16 / 05 / 2024

Penta İnşaat'a 451 işçi dava açmak için kuyruğa girdi!

Penta İnşaat'a 451 işçi dava açmak için kuyruğa girdi!

Çeçenistanda mahsur kalan 451 işçi, AFAD tarafından gönderilen 3 uçakla yurda döndükten sonra başta Penta olmak üzere, işverenleri hakkında dava açmak üzere kolları sıvadı



Çeçenistanda mahsur kalan 451 işçi, AFAD tarafından gönderilen 3 uçakla yurda döndükten sonra başta Penta olmak üzere, işverenleri hakkında dava açmak üzere kolları sıvadı. Mağdurların avukatı Lalezar Nergiz, Birçok suç unsuru tespit ettik. Çok sayıda dava açılacak dedi.BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) organizasyonuyla Çeçenistandan getirilen mağdur işçiler hem alacaklarının peşine düştü hem de patronları Penta İnşaatın sahibi Siyavuş Mehmetzade hakkında suç duyurusunda bulunmaya başladı. İşçilerin cep telefonuyla çektikleri bir görüntüde Mehmetzadenin, Bacağınızdan asarım, siz hepiniz komünist misiniz lan, nerenin komünistisiniz dediği saptandı. Kasım ayında şantiyede bu kaydı yapan işçiler, 4 Aralıktan beri patronlarıyla bağlantı kurulamadığını öne sürdü.

Tehditler yargıya taşınacak
Mağdurların avukatı Lalezar Nergiz, işçilerden habersiz olarak yurda pasaportlarına işletilmek kaydıyla cep telefonu getirtildiğini belirterek, Başka işçiler de var ama biz Fatih Menteş adlı işçi adına bu konuda suç duyurusu yaptık. Bunun dışında insan ticareti yapıldığına ilişkin suç duyurusu dilekçesini de hazırlıyoruz dedi. İşçilerle Mehmetzade arasındaki görüşmede çekilen cep telefonu görüntülerini de incelediklerini kaydeden Nergiz, tehditler nedeniyle de yargıya gideceklerini söyledi.

Çok sayıda dava açılacak
Konuyla ilgili 10 avukatın araştırma yaptığını ifade eden Nergiz, Birçok suç unsurunun tespiti yapılıyor. Önümüzdeki süreçte firma sahiplerine çok sayıda dava açılacağı kanaatindeyim. Önceliğimiz pasaportlarla cep telefonu satın alınmasıdır. Amacımız işçilerin pasaportlarının başka suçlara karıştırılıp karıştırılmadığını tespit etmek diye konuştu.  

Pasaportlarımıza el konuldu
Pasaportlarına Çeçenistana gittiklerinde çalışma izni çıkarılacağı söylenerek Penta şirketinin yetkilisi olan İsmet Ç. tarafından el konulduğunu belirten işçilerin sözcüsü Engin Yaz şu iddialarda bulundu: Hepimiz çalışma kampındaydık ve pasaportlarımıza el konulmuştu. Türkiyeden 5 Ekim tarihindeki açılış törenine katılan 18 milletvekilinin gelmesiyle yaklaşık 120 kişinin pasaportu göstermelik olarak iade edildi. Bu arkadaşlarımız memleketlerine geri döndüler. Bazıları telefon almak istediğinde yurtdışından bir cep telefonunun kendileri adına getirildiğini ve üzerlerine kayıt edildiğini öğrendiler. Önceki gün gelen arkadaşlarımızın çoğu daha yeni memleketlerine dönebildiler. Onların şu anda cep telefonu düşünecek durumda olmadığını biliyorum. Ancak Fatih Menteş, Fethi Yılmaz, Yunus Yılmaz ve adı aklıma gelmeyen 5-6 arkadaşımızın haberleri olmadan üzerlerine cep telefonlarının kaydedildiğini öğrendik. Pasaportlarımızda belli tarihlerde kendi adımıza giriş çıkışların yapıldığını gördük. Ancak biz hiçbir yere gitmedik.

Patrondan işçilere: Bacağınızdan asarım

ÇEÇENİSTANda işçilerle bir görüşmesinde Siyavuş Mehmetzadenin zaman zaman tehditlere varan konuşmalar yaptığı belirlendi. Cep telefonuyla kaydedilen bir görüntüde işçilerle Mehmetzade arasında özetle şu konuşma geçiyor:

İşçi: Kimse kimseye zorla kabul edilmesin diye bir şey söylemedi Siyavuş Bey.
Mehmetzade: Peki İsmetin oraya bir anda 100 kişi neden saldırdı ismini yazdırmak için Kendi kendinizi mağdur ediyorsunuz, beni de ettiniz. Bir daha da burada bir şey çıkmasını engelleyen olursa bacağından asarım. Buradan herkese söylüyorum. Mağduriyeti düzeltmeye çalışıyorum. Bugüne kadar hepinizi ben yedirdim. Yanımda durun beraber çıkalım. Niye adamı çıkarmıyorsunuz
İşçi: Ben gidiyorum demedim dediysem şerefsizim. Akşam geldiniz 2000 dolar dediniz. Bu verdiğiniz para insanların yaralarını sarmıyor.
Mehmetzade: Ne yaralarını sarmıyor Sana 5 milyar para verdim nasıl yaralarını sarmıyor
İşçi: 5 milyarı nasıl alıcam
Mehmetzade: Az alan az alacak, çok alan çok alacak.
İşçi: İsmet Bey dedi ki 2000 dolar. Burada illa birinin adamı mı olmak lazım. Biz burada sadece adalet istedik. Burada hiç çalışmayıp hesabını kesip gidenler var.
Siz komünist misiniz
Mehmetzade: Siz hepiniz komünist misiniz lan Nerenin komünistisiniz
İşçi: Biz adalet istiyoruz, derdimizi anlatıyoruz.
Mehmetzade: Adalet varsa ben neden haksızlığa düşüyorum Bir dakika ya adalet nerede var, varsa ben neden haksız durumdayım Bir dakika dur be ben de mağdurum. Sen de mağdursun. Siz bir gitmediniz. Siz aranızda 1000 tane adam inanıyor musunuz param var da size vermiyorum.
İşçi: Bize her gün diyor ki yarın verilecek muhasebeyi aradık. 2 gün sonra para geliyor vereceğiz dediler.
Mehmetzade: Gelmedi.
İşçi: Biz dedik ki...
Mehmetzade: Gelmedi.
İşçi: Gelmediyse Siyavuş Bey deyin ki bize
Mehmetzade: Ben dedim ki sana Türkiyede para buldum. Bu parayı alın. Siz de diyorsunuz gidiyoruz. Kara dedim ki sen 5 milyar alıyorsun ortalama 2 bin dolar para alınıyor 50-60 kişi.

Murat ŞAHİN/Hürriyet


Geri Dön