27 / 04 / 2024

İstinye Dok Şirketi 1938 yılında hükümet tarafından satın alınmış!

İstinye Dok Şirketi 1938 yılında hükümet tarafından satın alınmış!

İstinye koyunda faaliyet gösteren, 1912 yılında Fransız St. Nazaire firması tarafından kurulan İstinye Dok Şirketi, daha sonra İstinye Tersanesi ismini alacak şirket 1938 yılında hükümet tarafından satın alınmış.



İstinye Dokları'nda yeni tesisat yapılacak.

Müessese genişletecek, bilhassa mütehassıs işçi yetiştirilmesine büyük bir itina gösterilecektir.


Hükümetce satın alınan İstinye Dok Şirketi'nin Fabrika ve Havuzlar İdaresine devri işlerine başlanmak üzeredir. Bu hususta şirkete verilen iki aylık mühlet bitmiştir. Bu münasebetle devir işleri için bugün yarın Vekalet'ten emir bekleniyor.

Fabrika ve Havuzlar İdaresi hazırlıklara başlamış, İstinye Dokları için bir proje yapılmıştır. Bu proje ile beraber İstinye'deki kadro vaziyeti ve muhtaç olduğu yeni tesisat hakkında  da bir rapor hazırlanarak Vekalete gönderilmiştir.


Mütehassıs işçi yetiştirilecek

İstinye Dokları, Havuzlar İdaresi'ne geçtikten sonra daha geniş bir kadro ile çalışılacaktır. Yapılacak modern tesisatla şimdikinden çok mükemmel bir gemi tamir atölyesi haline getirilecek olan bu müessesede bilhassa mütehassıs işçi yetiştirilmesine çalışılacaktır.

İstinye Dok Şirketi 1938 yılında hükümet tarafından satın alınmış!

İstinyeliler memnun

İstinye Dok Fabrikası'nın devlet elinde daha geniş bir kadro işe faaliyetine devam etmesi kararı İstinyelileri çok memnun etmiştir. Orada mütehassıs işçi yetiştirilmesi fikrinin tahakkuku da İstinyeliler için üzerinde durulacak çok mühim bir noktadır.


İstinye ahalisi kısmen balıkçılık ve kısmen de fabrikada çalışmakla maişetlerini temin ediyorlar. Dok Fabrikası'nın tesisatlandırılarak çalışmaya açılması orada iş hacmini genişletecek ve bugün ancak muayyen zamanlarda fabrikada iş bulabilen amele devamlı surette çalışmaya imkan bulacaklardır.


Akşam Gazetesi 2 Kanunusani (Ocak) 1938


Geri Dön