30 / 04 / 2024

Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi!

Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi!

Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi ile ilgili esaslar, 12 Temmuz 2012 tarihinde 28351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Pazar yerleri hakkında yönetmelik kapsamında yer alıyor. Peki, pazar yerleri nasıl kurulur? Pazar yerleri nasıl işletilir?



Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi!

Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi ile ilgili esaslar, 12 Temmuz 2012 tarihinde 28351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Pazar yerleri hakkında yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Yönetmelik, semt ve üretici pazarlarını modern bir yapıya kavuşturmak, bu yerlerde sebze ve meyveler ile belediyece müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını temin etmek, tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak ve üreticiler ile pazarcıların faaliyetlerini düzenliyor. Peki pazar yerleri nasıl kurulur? Pazar yerleri nasıl işletilir?


Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi

MADDE 5 – (1) Pazar yerleri, imar planında belirlenmiş alanlarda bu Yönetmelikte belirtilen asgari koşulları taşıyacak şekilde belediyeler tarafından kurulur. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından pazar yeri kurulamaz.


(2) Pazar yerinin kurulmasına, 7 nci maddede belirtilen komisyonun raporu göz önünde bulundurularak belediye meclisince karar verilir.


(3) Semt pazarının kurulmasında, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkânları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski göz önünde bulundurulur.


(4) Üretici pazarının kurulmasında, yörede yetiştirilen mal miktarı ve çeşidi, üretim sezonu ile üretici ve tüketici talepleri dikkate alınır.


(5) Semt pazarı kurulan yerlerde, üretici pazarı semt pazarı ile aynı günde kurulamaz.


(6) Münhasıran organik malların satışı amacıyla semt pazarı kurulabilir.


(7) İmar planlarında pazar yerlerinin belirlenmesinde, bu Yönetmelikte yer alan hükümler belediyelerce göz önünde bulundurulur.


(8) Pazar yerleri, belediyelerce işletilir ve bu yetki devredilemez. Ancak, pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin bazı hizmetler, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hüküm içermeyecek şekilde yapılacak belirli süreli protokoller ile meslek kuruluşları eliyle yürütebilir.



Pazar yerleri hakkında yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön