06 / 05 / 2024

Patronlar ve hükümet anlaştı! EYT'liler çalışmaya devam edecek mi?

Patronlar ve hükümet anlaştı! EYT'liler çalışmaya devam edecek mi?

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Meclis'e bu ay gelmesi beklenen EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Akkol ayrıca EYT ile ilgili 3 çözüm önerisine dikkat çekti. Peki EYT'liler çalışmaya devam edebilecek mi?



Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyon Başkanı Özgür Burak Akkol, emeklilikte yaşa takılanlar, EYT düzenlemesine dair açıklama yaptı. Özgür Burak Akkol, emekliler ve çalışanlar arasındaki SGK prim farkının giderileceği ve KGF ile işverenlere uygun kredi tahsis edileceği konusunda Bakan Bilgin'in müjde verdiğini ifade etti. Akkol ek olarak EYT ile ilgili 3 çözüm önerisinin de altını çizdi. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar çalışmaya devam edebilecek mi? İşte ayrıntılar...

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yeni yılda hem asgari ücretin artışı hem de EYT kapsamında emekli olacaklarla beraber işverenleri ciddi bir maliyet bekliyor. Pandemi sürecinden işverenlerimiz devletimizin vermiş olduğu kısa çalışma ödeneği, düşük faizli krediler ve sübvansiyonlarla ayakta kalmaya çalıştı. Görüldü ki pandemide tüm dünyanın tedarikte en önde olduğu, hızlı reaksiyon verdiği ülke Türkiye oldu.

Bununla beraber enerji fiyatlarındaki hızlı artış, Rusya-Ukrayna krizi ve Avrupa’daki resesyonla işverenlerimiz bazı zorluklarla karşılaştı. Asgari ücret tespit komisyonunu ilk toplantısı Çalışma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

PRİM EŞİTLEME TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMALIDIR’

Patronlar ve hükümet anlaştı! EYT liler çalışmaya devam edecek mi?

İşverenlerin sigorta primlerini düzenli bir şekilde öderse 5 puanlık bir indirimleri söz konusudur. Ama emekli olup çalıştırmaya devam ettirdikleri çalışanların ödediği prim artık sosyal güvenlik destekleme primi (SGDP) olarak oluyor. Ancak SGDP üzerinden yüzde 5 bir indirim söz konusu değildir. Buna ilişkin de bir talep oldu ama sadece EYT kapsamında olacaklar için bu düzenleme yapılamaz. Yapılacaksa tüm emekli olup da çalışanların sigorta primleri üzerinden olacaktır. Buna ilişkin kararı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

‘DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İLE BORÇLANMA SAĞLANABİLİR’

İşverenlerin bazı talepleri var, Bunun karşılığında çalışanların da bazı maaş artışı talepleri var. İki tarafında taleplerinin makul seviyede karşılanacağını düşünüyorum. EYT kapsamında emekli olacaklara ilişkin kıdem tazminatı var. Normalde emeklilik aydan aya, 3 ayda 1 değişebilirken, EYT milyonları ilgilendirdiği için birden toplu bir şekilde emeklilikte kıdem tazminatı ödemesi söz konusudur.

İŞTE VATANDAŞIN AVANTAJI: ÖDEME TEK SEFERDE SAĞLANACAK

İşverenlerin isteği kıdem tazminatının taksitle ödenmesidir. Ancak emekli olacakların isteği tazminatı tek seferde almak bu da onların en doğal hakkıdır. İki tarafın da gönlü olması hasebiyle işverenlere düşük faizli, ya da sıfır faizli krediler verip işverenlerin bankalara tahsisli olarak borçlanması, çalışanlara bunun tek seferde verilmesi sağlanacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön