29 / 04 / 2024

Pendik vizyon projelerle İstanbul'un parlayan yıldızı oldu!

Pendik vizyon projelerle İstanbul'un parlayan yıldızı oldu!

Pendik Belediyesi, hayata geçirdiği vizyon projeleriyle Pendik'i sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin örnek ilçesi haline getirmeyi amaçlıyor



Avrupa'nın en seçkin AR-GE merkezlerinden biri olacak Teknopark'ta bin şirket faaliyet gösterecek. 10 milyar dolarlık katma değerin oluşturulacağı teknoloji üssü, 30 bin kişiye iş olanağı sağlayacak

Pendik Belediyesi, hayata geçirdiği vizyon projeleriyle Pendik'i sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin örnek ilçesi haline getirmeyi amaçlıyor. Modern toplu konutları, binlerce kişiye iş kapısı olan ticaret merkezleri ile açılan yeni otelleri sayesinde İstanbul'un en gözde ilçelerinden biri haline gelen Pendik'te belediye, yeni projeleri de hayata kazandırmak için yatırımlarına aralıksız devam ediyor.

AĞIRLIK SAVUNMA SANAYİDE

Tamamlandığında Avrupa'nın en seçkin AR-GE ve teknoloji merkezlerinden biri olacak Teknopark İstanbul için kolları sıvayan Pendik Belediyesi, Sabiha Gökçen Havaalanı içindeki 250 hektar alana kuruluyor. Savunma sanayi ağırlıklı olacak Teknopark İstanbul'da bin şirketin faaliyet göstermesi, 10 milyar dolarlık katma değer oluşturması ve 30 bin nitelikli elemana iş sağlanması hedefleniyor. Teknopark İstanbul'da başta savunma, uzay ve havacılık olmak üzere ileri malzemeler, nano teknoloji, denizcilik teknolojileri, akademik ve bilimsel çalışmaların ticari değeri olan teknolojik ürünlere dönüşmesi ile yeni şirketlerin kurulması ve mevcut şirketlerin büyümesi teşvik edilecek.

3 BİN ARAÇLIK OTOPARK

Göreve geldiği günden bu yana 1 yıl içinde bir çok projeye imza atan Pendik Belediye Başkanı Dr. Salih Kenan Şahin, ilçede önemli bir ihtiyaca daha karşılık vererek, Pendik'teki tüm otopark kapasitesini arttıracak dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Pendik Tren İstasyonu'nun bulunduğu bölgede, yer altına 3 bin araçlık dev bir otoparkın inşa edilmesi planlanıyor. Projede otoparkın yanı sıra TCDD'ye ait deponun yıkılması ve asma katlı bir çarşının inşa edilmesi düşünülüyor. Proje bittiğinde ise vatandaşların dinlenebileceği en büyük meydana kavuşması bekleniyor.

TRAFİK SORUNU AZALACAK

Başkan Dr. Salih Kenan Şahin, proje ile otopark sıkıntısını minimuma indirmeyi hedeflediklerini belirterek, projenin bir amacının da bölgeyi fiziki anlamda güzelleştirmek olduğunu ifade etti. Başkan Şahin, çalışmalara başladıklarını belirterek şöyle konuştu: Çalışma kapsamında otoparkın yanı sıra 5 metre yükseklikte asma katlı bir çarşı ve iş merkezi binası planlıyoruz. Projenin otopark bölümünün 2.5 yıl içinde tamamlanmasını bekliyoruz. İnşa edilmesi planlanan dev projeyle ilgili görüşlerini aldığımız Pendikliler, özellikle otoparkı dört gözle beklediklerini dile getirerek ‘Otopark sıkıntısına ilaç gibi gelecek proje' değerlendirmesinde bulunuyor. 

Yer altına dev otopark

 Belediye, ilçedeki otopark kapasitesini arttıracak yepyeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Tren istasyonunun bulunduğu bölgede, yer altına 3 bin araçlık dev bir otopark inşa edilecek.

