29 / 04 / 2024

Pandemide yalı satışları rekor kırdı!

Pandemide yalı satışları rekor kırdı!

Koronavirüs salgınında İstanbul'un sahilinde yer alan yalılar ilgi odağı olmaya devam etti. Pandeminin başından itibaren 35'in üzerinde yalı satıldı. 



İstanbul'un incisi olan boğazın her iki yanında 600 yalı yer alıyor. Sözcü'de yer alan habere göre; her yıl en fazla 2-3 yalı satılırken pandemiden bu yana 30'dan fazla yalı satıldı. Bu satış rakamının yıl sonuna kadar 40'a ulaşması öngörülüyor. Sadece pandemi döneminde yapılan satışlar son 20 yılın rakamından fazla

Güneş açışına önem veriliyor

55 adet satılık yalı veya yalı dairesi bulunurken pandemi nedeniyle en çok, büyük ve fazla güneş alan yalılar tercih ediliyor. Avrupa Yakası'ndaki yalılar sabah, Anadolu Yakası'ndaki yalılar ise akşam güneşi çok iyi alıyor. Ayrıca güneş gören yalılar rutubeti önlemesi açışında daha çok tercih ediliyor. 

Kiralık yalı neredeyse yok

Pandemi döneminde manzaraları, bahçeleri, balkonları nedeniyle İstanbul Boğazı’nın incisi yalılar oldukça ön planda olmaya başladı.En çok geniş bahçeli ve rıhtımlı yalıların fiyatlarında artış yaşandı.  Satılık yalı ve yalı dairelerinin fiyatları 20 milyon ile 750 milyon TL arasında gidip gelirken, kiralık yalı dairelerin fiyatları salgın öncesinde 35-40 bin TL iken  şu anda bu fiyat 60-65 bin TL arasında. Yalı kiraları ise salgın öncesinde 150-160 bin TL’den başlarken, şu anda 200-250 bin TL’ye ulaştı. Buna rağmen şu anda kiralık yalı dairesi veya yalı bulmak zorlaştı. 

Pandemide yalı satışları rekor kırdı!

Yalı ya da yalı dairesi almak veya kiralamak isteyenlerin bu gayrimenkullerin durumlarıyla ilgili Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden bilgi talep etmesi gerekiyor. Yalıların eski eser, iskan, imar durumları hakkında güncel bilginin soruşturulması önem arz ediyor. 

En pahalı bölgeler neresi? 

Anadolu Yakası’nda Vaniköy, Kandilli, Anadolu Hisarı, Avrupa Yakası’nda ise Yeniköy ve Bebek en pahalı bölgeler arasında yer alıyor. Çengelköy ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yakın olması nedeniyle ön plana çıkıyor. 

Pandemide yalı satışları rekor kırdı!

Yalı emlakçısı Sinem Ayıkcan Yılmaz, “Pandemiyle beraber son 1.5 – 2 yıldır inanılmaz bir talep artışı var. Özellikle bahçeli, büyük bahçeli, teraslı, balkonlu yalı ve yalı dairelerine çok ciddi bir talep var. Şu anda da Çengelköy’deyiz  eski eser bir yalı olan Baha Bey Yalısı’ndayız. Konum olarak Boğaz’ın en güzel noktalarından bir tanesi. Çünkü köprüyü gerdan gibi görüyor, tam karşımızda Halide Hanım Korusu, arka tarafta Vahdettin Köşkü ve köprünün altında eski İstanbul çok güzel gerdan gibi karşımızda duruyor. Pandeminin başından bugüne kadar satılan yalı ve yalı dairelerinin toplam rakamı son 20 yılın satışıyla neredeyse eşit durumda. Aşağı yukarı 35 tane yalı ve yalı dairesi satıldı ama inanılmaz bir talep var, yoğun bir ilgi var. Sene sonun kadar satışlar 40’ı geçer diye düşünüyoruz. Pandemi dönemi de olsa yalının konumu çok çok önemlidir çünkü en büyük değeri lokasyon belirliyor. Ondan sonra arsa açınız. Denize olan cephesi daha geniş olan yalılar her zaman çok daha kıymetlidir. Yalısı olan insanın mutlaka teknesi oluyor, tekne ile ulaşımını sağlamak istiyor. Onun dışında tarihi eserse tescilli olması çok önemli, alırken mutlaka Anıtlar Kurulu’na, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne mutlaka gidip bakılması gerekiyor. Yasallık çok çok önemli” dedi.

Kiralık yalı bulmak çok zor

50-55 yalının şu anda satışta olduğunu söyleyen Yılmaz,  “Yalı dairelerini de işin içine katarsanız bu rakam 65’i biraz aşıyor. Pandemi döneminde ne yalı, ne de yalı dairesi neredeyse kiralık kalmadı diyebilirim. Kiralar inanılmaz arttı zaten, yaklaşık 2-3 katına çıkan kiralar var. Giren kiracı hiçbir şekilde çıkmak istemiyor. Eski kiracılarda çok ciddi anlamda kira zammı yaparak bulunduğu evde yaşamayı tercih ediyor. Pandemi öncesi aşağı yukarı 35-40 bin TL’ye verdiğimiz bir gayrimenkulü bugün çok rahat 60-65 bin TL’ye kiraya verebiliyorsunuz. Bu yalı dairesi için daha çok geçerli. Bahçeli, teraslı, 200-250 metrekare kullanım alanı olan dairelerden bahsediyorum. Kiralık yalı zaten çok çok az. İçindekiler neredeyse kıpırdamadı. Ama çok fazla arayış var. Yalıların kiraları da 150-160 bin TL’den başlarken, şu anda 200-250 bin TL’ye başlangıç rakamları çıkmış durumda" şeklinde konuştu.

Pandemide yalı satışları rekor kırdı!

Bir başka emlakçı Uğur Ayhan ise ortalama yalı fiyatının 20 milyon ile 750 milyon TL arasında gidip geldiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:  “Anadolu Yakası’nda Vaniköy, Kandilli, Anadolu Hisarı, Avrupa Yakası’nda ise Yeniköy ve Bebek en pahalı semtler olarak biliniyor. Son dönemde pandeminin de artmasıyla birlikte insanların daha çok hava alabilecekleri, bahçeye çıkabilecekleri gayrimenkul türleri önem arz ediyor. Buna da en iyi cevap veren gayrimenkul türü yalı ve yalı dairesi. Son dönemde çok ciddi bir hareketlilik var. Son dönemde 30’u aşkın yalı ve yalı dairesi satışı cerayan etti. Bu da son 20 yıla denk gelen bir rakam. Yani ciddi bir hareketlilik olduğunu gözlemliyoruz. Daha çok yerli yalı ve yalı dairesi alıyor. Ancak yabancıların da ciddi bir ilgisi var, onlar daha çok bitmiş, restorasyon gerektirmeyen, bir an önce oturabilecekleri gayrimenkule yöneldikleri için yalılarda biraz daha tereddütteler. Yalıların semti çok önemli yani nerede olduğu, büyüklüğü çok önemli. Güneş açısı ve rıhtım boyu çok önemli. Yasal bir problemi olup olmaması önemli. Bu bir eski eser olabilir, kagir yapı olabilir, iskanlı mı, değil mi? Bunların çok ciddi olarak araştırılması gerekiyor." 

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar kapışılıyor!


Geri Dön