09 / 05 / 2024

Payas OSB'nin temeli atıldı!

Payas OSB'nin temeli atıldı!

Sadece İstanbul, Karabük ve İzmir hattında küçük fabrikaların bulunduğu 1970'li yıllarda birkaç cesur girişimci İSDEMİR'in kurulmasının ardından Payas'a gelerek yıllar sonra çok önemli bir sanayi merkezi olacak OSB'nin temelini attı...



Sadece İstanbul, Karabük ve  İzmir  hattında küçük fabrikaların bulunduğu 1970'li yıllarda birkaç cesur girişimci İSDEMİR'in kurulmasının ardından Payas'a gelerek yıllar sonra çok önemli bir sanayi merkezi olacak OSB'nin temelini attı. Onlardan ikisi de bugün Payas Organize Sanayi Bölgesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Nihat Akkatoğlu ve Başkan Vekili Ali Eker. Fasulye ve soğan ekili tarlaların arasında küçük bir işletme kuran, İSDEMİR'den çıkan hadde bozuklarını işleyerek demir çubuk üreten Akkatoğlu ve Eker, o günlerden yola birlikte çıktığı arkadaşlarıyla Payas'ı bir sanayi kentine dönüştürdü. 


BÜYÜK GÖÇ BAŞLADI 

1977'de Payas'a gelerek küçük çaplı yatırımlarla işe başladıklarını anlatan Akkatoğlu o yıllarda attıkları adımı şöyle özetledi: İSDEMİR'in üretim yapmasından sonra burada ikili haddehaneler oluşmaya başladı. Fabrikadan çıkan hadde bozuklarını alıp iki tezgah ayakta çabuk demir üretiyorduk. Burası bir fasulye tarlasıydı. Herkes kendine göre bir yerde parsel satın aldı, iki ayak haddeyle işe başladı. Kısa sürede küçük çaplı bir sanayi sitesi olduk. 80'li yıllara geldiğimizde teknoloji ilerledi, iki ayaklı haddeler 5 ayak haddeye çıktı, yanına bir fırın konuldu. Daha modernize olmaya, ürettiğimiz kütüğü piyasaya satmaya başladık. Ondan sonra Türkiye'nin her yerinden büyük bir göç başladı. 


"DEVLETTEN 1 KURUŞ ALMADIK" 

Bir zamanlar Karabük'ten İskenderun'a getirttikleri malları artık Payas'tan pazarlamaya başladıklarını gururlanarak ve biraz da duygulanarak anlatan Akkatoğlu, "Anadolu'ya ürün göndermeye başladık. Sanayileşmeye paralel olarak ticaret oluşmaya başladı. 80'lerin sonunda bu bölgede artık yerleşik düzene geçelim, teknolojiyi geliştirelim, kendi izabelerimizi yapalım düşüncesi oluştu. Uzun uğraşlar verdik ve 1995 yılında buranın OSB olması kararlaştırıldı. Türkiye'de hâlihazırda yapılaşması bitmiş vaziyette iken organize sanayi bölgesi olan bir tek biz varız. Üstelik devlet babadan 1 kuruş almadık bugüne kadar. Her şeyi kendi imkânlarımızla yaptık" dedi. Yüzde 30 belediye, yüzde 40 Özel İdare, yüzde 30 da Sanayiciler Derneği olarak kendilerinin olduğu müteşebbis heyetiyle faaliyete devam ettiklerini ifade eden Nihat Akkatoğlu, "Havamız değişti tabi OSB olunca. Üretim arttı, işçilerin standartları yükseldi. Eskiden yol iz yoktu burada. İlk işletmelerin arasında gecekondular vardı. Onlar temizlendi 2000'lerin başında. Sağ olsun Belediye Başkanı Bekir Altan büyük emek verdi. Bir yandan yollarımız yapıldı, diğer yandan doğalgaz geldi. 5 bin 500 metre doğalgaz hattı, 7 bin metre içme suyu şebekesi döşedik. Her şeyi kendimiz yaptık. Biz aile OSB'siyiz. Devlet babadan 1 sent almadık. Para lazım oldu, kime kaç düştüyse istedik, kimse itiraz etmedi" diye konuştu. 


