29 / 12 / 2024

Pazaryeri Cami restorasyonu kilise ve cami olarak tamamlanacak!

Pazaryeri Cami restorasyonu kilise ve cami olarak tamamlanacak!

Pazaryeri Camii restore edilirken duvarlarda ikonalar bulundu. Belediye bunun üzerine caminin içine kilise yapma kararı aldı. Caminin içine kurulan otomatik perde sistemi ile cami ikiye bölündü



Pazaryeri Camii restore edilirken duvarlarda ikonalar bulundu. Belediye bunun üzerine caminin içine kilise yapma kararı aldı. Caminin içine kurulan otomatik perde sistemi ile cami ikiye bölündü. Cami şimdi Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından ortak kullanıyor. İslam tarihinde eşi benzeri görülmeyen bu uygulamanın kılıfı ise o iki sözcük hoşgörü ve diyalog.


TÜRKİYE


Dinler bahçesi… Dinler parkı… Aynı avlu da cami, kilise, havra… Şimdi de cami ve kilise aynı çatı altına alındı… Hak ile batılın arasındaki sınırların iyice kaldırılmasının örnekleri sunuluyor. Camiyi kiliseden sadece bir perde ayırıyor.


ALMANYA


İstanbul’daki Aya İrini Kilisesi’ndeki “Tek Tanrıya Müzik Konseri”nden sonra Münih’teki Mehmet Akif Camii’nde Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından mini etekli kadınlar tarafından diyalog ve hoşgörü temalı konser düzenlendi.


Dalgıç’ın İlk Vukuatı Değil


Yaşanan bu rezalet Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın ilk vukuatı değil. Dalgıç, daha önce de kanunlarda yasak olmasına rağmen, cami avlusunda klasik müzik konseri düzenlemişti. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalde Pazaryeri Camii bahçesinde verilen konser tepkilere neden olmuştu. Çeşme Müftüsü de Dalgıç’ın yaptıklarından oldukça rahatsız. Mülkiyetin Alaçatı Belediyesi’ne ait olduğu için herhangi bir tasarrufta bulunamadıklarını belirten Müftü, eli kolu bağlı bir şekilde yaşanan rezaleti seyretmek zorunda kalıyor.


Camide İfsada Engel Olunmalı


Caminin restorasyonu İl Özel İdaresi’nden sağlanan kaynakla yapılmış. Bu kaynakla cami kiliseye çevrilmiş. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in bu konudaki beyanları da belediye tarafından dikkate alınmamış. Görmez, “Dinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Dinler birbirine dönüştürülmez’’ değerlendirmesinde bulunmuştu. Diyanet’e bağlı olan bir camide Diyanet’in onaylamadığı ifsad faaliyetlerinin yapılması Türkiye’deki çarpıklığın yeni bir örneği oldu.


İzmir Alaçatı’da, dinler arası hoşgörü adı altında akıl almaz bir rezilliğe çanak tutuluyor. Kilise olarak inşa edildikten sonra camiye dönüştürülen ibadethane hem Müslümanlara hem de Hristiyanlara ev sahipliği yapıyor. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına 1830’lu yıllarda başlanan ve 1874’te kilise olarak hizmete açılan ibadethanenin, cumhuriyetin ilanının ardından camiye dönüştürüldüğünü söyledi. Pazaryeri Camisi olarak uzun yıllardır hizmet veren yapının, beldede yaşayan Rum vatandaşlar için yapılan 3 kiliseden biri olduğunu kaydeden Dalgıç, o kiliselerden sadece camiye çevrilen yapının ayakta kaldığını söyledi.


Belediye Başkanı Eleştirilere Kulak Asmıyor


Dalgıç, cami olarak kullanılan yapıyı korumak amacıyla birkaç yıl önce restorasyon çalışması başlattıklarını ve duvarlarda kilise olarak kullanıldığı dönemden kalma dini resim ve motiflere ulaştıklarını ifade ederek, “Çalışmalarımız sırasında ikonolar çıktı karşımıza. Burası kültürel bir zenginlik, bir kültür mirası. Bölgemiz ciddi miktarda yabancı turisti ağırlıyor. Resimlerin Müslümanlar için ibadetlere engel olup olmayacağını araştırdık. Olmadığını öğrendik. Kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla resimlerin korunmasını kararlaştırdık” dedi.Camiye otomatik perde sistemi kurduklarını anlatan Muhittin Dalgıç, şöyle devam etti: “Namaz zamanı perdeyi kapatıyoruz ve resimler görülmüyor. Daha sonra perde açılıyor. Müslümanların ibadet saati dışında ziyaretlere açık. Burayı gezen tursitler dua ediyor. Ayrıca, yabancılar gibi yerli turistlerin de resimlere ilgisi var. Bu bir hoşgörü kültürüdür. Eleştirenler olsa da Alaçatı sakinleri bizi destekliyor.”


Aç Kapa Perde Sistemi


Camide ibadet eden Şerif İzbulan da namaz saatlerinde perdenin kapalı olduğunu, ibadetlerini sorunsuz yapabildiklerini söyledi. Camiye özellikle pazar günleri Hristiyanların ilgi gösterdiğini kaydeden İzbulan, “Burası bir hoşgörü simgesi. Alıştık artık, namazdayken merak edip içeri girenler de var. Burada heryerde olmayan hoşgörü olayı var” dedi. 

Milli Gazete


Geri Dön