27 / 06 / 2024

Perakende Günleri'ne 'kira' tartışması damga vurdu!

Perakende Günleri'ne 'kira' tartışması damga vurdu!

Perakende sektörünün paydaşlarını bir araya getiren Perakende Günleri'ne son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan 'kira' tartışması damga vurdu. 



Perakende sektörünün temsilcileri Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Perakende Günleri'nde bir araya geldi. 29-30 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliğin açılında basın toplantısı da düzenlendi. Merakla beklenen toplantıya sektörün önde gelen derneklerinin başkanları katılım sağladı. 

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin imzalı habere göre son dönemlerde konutlarda yaşanan kiracı - ev sahibi gerilimi, iş dünyasında da oldukça yankı buldu. Söz konusu toplantının konuşmacıları arasında bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Nuri Şapkacı arasında alışveriş merkezi dükkanları kiraları ile ilgili atışma yaşandı.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, üyelerinin yüzde 95’lik kısmının fahiş kira artışından şikayetçi olduğunu dile getirdi. Sinan Öncel, üyelerinden birisiyle yaptığı konuşmayı şu sözlerle dile getirdi: "Somut örnek vereyim. Bir üyemiz; benim 125 bin kiram var diyor, 200 olması gerekli yasal olarak. Alışveriş merkezi diyor ki 450 istiyorum. 'Nasıl işimi çevireyim' diyor. 'Sonra ne yaptınız' dedim. Oturduk, konuştuk, 300’e bağladık. 'Biz de kirayı çıkarabilmek amacıyla fiyatlara dokunduk' diyor. 'Başka mağaza için de mahkemelik olduk' diyor." Kiraların dövizden Türk Lirası'na çevrilmesini olumlu bulduklarını dile getiren Sinan Öncel, döviz bazında da yüksek kiralar ödediklerini kaydetti.

Perakende Günleri ne kira tartışması damga vurdu!

AYD Başkanı Şapkacı da alışveriş merkezlerinin konkordato ilan etmesiyle ilgili, bir soruya yanıt verirken 'kira' konusuna değindi. Şapkacı, alışveriş merkezlerinde yüzde 100'e yakın doluluk var şu anda. Konkordato ilan edenler içerisinde de yüzde 100 doluluk oranı olanlar var. Alışveriş merkezleri kiraların dolardan TL'ye çevrilmesi nedeniyle borçlarını ödemekte zorluk çektiler. Onlar nakit dengesi yüzünden konkordato ilan etme durumuna düştüler. Kira rakamı ciro içerisindeki pay şeklinde bakıldığında Avrupa'nın en düşüğü durumunda. 5. yıl sonunda kiracıyı çıkarma hakkı olduğu söyleniyor. Bu bir algı. Alışveriş merkezinin 5. senede kiracıyı çıkarma şansı yok. Yargıya giderseniz kira tespit davası açılıyor" dedi. Şapkacı, alışveriş merkezlerinin yüzde 100 dolu olmasının dışında bir de sırada bekleyen yabancı markaların da olduğunu kaydetti.

AYD Başkanı Şapkacı'nınn açıklamalarının üzerine sözü alan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, "Avrupa'da en düşük kiralar olduğu bilgisinin kaynağını da ifade etmek lazım. Biz verilerimizi resmi kaynaklara, anketlere dayandırıyoruz. Söz konusu bu veriler neye dayanıyor" diyerek yanıt verdi. Sözlerine devam eden Sinan Öncel, "Ciroya dayalı kiranın olduğu bir dünyada rayiç ortadan kalkıyor. Ciro 5 kat artış gösterirken, kiranın da 5 kat artması gerekli. Alışveriş merkezi 6 kat istiyor. Ödemezsen de uyarlama davası açacağım diyor. 2024 yılında mahkemeye gitseniz, 2026 yılında sonuçlansa aradaki 2 senenin farkı da isteniyor" dedi. Öncel, ayrıca toptancıların da artık nakit dengesini sağlayabilmek için dükkan açtığını ve böylece dükkan sayısının arttığını kaydetti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ikili arasındaki karşılıklı bu açıklamalardan sonra daha fazla soru alınmadan basın toplantısı bitirildi.

Benzin, motorin, LPG'de yeni indirim veya zam var mı? Sürücüler son dakika güncel fiyatlara hemen bakın!

Kurbanlık fiyatları tek tek açıklandı! CarrefourSA, Migros, A101 kurban fiyatları ne kadar? 

500 bin TL'ye alınan ev satılırken, yüzde 30-40 oranında kazanç vergisi ödenecek!

 


Geri Dön