21 / 12 / 2024

Paralarını alamayan Kalyoncu Grup işçilerinin mücadelesi devam ediyor! İşçileri oyalamaktan vazgeçin!

Paralarını alamayan Kalyoncu Grup işçilerinin mücadelesi devam ediyor! İşçileri oyalamaktan vazgeçin!

Libya Bingazi’de, Kalyoncu Grubun üstlendiği toplu konut inşaatında çalışan 80 işçi, 50 günlük çalışma ücretlerini alamaması üzerine İnşaat-Sen ile haklarını alabilmek için hukuk mücadelesini başlattı. 



Libya Bingazi’de, Kalyoncu Grubun üstlendiği toplu konut inşaatı İşçileri yurt dışına götüren taşeron firma verdiği sözleri tutmadı. Haklarını aramak için mücadele eden işçiler, İstanbul’a gelerek seslerini duyurmaya çalıştı.

İNŞAAT İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

MTİ Grup işçileri, sendikası İnşaat-Sen ile haklarını alabilmek için hukuk mücadelesini bugün başlattı. İşçiler haklarını almak için İnşaat-Sen sendikasına başvurdu.

İnşaat-Sen Sendikası daha önce böyle bir mücadeleyi KAYI inşaat işçileriyle verdi ve kazandı. 450 inşaat işçisinin Cezayir’de hakkını gasp eden patronlara karşı mücadele verilmişti. Şimdi bir benzer hak mücadelesi de Libya’dan çıktı İnşaat işçileri Libya’da mücadeleye etmeye çalışıyor ve birlik olmaları engelleniyor.

'YARDIM' ADI ALTINDA TEK BİR ÖDEME YAPILDI

İnşaat-Sen tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde; ''Kalyoncu Gruba bağlı MTİ Grup isimli taşeron firma tarafından yurt dışında çalıştırılan işçiler, ödemelerini ne ana firmadan ne de taşeron firmadan alabildi. Sadece bir kısmına, “yardım” adı altında ödeme yapıldı, ancak büyük çoğunluğunun alacakları hala ödenmedi.

YEMEK MASRAFLARINI BİLE KARŞILAMADI

Ücretlerin ödenmemesinin yanı sıra işçiler, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarda da büyük sıkıntılar yaşadı. 42 gün boyunca yemek masraflarını ceplerinden karşılamak zorunda kaldılar; firma bu ihtiyaçları bile karşılamadı.

HİÇBİR ADIM ATILMADI

Haklarını aramak için İstanbul’a gelen işçiler, Kalyoncu Grubun resmi adreslerinde muhatap bulamadı. Ana firma sorumluluğu taşeron firmaya, taşeron firma ise ana firmaya yükleyerek işçileri ortada bıraktı. Türkiye’nin Libya Konsolosluğu ve ilgili resmi kurumlar ise durumu bildikleri halde hiçbir adım atmadı.

İŞÇİLER YETKİLİ BULAMIYOR

Yurt dışında çalışan inşaat işçileri sahipsiz değildir. İşçiler emek veriyor, çalışıyor. Ücretlerini ödemeyen patronların peşine düşüyor. Kapı kapı gezen işçiler, “Benim hakkım ne oldu?” diye sorabilecek bir yetkili bile bulamıyor.'' ifadelerine yer verildi. 

İnşaat işçisi maaşları beyaz yakalıları geçti! Fakat çalışacak eleman yok! Kriz büyüyor...

İnşaat işçileri artık yurt dışını değil, Türkiye'yi seçiyor: Yeni bir işçi 40 bin TL maaş alıyor!


 


Geri Dön