28 / 04 / 2024

Perakende sektörü kira desteği bekliyor! 

Perakende sektörü kira desteği bekliyor! 

Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, kira ödemelerinin perakende sektörünü maliyet açısından zorladığını bu nedenle kira desteklerinin kalıcı hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. 



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye'de perakdende sektörünü de olumsuz anlamda etkiledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, sektörün salgından büyük oranda etkilediğini dile getirerek "Vaka sayılarının kontrol altına alınması, önlemlerin düzgün uygulanması, sektörlerle birlikte yeni önlemler ve destekler için kararlar alınması ve aşılama programının hızlanması bizim de telafi süremizi etkileyecektir."

Zincir Mağazalar Derneği tarafından yapılan online toplantıda açıklamalarına yer verilen Serhan Tınastepe, sektörün toparlanması için desteklerin artırılması gerektiğini aktardı. 

Tınastepe, destek taleplerine yönelik şunları söyledi: 

"Hayat normale dönmeye başlasa bile işlerimizdeki kayıplar anında yerine gelmeyecek. Daha büyük bir sosyal krizi önlemek için bu desteğin sürmesi ve bazı yükümlülüklerimizin ötelenmesi gerekiyor. Sektörümüz, pandemi öncesinde de mevcut teşviklerden çok fazla yararlanabilen bir sektör değildi. Teşvik sisteminin perakende operasyonlarını da kapsar şekilde revize edilmesi diğer bir talebimiz. Finansman kaynaklarına kolay ve hızlı erişim, borçların ötelenmesi için bankaların bazı fedakarlıklarda bulunması, faizsiz kredi imkanları yaratılması, vergi yükümlülüklerinin ötelenmesi, yapılandırmaların yürürlüğe alınması gibi taleplerimiz de finansman sorunlarımızı bir miktar yönetilebilir hale getirecektir."

Perakende sektörü kira desteği bekliyor! 

Maliyet kontrolü kira desteği ile gerçekleşebilir 

Ciro yapılmayan dönemde kira ödemelerinin sektörü zora soktuğunu söyleyen Tınastepe kira destekleriyle maliyetin kontrol altına alınabileceğini dile getirdi. 

Tınastepe, "Kira desteğinin kalıcı bir çözüme ulaşması hem alışveriş merkezi hem de cadde mağazalarımız için çok önemli. Alışveriş merkezleri kapanma dönemlerinde yardımcı oluyorlar, yapıcı çözümler geliştiriyorlar. Ancak onların da kaynakları bir yere kadar. Sektörün en önemli paydaşlarından olan alışveriş merkezlerinin de desteklenmesi, sektör için önem taşıyor. Caddelerde ise daha vahim durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda hükümetimiz bir an önce harekete geçmeli diye düşünüyoruz. Bununla beraber KDV ve stopaj oranlarının sıfırlanması da diğer bir talebimiz." dedi. 

Kira  yardımının maliyet kontrolü bakımından önem arz ettiğine dikkat çeken Tınastepe, tüm AVM’lerde ciro bazlı kira uygulamasına geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Perakende sektörü kira desteği bekliyor! 

Alışveriş merkezi algısı değişmeli

Sektörün hızlı toparlanmasında müşteri trafiğinin hayati önem taşıdığını söyleyen Tınastepe alışveriş merkezleri için yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Koronavirüs salgınına karşın AVM'lerde tüm önlemlerin alındığını, tüm müşterilerin HES kontrollerinin yapıldığı, mesafeye ve hijyene önem verildiğini dile getirdi. AVM'lerin güvenilir olduğunu anımsatan Tınastepe, "Ülke ekonomisi için çok önemli değerler, büyük yatırımlar ve turistler için cazibe merkezleri olan bu mekanların korunması için algının değişmesi büyük önem taşıyor." uyarısını yaptı. 

Perakende sektörüne kira muafiyeti geliyor!


Geri Dön