Perakendeciler Shopping Fest için buluştu
İstanbul Shopping Fest için bir araya gelen perakendecilerin gündemine ek ithalat vergisi oturdu. Tekstilci, çözümü Ankara'da buldu
Mart ayında düzenlenecek İstanbul Shopping Fest (İSF) için önceki gün Kanyon AVM'deki Konyalı restoranda bir araya gelen perakendecilerin gündemine, 13 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ithalat vergisi oturdu. Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Koton'un Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu gibi hazırgiyimcilerin yanı sıra İSF'nin yönetiminde bulunan pek çok ismin bir araya geldiği akşam yemeğinde ne yapılacağına dair görüşler masaya yatırıldı.
'TELAşA LÜZUM YOK'
Süleyman Orakçıoğlu, ithalata getirilen yüzde 30-40 arası ek verginin hazırgiyim ihracatını da negatif yönde sarsacağını söyledi. Orakçıoğlu, 'Türkiye'nin hazırgiyim ihracatı 14.6 milyar dolar. Osmanbey ve Laleli de eklenince bu rakam 27 milyar doları buluyor. İthalat ise 5.1 milyar dolar. Özellikle tekstildeki vergiler hazırgiyimin ihracatına yüzde 25-30 oranında ek maliyet getirecek. Bu fiyatlara yüzde 20-25 oranında yansır' dedi. Uygulamaya geçecek ek ithalat vergisi ile ilgili şu anda net bir şey olmadığını söyleyen Abdullah Kiğılı, tekstil ve hazırgiyimde hangi mallara ne oranlarda ek vergi geleceğiyle ilgili somut bir bilginin ellerine gelmediğini söyledi. 'Yemekte de söyledim. Lüzumsuz telaşa gerek yok' diyen Kiğılı, hazırgiyimde sıkıntılı bir durum varsa müsteşarlığın buna müdahale edeceğini vurguladı. Yılmaz Yılmaz ise 'Henüz hiçbir şey belli değil ama daha pahalı ürün satmak istemiyoruz' dedi.
40 tekstil patronu Ankara yoluna düştü
RESMİ Gazete'de yayımlanan tebliğin sektörü sarsacağını öngören 40'a yakın hazırgiyim ve tekstil firması ise Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileriyle görüşmek üzere dün Ankara'ya gitti. Firmalar, vergi oranlarının sektöre getireceği yükü anlatıp müsteşarlıktan alternatif bir uygulama talep edecek.
Sabah/Pınar çelik