30-40 BİN KİŞİYE BAKIYOR 

Yönetim Kurulu olarak en çok hassasiyet gösterdikleri noktanın çalışanların maaşları olduğunu söyleyen Akkatoğlu her ödemenin gününden önce yapıldığını vurgularken, kader arkadaşı Ali Eker söze karışıyor: Biz de tornacılıktan, sıfırdan geldik buralara. Çalışanların maaşı, sigortası, vergisi asla aksamaz. Arkadaşının sözünü bitirmesini bekleyen Başkan Akkatoğlu devam ediyor: Üretim aşamasında 3 bin 500 civarında işçi çalışıyor. Bu işi taşıyan TIR'cılar, kamyoncular, onların alışveriş yaptığı esnaf gibi birbirine bağlı zincirler oluştu. 30-40 bin kişilik bir geçim piramidi oluştu. Çok geniş bir kitlenin karnını doyuruyor Payas OSB. 


"ANLAMASANIZ DA BİLİN" 

İşe omuz omuza başladığı 40 yıllık yol arkadaşı Nihat Akkatoğlu anlatırken, OSB Müdürü Nejdet Özkul ile birlikte bazen başıyla onaylayan, bazen düzeltme yapma ihtiyacı hisseden Ali Eker de OSB'nin temelini atan isimlerden biri. Fotomuhabiri arkadaşım Bora Erdem'le birlikte gittiğimiz görüşmede izabe, kütük, hadde gibi ilk kez duyduğumuz terimleri kullandığını fark eden Ali Eker, okuyucunun da pek ilgilenmeyeceği bu detayları verirken uyarmayı da ihmal etmedi: Bu söylediklerimin tamamını anlamanızı beklemiyorum ama anlatmam lazım. Sonuçta yarısını anlasanız, okuyucuya da onun yarısını anlatsanız yeter. Yaptığımız işin ehemmiyetini göstermiş oluruz. Fatih BALTACI- Bora ERDEM 


İSTEĞE GÖRE ÜRETİYORLAR

Her şeyden önce Türkiye'de uzun yıllardır kalitesiz demir üretilmiyor" diye bir tespitte bulunan Payas OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Eker, "Demirin belirli standartları vardır. Türkiye'nin her yerinde o standartlara göre üretim yapılıyor artık. Bir de ithalat yapacak olan ülkelerin talepleri doğrultusunda üretim yaparız. Amerika'nın istediği başka, İngiltere'nin, Ortadoğulunun istediği başka olabilir. Hangi ülkeye ihracat yapılacaksa, o ülkenin belirlediği standarda göre üretim yapılıyor. Demiri bir çorba olarak düşünürsek, kimisi tuzunu fazla ister, kimisi biberini, kimisi nanesini… Onlar ne istiyorsa biz ona göre üretiyoruz. Arkadaşlarımız dört dörtlük üretim yapıyor" diye konuştu. 


SAYILARLA OSB

Payas OSB 530 dönüm üzerinde kurulu. OSB'de toplam 26 fabrika faaliyet gösteriyor. 3 bin 500'den fazla işçi istihdam ediliyor. 3 izabe, 10 haddehane kurulu. Yıllık sıvı çelik ve demir çubuk üretimi 3,5 milyon tonu geçti. Toplam üretimin yüzde 60-70'i ihracata gidiyor. 2013 yılı ihracat rakamı 220 milyon dolar. 2013'te tüketilen elektrik miktarı 760 milyon kw/h. 2013'te tüketilen doğalgaz miktarı 130 milyon metreküp. Son üç yılda devlete ödenen KDV miktarı 546 milyon lira.


Sabah Ek


Geri Dön