belgesi, üstündeyse O2 Belgesi almak durumunda. Her marka model ve her boyda karavan için ödenmesi gereken rakamlar en az 40 bin TL civarında. İlerde bir sürü sıkıntı ile karşı karşıya kalınacak” diye konuştu

Pandemide taşınabilir ev satışları yüzde 40 arttı! 


Geri Dön