İLÇE YATIRIM MERKEZİ OLDU 

Ticaretin gelişmesi ile cazibe merkezi haline gelen Pendik; konaklama şirketlerinin de yeni yatırım merkezi oldu. Pendik'i turizm ve konaklama merkezi haline getiren oteller, yeni istihdam alanı oluşturulması açısından büyük önem taşıyor. Divan İstanbul Asia Otel, The Green Park Hotel Pendik ve Via Port Otel ilçenin önemli otelleri olarak göze çarpıyor. Son yıllarda açılan 5 yıldızlı oteller, büyük alışveriş merkezleri, marina ve RO-RO, ilçeyi ülkemizde ve uluslararası ticarette çok önemli bir konuma getirdi. Geniş ulaşım ağının verdiği avantajla birçok sanayi sektörünün de toplandığı Pendik'te;  ilaç, kimya, gıda, makine, ağaç sanayi başlıca sanayi sektörleri arasında yer alıyor.

1-) MARİNA

131 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve Türkiye'nin 2. büyük marinası olan 750 yat kapasiteli Marintürk İstanbul City Port, en son teknik imkânlarla ilçenin turizm, ticari hayatı ve istihdamına katkıda bulunuyor.

2-) SANAT KEYFİ

Çeşitli konser, tiyatro, edebiyat ve şiir söyleşisi, konferans, sergi ve anma gecelerine ev sahipliği yapan Pendik, bu anlamda kültürel hayata da katkı sağlıyor. Atatürk Kültür Evi, Mehmet Akif Ersoy Sanat, Yunus Emre Kültür Merkezi ve farklı mahallelerde bulunan semt konaklarında ilçe halkı gerçekleştirilen sosyal ve kültürel etkinlikleri takip edebiliyor. Tüm yurtta ve Uluslararası Dünya Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Konseyi'ne (CİOFF) bağlı 186 ülkede tanınan bir festival olan ‘Uluslararası Pendik Kültür ve Sanat Festivali' her yıl coşkuyla kutlanıyor. Festival kapsamında Kültür Bakanlığı işbirliğiyle Döner Sermaye İşletmeleri (DÖSİM) Geleneksel Türk El Sanatları Fuarı'da gerçekleştiriliyor. 

3-) ÇATISIZ ÇARŞI 

İlçe dışından gelen müşterilerin de yoğun ilgi gösterdiği Pendik Çarşısı, 1 milyon metrekarelik alana yerleşmiş yüzlerce işyeri ile ‘Çatısız Çarşı' görünümü sergiliyor. Ticari canlılık cadde ve sokakların ışıklandırılması ile gün boyunca devam ediyor.

4-) RO-RO LİMANI

 2005 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Un RO-RO Limanı ulusal ölçekte Pendik'in deniz ulaşımında ve ticaretindeki önemini artırdı. 122.000 m2'lik alan üzerine kurulu olan işletme 550 TIR'lık bir TIR parkına sahip. Türkiye - İtalya arasındaki deniz taşımacılığında önemli bir yeri olan limanın kısa vadede Pendik ticaretine de büyük katkılar sağladı.

5-) 6 TESİSLE UGETAM

Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük doğalgaz eğitim, test ve sertifikasyon merkezi olan Uluslararası Gaz Eğitim, Teknoloji ve Araştırma Merkezi (UGETAM), Pendik'te faaliyetlerini sürdürüyor. Kuruluşun Pendik'te toplam 6 eğitim tesis bulunuyor. Ayrıca UGETAM'da 1 test sertifikasyon alanı ile açık eğitim alanları da yer alıyor. Atölyelerden biri 582 m2'lik, diğeri ise 612 m2'lik olup, toplam 1194 m2'den oluşan tesislerin açık alanların toplam büyüklüğü ise 10576 m2. 

6-) İLÇE HALKINA YENİ İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Özellikle Kaynarca Bölgesi'nde yoğunlaşan alışveriş merkezleri bölge ticaretini geliştirmesiyle beraber ilçe vatandaşına da yeni istihdamlar sunuyor. ViaPort, Pendorya, Metro, Atlantis ve Neomarin önemli alışveriş merkezleri arasında yer alırken; ilçede yer alan bu merkezler, 6 bin kişilik istihdam ile büyük iş gücü potansiyeli oluşturuyorlar.

Kadınların da bir mesleği var

Pendik'te faaliyet gösteren Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM), tamamen kadınlara yönelik, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor. İSMEK ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde verilen kurslarla da her yıl binlerce kursiyere cilt bakımından el sanatlara kadar birçok mesleki amaçlı kurs veriliyor. 

YEŞİL PENDİK İÇİN 100 bin fidan

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÇEKÜD'ün (Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği) işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Sen Yoksan KimseYok - Kurtköy'e

10 bin Fidan' kampanyasıyla ilköğretim ve yuva öğrencileri 10 bin adet fidanı doğaya kazandırdı. Pendik Belediye Başkanı Şahin bu yıl sonuna kadar 100 bin fidan dikeceklerini belirtti. 400 bin metrekare piknik ve 1 milyon 250 bin metrekare park alanı ile ilçe halkı, gerek tatil günlerinde gerekse gün içerisinde şehir hayatının stresinden uzaklaşarak bol oksijen ve yeşille buluşma fırsatı yakalıyor. 

POLİKLİNİK VE SEMT KONAKLARI HİZMETE GİRDİ

İstasyon, Sapanbağları, Kaynarca polikliniklerinin ardından Pendik Devlet Hastanesi'nin 4. şubesi olan ve 853 metrekarelik kapalı alana kurulu Kurtköy Semt Polikliniği; genel cerrahi, dahiliye, diş, göz, kadın doğum, çocuk, aile hekimliği gibi 9 ayrı branşta hizmet vermeye başladı. Yeni kurulan poliklinik bünyesindeki 9 uzman hekim, bölge halkına hafta içi hergün hizmet vermeye başladı. Başkan Şahin, vatandaşın ayağına kadar hizmetleri ulaştırmak için ne gerekiyorsa yaptıklarını belirterek, Kurtköy Semt Polikniliği'nin gereken her türlü teçhizat ve teknolojiyle donanımlı olduğunu vurguladı. Pendik'te dikkat çeken bir diğer hizmet ise; işadamı Bülent Ataman tarafından yaptırılan Güzelyalı Semt Konağı. Konak, aynı zamanda sağlık ocağı, kütüphane, belediyenin halkla ilişkilerini sağlayacak bir ofis görevi de görüyor. 

Araştırma hastanesi ile sağlıklı gelecek

İlçenin gelişmesiyle beraber artan sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için mahallerde sağlık ocakları ile birlikte devlet hastanesi ve özel hastanelerde hizmet veriyor. Sağlık kuruluşlarına ek olarak ayakta tedavi merkezleri, özel doktor muayenehaneleri, diyaliz merkezleri, sağlık kabinleri ve özel laboratuarlarının da bulunduğu Pendik'te yakında hizmete girecek olan Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi gerek ilçe halkına gerekse komşu il ve ilçelerdeki vatandaşlara daha iyi hizmet vermesi bekleniyor. Son verilere göre; Pendik'te 1 devlet hastanesi, 5 özel hastane, 15 ayakta tedavi merkezi, 30 özel laboratuar, 2 akupunktur merkezi, 34 özel muayenehane, 6 diyaliz merkezi, 10 sağlık kabini, 29 sağlık ocağı, 2 sağlık evi, 1 aile planlama merkezi, 1 Verem Savaş Dispanseri ve 1 de Halk Sağlığı Laboratuarı var.

ÜCRETSİZ TARAMA

Pendik Bölge Hastanesi, tam 100 bin kişiye ücretsiz kalp taraması yapıyor. Bölge Hastanesi, sahip olduğu modern donanımlı odalarının yanı sıra verdiği farklı sağlık hizmetleri ile de dikkat çekiyor. 15 suit olmak üzere, 100 hasta odası, 23 yataklı yoğun bakım üniteleri, 6 acil gözlem yatağı, 4 ameliyathane ve 2 doğumhaneyi bünyesinde barındıran hastanede, 10 profesör, 10 Doçent Dr., 50 uzman doktor kadrosu bulunuyor. 

Her mahalleye spor alanı

İlçede önde gelen spor kulübü Pendikspor Futbol Kulübü T.F.F. 2. Ligi'nde mücadelesini sürdürüyor. Birçok uluslararası organizasyona imza atan Pendik, motorsporlarına uygun coğrafi yapısıyla da Dünya Ralli Şampiyonası'nın Türkiye etabına ev sahipliği yaptı. Farklı spor dallarına da önem verilen ilçede; atçılık, binicilik, basketbol, tenis kulüpleri, yüzme havuzları ve her mahallede spor ve oyun alanları bulunuyor.

ULAŞIMDA ALTERNATİF ÇOK

Jeopolitik öneme sahip Pendik, D-100 ve TEM bağlantı yolları ile diğer illerle ulaşımını karayolundan sağlarken; sahil yolu da alternatif ulaşımı oluşturuyor. Tren istasyonu Pendik'i diğer il ve ilçelerle birbirine bağlıyor. Deniz otobüsü seferleri İstanbul'daki diğer ilçelerle ve Yalova arasındaki deniz bağlantısını sağlıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı da vatandaşların ülke içerisinde olduğu gibi uluslar arası seyahatlerini de gerçekleştirmelerini sağlıyor.  Marmaray  ve Metro Projesi'den de nasibini alacak olan Pendik'te banliyö hatları metro hattına dönüştürülerek Marmaray Projesi ile raylı taşımacılığı oluşturulacak. 

112 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Pendik, 2009-2010 öğretim yılında okul öncesi, ilk ve orta dereceli olmak üzere farklı branşlarda eğitim veren 170 okulu bünyesinde bulunduruyor. 3 bin 671 öğretmenin görev aldığı ilçede okul öncesi, ilk ve orta dereceli okullarda 112 bin 890 öğrenci eğitim görüyor. Pendik'in birçok mahallesinde bulunan kütüphanelerde isteyen herkes yararlanabiliyor. Kavakpınar Mahallesi'nde inşa edilen gençlik merkezi de spor salonu, bilgisayar odası, kafeterya ve etüt merkezinden oluşuyor. Özürlüler Koordinasyon Merkezi ise engellilere ve ailelerine dönük eğitimler düzenleyerek, onların yasal haklarıyla ilgili bilgilendirme yapıyor. Rehberlik hizmeti de sunan merkez, özürlülerin yaşama daha sağlam tutunmalarını sağlıyor.

TAPU SORUNUMUZ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Hasan Sevinç (Sözleşmeli personel): Belediyemizin çalışmalarından memnunum. Sorunlarımızı başkanımıza rahatlıkla iletebiliyoruz. Ancak Velibaba'da bazı tapu sorunları halledilmesine rağmen 200 mülk sahibinin sorunları devam ediyor. 50 yıllık Pendikli olarak tapu sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz.

KONTEYNERLER KAPANMALI

Derya Ürün (Esnaf): Belediyemizin temizlik konusundaki çalışmalarından memnunuz. Esnaf olarak açık olan çöp konteynerlerinin kapalı hale getirilmesi hijyen ve görünüm açısından çok daha iyi olacağı kanaatindeyim. 

PAZAR İLÇEYİ FELÇ EDİYOR

Fazıl Atasoy (Taksici): Pendik Belediyesi'nin çevre düzenlemesi çalışmalarından memnunum. Cumartesi günleri kurulan ve Pendik'i felç eden pazarın kaldırılmasını istiyorum. Acil bir durum olsa bu pazar nedeniyle merkeze ulaşmanız imkansız.

YILDIZIMIZ ÇOK PARLAMALI

Burhan Yavuz (İşletmeci): Pendik zaten çok güzel bir ilçe. Belediye başkanımızın bu güzel ilçenin yıldızını daha da parlatmasını bekliyoruz. Henüz bir yıl olduğu için yorum yapmak çok zor diye düşünüyorum. İlerleyen yıllarda göreceğiz. 

Sayılarla Pendik

Yüzölçümü:    203 km2

Nüfusu:     562.122

Rakımı:     125 m

Mahalle sayısı:     31

Köy sayısı:     5

Toplam okul sayısı:     170

Hastane ve sağlık ocakları:     40
Gül Çelikkol / Star


Geri Dön