Ticari

Perakendeciler 2012'de gözü kapalı mağaza açamayacak!

Perakendeciler, beklentilerden iyi geçen 2011 yılının ardından 2012"de mağaza açmaya da temkinli yaklaştıklarını açıklamışlardı. Yalçın Ayaydın, 2012"nin ise kendilerini tedirgin ettiğini söyledi

Kurlardaki önlenemeyen artış, bunun sonucunda dövizle olan kira maliyetlerinin fırlaması, ithalata getirilen ek vergiler ve dünyada hammadde fiyatlarındaki yükseliş, hazırgiyim ve konfeksiyonda ilkbahar-yaz sezonuna zamlı girilmesine neden olacak. Kimi markalar kardan fedakarlık edip zam oranını yüzde 10-15 arasında tutmayı planlarken, kimi markalarda zam yüzde 30"ları bulacak.

Hazırgiyim ve konfeksiyonda yeni sezon zamlı geliyor. Kurlarda yaşanan artış, bu artışın kiraları yükseltmesi, ithalata ek vergi getirilmesi, dünyada hammadde fiyatlarının yükselişe geçmesi gibi gerekçeleri olan sektörde firmalar yüzde 10 ila yüzde 30 arasında zam yapmaya hazırlanıyor. Geçen yılı tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 20 büyümeyle kapatan perakende sektöründe 2012 yılında aynı rakamların yakalanmasını zor gören sektör temsilcileri, zam yapmanın kaçınılmaz olduğu görüşünü savunuyor. İlkbahar-yaz koleksiyonlarının piyasaya çıkmasıyla zamlı fiyatların da tüketiciyle buluşacağını belirten sektörün önde gelen temsilcileri, œMaliyetlerimiz çok arttı. Zam yapmak kaçınılmaz oldu. Herkes durumuna bakacak ve piyasa şartlarına göre fiyatlarını arttıracak. Yüzde 30"a varan oranlarda zam olur görüşünü savundu.  

HERKES FRENE BASACAK

Yaz sezonunda satışlarda da düşüşün başlayacağını savunan sektör temsilcileri, 2012 yılının sektör açısından çok kolay geçmeyeceğine vurgu yaptı. Sektörde 50 yılı geride bırakmaya hazırlanan Kiğılı"nın patronu Abdullah Kiğılı, œBu yıl mecburen herkes frene basacak ve yaz sezonunda fiyatlarda asgari yüzde 20-30 artış olur. İthalata getirilen vergi, kurlardaki büyük artış, hammadde fiyatlarındaki yükseliş zammı kaçınılmaz hale getiriyor. Geçen yıl yüzde 20 olan büyüme biraz zor görünüyor ama benzer oranı yakalarsak büyük başarı olacak diye konuştu.  

YAZ PAHALI GELECEK

İpekyol, Machka ve Twist markalarıyla sektörde faaliyet gösteren Ayaydın-Miroglio Group"un Başkanı Yalçın Ayaydın da zammın kaçınılmaz olacağını düşünen isimlerden... İthalata getirilen verginin, kurlarda yüzde 30"u bulan artışın ve bunun çoğu dövizle olan kiralara yansımasının sektörü çok zorladığını belirten Ayaydın, œ2011 yılında sektörde mümkün olduğunca zam yapılmadı. Herkes artan maliyetleri sineye çekti. Asıl etki ilkbahar-yaz sezonunda yaşanacak. Yani yaza pahalı girilecek. Yazın yüzde 30 gibi ciddi bir oranda artış olmasını bekliyoruz. Sonuçta kurlardaki artış perakende için korkutucu. Bütçeler çok etkilendi, kiralar hala dövizle. Hammadde fiyatları yüksek... Perakende sektörü saatli bomba gibi değerlendirmesini yaptı.

PİYASA BELİRLEYECEK

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz ise geçen seneye göre fiyatların artacağını ancak oranı piyasa şartlarının belirleyeceğini dile getirdi. Yılmaz, œKurun fiyatlara etkisi var, kısmen ithalata getirilen ek verginin etkisi var. Hepsini aynı oranda fiyatlara yansıtabilir miyiz bilemiyorum. Ama geçen yıla göre fiyatlar artacak. Oranı da piyasa şartları belirleyecek diye konuştu.

