27 / 04 / 2024

1938 yılında İstiklal Caddesi'ni on metre genişletmeyi düşünmüşler!

1938 yılında İstiklal Caddesi'ni on metre genişletmeyi düşünmüşler!

1938 yılında İstiklal Caddesi'ni genişletmek istemişler, sebebi ise İstanbul'da araç sayısının gittikçe artmasıymış ve caddenin genişliği yetersiz kalıyormuş. 15 metre genişliğe sahip cadde genişletilerek 25 metre olacakmış.



İstiklal Caddesi 10 metre genişletilecek.

Yeniden yapılacak veya tamir edilecek binalar beşer metre geri çekilecek.

Bu kısımlar piyade kaldırımı olacak, bugünkü piyade kaldırımları caddeye ilave edilecek.


Şehircilik mütehassısı B. Prostre İstanbul'da tetkikler yaparken Beyoğlu semtinin bugünkü vaziyetini tamamıyla değiştirmek kabil olamayacağını görmüştü. Bugün ihtiyaca pek dar gelen İstiklal Caddesi'nin her iki tarafındaki binaları istimlak ederek

Bu kısımlar piyade kaldırımı olacak, bugünkü piyade kaldırımı olacak, bugünkü piyade kaldırımları caddeye ilave edilecek burasını genişletmek için milyonlarca lira sarfı lazımdır. Belediyenin elde edeceği yeni imar varidatı nispeten mahdut olacağından şehrin, istimlaki daha masrafsız olan yerlerini tanzim etmek daha yerinde bir hareket sayılmıştır.

Ancak İstiklal Caddesi'nin bugünkü vaziyetle bırakılması da yersiz görülmüştür. Şehrin münakale vasıtları gittikçe arttığından bu vesaite bugün bile dar gelen İstiklal Caddesi şehrin yarın ki inkişafını hiç karşılayamıyacaktır.


1938 yılında İstiklal Caddesi ni on metre genişletmeyi düşünmüşler!

Bu düşünce üzerine B. Proste 15 metre genişliğinde bulunan İstiklal Caddesi'ni 25 metreye çıkarabilmek üzere yeni bir çare düşünmüştür. Fakat tedbir, derhal ve kısa bir zamanda tatbik edilemiyecektir. Mütehassısın bulduğu tedbire göre İstaklal Caddesi'nde yeniden inşa veyahut tamir edilecek olan bütün binalar beşer metre geriye çekileceklerdir. Her binanın önünde kalacak olan bu beş metre, yaya kaldırımına terkedilecektir. Binasını beş metre geriye çekmeyenlere inşaat veyahut tamirat için ruhsatiye verilmeyecektir.

Şehir planı usulen kanuni yollardan geçerek resmen tasdik edildikten sonra İstiklal Caddesi'ndeki binaların beşer metre geriye çekilmesi kaydını de ihtiva edeceğinden mütehassısın aldığı bu tedbir de planın tasdikiyle kanuni mahiyeti haiz olacaktır.


Plan kabul ve tasdik edilince, İstiklal Caddesi'ndeki bütün binaların derhal beşer metre geriye çekilmesi için bir mecburiyet konulmayacaktır. Bu mecburiyet, -yukarıda kaydettiğimiz gibi- ancak yeni inşaat ve tamirat sırasında ve tedrici surette tatbik edilecektir. 


Akşam Gazetesi 31 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön