04 / 07 / 2024

Ev sahipleri dikkat! 30 gün içinde bildirim yapmazsanız cezası var!

Ev sahipleri dikkat! 30 gün içinde bildirim yapmazsanız cezası var!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren gelişme TBMM'den geçti. Bu kapsamda artık, ev sahiplerinin 30 gün içinde o belgeleri bildirmesi zorunlu olduğu kaydedildi. 



TBMM'den resmi onay alan yeni düzenleme, milyonlarca ev sahibini ilgilendiren önemli bir değişiklik olarak kabul edildiği açıklandı. Artık konut sahipleri için zorunlu hale gelen bu düzenleme, belgelerin eksiksiz bir şekilde beyan edilmesini gerekmektedir.

kamusonhaber.com.tr'de yer alan içeriğe göre; İlgili tarafların 30 gün içinde gerekli belgeleri sunmaları zorunlu olup, aksi takdirde idari yaptırımlar uygulanacaktır. Turistik amaçlarla konut kiralama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar da netleşmiş oldu.

TAMAMEN EV SAHİBİNE AİT OLACAK 

Yeni düzenleme doğrultusunda, konut kiralama izin belgesi almak zorunlu hale gelmiştir ve bu belge, ilgili Bakanlık tarafından verilecektir. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliği ile aldığı kararın belgelenmesi gerekmektedir. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait olacaktır.

Öte yandan, turistik kiralama faaliyetlerini yürütenlerin belgelendirme işlemi, A grubu seyahat acentaları aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Bu süreç, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na uygun olarak yapılacağı da belirtildi.

Ev sahipleri dikkat! 30 gün içinde bildirim yapmazsanız cezası var!

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİR?

Turistik kiralama izin belgesi alan konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak ve izin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmekten sorumlu kişi olarak kabul edilecektir. Sözleşmeler belirli bir süre sonunda sona erecektir. Ayrıca, yüksek nitelikli konutlar için izin belgesi düzenleme şartları aranmadan izin belgesi alınabilecek. Kanun, izinsiz kiralama faaliyetlerine ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezaları belirlediği kaydedildi. 

Turistik amaç ile konut kiralayanlara, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi almaları için 15 gün süre verilecektir. Bu süre sonunda izin belgesi almadan faaliyetlerine devam edenlere ise 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacağı da duyuruldu.

PARA CEZALARI KESİLECEK

İzin belgesi sahibi tarafından kiralanan konutları kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenlere, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turistik kiralama yoluyla kiraya verilmesine katkıda bulunanlar da her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.

Aracı hizmet sağlayıcıları, içeriği 24 saat içinde yayınlamadıkları takdirde her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için ek olarak 100 bin lira daha idari para cezası uygulanacaktır. İzinsiz kiralama faaliyetlerine devam eden ve bir sene içinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler için bir milyon lira idari para cezası öngörülmektedir.

30 GÜN İÇİNDE BİLDİRMESİ ZORUNLU OLACAK

30 gün içinde gerekli olan bilgilerin bildirilmemesi, eksik bildirilmesi veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda 50 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin 30 gün içinde ibraz edilmemesi veya denetime sunulmaması halinde de 50 bin lira idari para cezası verileceği de belirtildi. Yine turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya vaat edilen koşulların yerine getirilmemesi durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Sözleşmeye uygun olarak teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda ise 200 bin lira idari para cezası kesilecektir.

Nakliye parası isteyen kiracıya ev sahibinden tepki: Eşyalar zaten benim!

'Kiralara yüzde 25 sınırlaması geri gelsin' diyenler var! Ev sahibi ve kiracıları neler bekliyor?

Türkiye'nin konut sorunu nasıl çözülür Kimlerin, neler yapması gerekiyor?

Bir yılda kiralara yüzde 125 zam! Barınma krizi ve fahiş kiralar yine Meclis gündeminde! 


Geri Dön