FEDAKARLIK YAPACAĞIZ

Derimod"un patronu Ümit Zaim, artan maliyetlerin bir kısmını sineye çekeceklerini ve zammı yüzde 10 olarak fiyatlarına yansıtacaklarını ifade etti. Zaim, œMaliyetlere baktığımızda yüzde 25 oranında bir artış var ama biz bunun hepsini fiyatlara yansıtamayız, kaldıramaz bizim işimiz bu oranı... Bu yüzden karımızdan biraz fedakarlık ederek yüzde 10 gibi bir fiyat ayarlaması yapacağız dedi.

YERLİ ÜRETİM KURTARACAK

Damat, Tween ve ADV markalarını bünyesinde bulunduran Orka Group Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise rakiplerine göre daha rahat... Yurtdışında üretim yaptırmadıklarını, ithalatları olmadığı için ek vergiden etkilenmediklerini kaydeden Orakçıoğlu, bu dönemde yerli üretim yapmanın faydasını göreceklerini anlattı. Orakçıoğlu, œBu avantajlarımızdan dolayı fiyatlarımızı arttırmadık ve arttırmayacağız. Ama rakiplerimiz gelişmelerden etkilendiği için mecburen artışları fiyatlara yansıtacaklar diye konuştu.

2012"de gözü kapalı mağaza açmayacaklar

2012 yılına ilişkin temkinli yaklaşımın yatırımlarına yansıyacağına dikkati çeken Ayaydın, ˜"2012 yılını maalesef sıkıntılı bir yıl olarak görüyoruz. İlk 6 ayda çok temkinli davranıyoruz. İlk 6 ayı yaşadıktan sonra yılın rengini net şekilde görebileceğiz. Ama şu anda biz 2012"nin yaz sezonuna daha düşük adetten piyasaya çıkıyoruz, daha az üretim yaptık. Önümüzü görmek istiyoruz. Eskiden gözümüz kapalı mağaza açarken, bugün bütün antenlerimizi açacağız ki yanlış yerde mağaza açmayalım, iş yapmayacak bir lokasyona girmeyelim. Onun için AVM"lerin lokasyonlarını ciddi şekilde araştıracağız, ona göre girip girmeyeceğimize karar vereceğiz dedi.  

Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim ise bütün bankacıların ˜2012 yılında fazla açılmayın"" yönünde uyarıda bulunduğuna dikkati çekerek, ˜"Biz 10 mağaza açacaktık, şu anda mağaza açılış sayısını 5"e indirdik. Ne yapacağız 2013 yılına kaydırdık. Herkes temkinli"" açıklamasını yapmıştı.

Yılın son günü yüzleri güldürdü

PERAKENDE sektöründe 2011 yılının son 3 günü yüzleri güldürdü. Özellikle yılın son günü satışlarda yüzde 40"a varan oranlarda artış yaşandı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet T. Nane, œYılın son gününde yüzde 20-30 artış olduğu belirtiliyor. Resmi bir oran vermek imkansız ama yüzde 10 enflasyonun olduğu bir yerde yüzde 30 artış gayet iyi değerlendirmesini yaptı. Abdullah Kiğılı da geçen Aralık ayına göre aylık yüzde 20 büyüme olduğunu vurguladı ve œFiyatlar yerlerde sürünüyor, karlılıklarımız düşüyor ama olsun buna da şükür. Yıllık bazda da yüzde 20 büyüme yakalandı dedi.

Mudo"nun patronu Mustafa Taviloğlu da yılın son 3 günü satışların iyi geçtiğini belirterek şunları söyledi: œSon gün satışlarda yüzde 38-40 artış oldu. 3 al 2 öde dedik, indirimler yaptık. Karımız yok ama olsun, Allah bereket versin. Elbet doğrular bulunacak, bugünler de geçecektir.

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz ise yılbaşının çok iyi geçtiğini, tüketimin hız kesme- diğini belirterek, œSatışlar geçen yıla göre yüzde 20 civarında daha iyi geçti dedi.

Vatan