16 / 05 / 2024

Patronların gözünden rant vergisi!

Patronların gözünden rant vergisi!

İmar planı değişikliklerinde yüzde 40'lık rant vergisi alınması planlanıyor. Buna göre, imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40 'ı kamuya ödenecek.



Yani bir arsanın mevcut imar durumunda, değişiklik yapüdıktan sonra imar hakkı artışı yaşanıyorsa, bu artış kamuya vergi olarak geri dönecek. Bununla, imardaki haksız kazancm önüne geçilmesi amaçlanıyor. Peki inşaatçılar rant vergisine nasıl bakıyor? işte patronların gözünden rant vergisi.... 


'Türkiye için güzel haber'

Yüzde 40'lık rant vergisi düzenlemesini değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bunun Türkiye için çok güzel bir haber olduğuna vurgu yaptı. Rant vergisi getirilmesinin gerekliliğine inandığını söyleyen Uğur Dumankaya, "Rant vergisi, dünyan m tüm gelişmiş ülkelerinde önemli bir vergi kalemi. Bu uygulama, toplumumuza çok ciddi etki edecek, son zamanlardaki en önemli kanunlardan biri olur" diye konuştu. Dumankaya İnşaat olarak, bu düzenlemeyi sonuna kadar desteklediklerini de sözlerine ekleyen Uğur Dumankaya, "Rant vergisini çok önemsiyoruz. Keşke geriye dönükte yapüarak, toplum vicdanı rahatlatsa" dedi. 


'Riskli buluyorum' 

Rant vergisini değerlendiren isimlerden biri de, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya oldu. Konunun uzun süredir konuşulduğunu dile getiren DKY İnşaat'm patronu Ali Dumankaya, verginin neye göre alınacağı konusunda kesin bir şey olmadığı için riskli bulduğunu söyledi. Dumankaya, imar planı değişikliklerinde değil de, plansız, emsalsiz bir bölgenin imar planında ancak böyle bir uygulamaya sıcak bakacağını ifade etti. Böyle bir bölgede bile yüzde 40'lık rant vergisini çok bulduğunu anlatan Dumankaya, "Daha neye göre alındığını bilmiyoruz. Uygulanabilirliği olan bir şey olması gerekir" açıklamasını yaptı. 


'Dönüşüm muaf tutulmalı' 

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, rant vergisinin alınması gereken bir vergi olduğu görüşünde. Rant vergisinin gelişmiş ülkelerde alındığını ve kamuya verilmesi konusunda bir negatifiik gönnediğini söyleyen İnanç Kabadayı, "Bir arsada mevcut imar durumunda, imar hakkı yükselişi olursa, ortaya çıkan artıştan kamunun pay alması normal ve güzel bir şey" dedi. İnanç Kabadayı ayrıca, "Uygulamada kentsel dönüşümü muaf tutmak lazım. Bu kentsel dönüşüme teşviği artırmak için yapılmalı" değerlendirmesinde bulundu. 


'Belediyeler pay almalı' 

Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, konuya olumlu yaklaşanlardan. Süleyman Çetinsaya, imar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar değerinde artış olan parsellerin artan değerinden kamuya pay verilmesinde bir sakınca görmediğini söyledi. Ancak işi yapacak olanın belediyeler olduğuna dikkat çeken Çetinsaya, belediyelerin de pay alması gerektiğine vurgu yaptı. 

Posta


Geri Dön