02 / 05 / 2024

Para transferinde hazırlıklar tamamladı! İşte tüm ayrıntılar!

Para transferinde hazırlıklar tamamladı! İşte tüm ayrıntılar!

Merkez Bankası tarafından ödeme sistemini hizmete açmak için hazırlıklar tamamlandı. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak isimlendirilen bu yeni sistem herkesi ilgilendiriyor. İşte tüm merak edilenler...



Merkez Bankası tarafından yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak için hazırlıklar tamamlandı. Takvim'de yer alan habere göre; fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak isimlendirilen bu yeni sistem ile vatandaşlar, farklı bankalar üzerinden hesaplar arasında para transferini 2-3 saniyede, 7 gün 24 saat yapabilecekler.

Yeni sistemle ilgili en çok merak edilen 10 soru ve cevapları şu şekilde:

1 - İlk uygulama ne zaman başlayacak?

FAST Sistemi, 18 Aralık tarihinden sonra pilot uygulama olarak hizmete alınacak ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılacak. Aktarılan fon, ödeme işleminin başlatılmasından itibaren saniyeler içerisinde alıcının hesabında kullanılır duruma gelecek ve işlemin tarafları bankaları tarafından işlem sonucuyla ilgili bilgilendirilecek.

2 - Sistemi herkes kullanabilecek mi?

Vatandaşların ve işletmelerin FAST'ı kullanabilmesi amacıyla sisteme üye bir bankada hesabı bulunabilecek. Ayrıca, telefon numarasına para alabilmek için bankası aracılığıyla Kolay Adresleme Sistemine telefon numarasını kayıt ettirerek banka hesabı ile eşleştirmesi gerekli olacak.

3 - IBAN numarası yeni sistemde de gerekecek mi?

FAST Sistemi ile beraber, Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS) de kullanıma sunulacak. Kişiler, mobil telefon numarası, e-posta adresi veya TC kimlik numarası ile ödeme almak istedikleri hesaplarını (IBAN) eşleştirebilecek. Ayrıca karekod ile ödeme yapılmasına imkan sağlanacak.

4 - FAST'ın EFT'den farkı ne olacak?

EFT'de para transferi saniyeler içinde yapılabilse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun zamanlar alabiliyor. EFT sadece mesai saatleri içinde çalışmalarda bulunuyor. EFT işlemin ardından alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da yer almıyor. FAST sisteminde ise bildirim zorunluluğu bulunuyor.

5 - İşlem limiti ne olacak?

Sistemin planlandığı şekilde 18 Aralık'ta pilot olarak hizmete alındığı geçiş döneminde işlem üst limitinin düşük bir tutar ile başlatılıp kademeli olarak 1.000 TL'ye çıkarılıyor.

6 - Ücretlendirme nasıl yapılacak?

FAST Sisteminin kullanımının yaygınlaşması stratejisi doğrultusunda TCMB tarafından bankalardan mesaj ücreti alınmayacak. Bankaların müşterilerinden alacakları ücretlerle ilgili değerlendirmeler TCMB tarafından yapılıyor.

7 - Her banka FAST sisteminde yer alacak mı?

FAST Sistemi ilk aşamada bankaların katılımıyle devreye girecek. Halihazırda 21 banka ile entegrasyon imkanı sunuldu. İlerleyen dönemlerde açıklanacak kriterleri sağlayacak banka-dışı kuruluşların da sisteme katılım sağlanabilecek. 

8 - Cep telefonuna para gönderilebilecek mi?

Müşteriler, para göndermek istedikleri işletme ve şahısların hesap numarası (IBAN) ve isim bilgileri yerine sisteme kayıtlı telefon numarası, TC Kimlik No veya e-posta adresine ödemelerini gönderebiliyor.

9 - Karekod ile transfer yapılabilecek mi?

FAST sisteminde müşteriler, alışveriş işlemlerinde mal ve hizmet alımında tacirin göstereceği karekodu tarayıp hızlı, temassız ve kolay bir şekilde ödemelerini tamamlayabiliyor.

10 - Dünyada benzeri örnekleri var mı?

FAST benzeri sistemler, İngiltere, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde uzun zamandır kullanılıyor. 2018 yılından bu yana Avustralya, Rusya, Sırbistan, Macaristan, Malezya ile Avrupa Birliği'nde yeni sistemler devreye alındı. Amerikan Merkez Bankası da çalışmalarını tamamlıyor.

Müjde! EFT'de saat sınırı kalkıyor!

  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön