29 / 04 / 2024

Patara'daki 28 milyon 700 bin TL'lik arazi satışı için 'durdurulsun' çağrısı!

Patara'daki 28 milyon 700 bin TL'lik arazi satışı için 'durdurulsun' çağrısı!

Kaş Belediye Meclisi, Patara'daki toplam 43 dönümlük araziden iki parsel için alınan ihale kararı üzerine Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ihalelerin iptal edilmesi çağrısında bulundu. 



Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde satışına karar verilen toplam 43 dönümlük araziden 2 parsel için alınan ihale kararı üzerine Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ihalelerin iptal edilmesini talep etti.

3 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclisi'nin toplantısında, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan 4 ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararı alınmıştı. 22 Kasım 2023'te söz konusu 4 parselden ikisinin 76 Ada 1 Parsel (2 bin 764,71 metrekare) ve 80 Ada 1 Parsel (4 bin 980,23 metrekare) toplam 28 milyon 700 bin Türk Lirası satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılması kararı alındı.

PATARA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ

Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'nın, barındırdığı tarihi, doğal ve kültürel değerler nedeniyle Arkeolojik ve Doğal Sit olarak tanımlandığını söyleyen Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini anımsattı. 

Patara sahilinin nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olduğunu kaydeden Akoy, söz konusu alandaki biyoçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitliliğe ilişkin Barselona Sözleşmesi'ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında yer aldığını kaydetti. Akoy, "Ayrıca deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi'ne taraf durumunda" dedi. 

Patara daki 28 milyon 700 bin TL lik arazi satışı için durdurulsun çağrısı!

YAPILAŞMAYA HAYIR

GazeteBir'de yer alan detaylara göre, Dernek Başkanı Akoy, kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan arazilerin korunması gerekirken, 2008 senesinde düşük yoğunluklu yapı izni verilmesi ile Patara Antik Kenti'nin kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüştüğünü belirtti.

Akoy, "2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde 2.konut inşaatıyla Antik Kent Alanı'nın içinde tarihin üzeri betonla örtüldüğü gibi çoğalan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor" dedi.

Kaş Belediyesi'nin Patara halkına ait arazileri satması bölgede daha çok yapılaşmayı birlikte getireceğine dikkati çeken Aksoy, "Patara gibi üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alanın hem Anayasa'mızın 63'üncü maddesi hem de uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak satılıp yapılaşmaya açılmasına hayır diyoruz." şeklinde konuştu.

Balıkesir 3.5 şiddetinde sallandı! Prof. Dr. Naci Görür tek tek açıkladı! SON DAKİKA! 

Sirius Florida'da 660 bin TL'den başlayan fiyatlarla!

Dünyanın en eski bankası Monte Paschi'de 1 milyar dolarlık hisse satışı


Geri Dön