Paul Ashworth: Fed'in faiz artırımı Mart 2015'ten önce olabilir!
Capital Economics Amerika Başekonomisti Ashworth, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin, "Faiz artırımının Mart 2015 olan genel beklentiden daha yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
Capital Economics Amerika Başekonomisti Paul Ashworth, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin, aralık ayında gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında kullanılacak dilin takip edileceğini belirterek, "Faiz artırımının Mart 2015 olan genel beklentiden daha yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
AA muhabirine Fed'in parasal genişlemeden (QE) çıkışı sonrası beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ashworth, son zamanlarda küresel piyasalarda görülen dalgalanma, Avro bölgesinde ve Çin'de yavaşlayan ekonomik büyümeye karşın Fed'in ABD'nin ılımlı ekonomik büyümesine odaklandığını ifade etti.
Ashworth, bazı Fed başkanlarının açıklamalarında yüzde 2 olan enflasyon hedefinin eskisi kadar kaygı yaratmadığının görüldüğünü belirterek, "Fed, petrol fiyatlarının düşük enflasyonu tetiklemediğini düşünüyor. Aynı zamanda Fed başkanlarının iş piyasasının görünümüne ilişkin açıklamaları beklentileri düşürmeye devam ediyor. Yüzde 6'nın altına düşen işsizlik oranları da Fed için oldukça önemli" dedi.
Ayrıca Fed'in, istihdam hedeflerine de gitgide yaklaştığını dile getiren Ashworth, "Yine de Fed faiz oranlarını artırmak için 'kayda değer zamanı' bekliyor. Fed'in aralık toplantısında kullanılacak dilin nasıl olacağını takip edeceğiz. Faiz artırımının Mart 2015 olan genel beklentiden daha yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.
" Fed üyeleri,faiz konusunda belirsiz ve parçalanmış görünüyor"
Nomura Securities ABD ekonomisti Aichi Amemiya da ikinci parasal genişleme (QE2) ve üçüncü parasal genişlemenin (QE3) bir hata olduğunu savunarak, "Fed'in, banka rezervlerini 2,5 trilyon doların üzerine çıkarması, deflasyona veya resesyona neden olmadan parasal genişlemeden çıkıldı. Dördüncü bir parasal genişleme olacağını düşünmüyorum" dedi.
Fed'in parasal genişlemeden çıkış kararını aylar önce duyurduğunu aktaran Amemiya, çıkışın uzun zamandır beklendiğini dolayısıyla QE'den çıkışın ne ABD'de ne de yurtdışında çok fazla etkisinin görülmediğini vurguladı.
Amemiya, buna karşın Fed'in yakın zamandaki operasyonlarının gelişmekte olan ülkeler üzerinde etkilerinin görülebileceğine işaret ederek, "QE2 ve QE3 bir hataydı. Beklenen çıkış gelişmekte olan ülkeleri çok fazla etkilemese de önümüzdeki süreçte Fed açıklamalarının bu ülkelere bir takım yansımaları olması olası bir durum" dedi.
Carnegie Mellon Üniversitesi Politik Ekonomi Profesörü Allan Meltzer, Fed başkanlarının açıklamalarının faizlerin artırılma zamanında değişikliğe işaret ettiğini belirterek, "Fed üyeleri, bu konuda belirsiz ve parçalanmış görünüyor. Dışarıdan bu kararsızlığı anlamak zor oluyor" dedi.
Meltzer, bu politikanın son derece belirsiz olduğunu ve bu nedenle tüm dünyada belirsizliğin arttığını kaydederek, faiz oranlarının sürpriz bir şekilde beklentilerden önce artabileceğini ifade etti.
AA