26 / 06 / 2024

Perakendecinin en büyük sorunu fahiş kira artışları: Bayrampaşa Berlin’den daha pahalı!

Perakendecinin en büyük sorunu fahiş kira artışları: Bayrampaşa Berlin’den daha pahalı!

Perakendeci fahiş kira artışlarından yakınarak “Bayrampaşa’da metrekaresi 215 Avro’ya, Berlin’de ise metrekaresi 71 Avro’ya mağaza kiralıyoruz” dedi.



Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleriyle yaptığı araştırmaya göre perakendecinin en büyük sorunlarının başında yüzde 89 ile fahiş kira artışları geliyor.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç imzalı habere göre son günlerde sık sık gündeme gelen sektörde bir fırsatçılık ekonomisinin oluştuğu, hem ortak alan giderleri hem de kiralar konusunda suiistimallerin yaşandığı kaydedildi.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geçen sene AVM’de 100 bin Türk Lirası kira verilen bir mağazaya bu yıl 160 bin Türk Lirası verilmesi gerekirken AVM’nin 400 bin Türk Lirası kira istediğini dile getirerek “Alışveriş Merkezi öyleyse çık yoksa uyarlama davası açacağım diyor” dedi.

Perakendecinin en büyük sorunu fahiş kira artışları: Bayrampaşa Berlin’den daha pahalı!

Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yiğit Akgün de açıklamasında yeni mağaza yatırımlarında Türkiye ile Avrupa arasında büyük fark oluştuğunu dile getirerek,  “2023 yılının Mayıs ayında Berlin’de en önemli noktalarından bir tanesinde yeni bir alışveriş merkezi açıldı. Biz metrekaresi 71 Avro’ya mağaza kiraladık. İstanbul Bayrampaşa’da Aralık'ta yüzde 60 enflasyon döneminde alışveriş merkezi yönetimi sizinle yeni sözleşme yapalım, ödediğiniz kiranın 4.5 katı kira ödeyin dedi. Yaklaşık olarak 215 Avro’ya denk geliyor. Burada fırsatçılık ekonomisi var. Eğer bu fırsatçılık ekonomisine hepimiz göz yumarsak başımıza maliyetler açısından çok büyük sıkıntılar gelir” diye konuştu.

Sinan Öncel’in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Sektörde yüksek kira artış talepleriyle beraber uyarlama davaları da artıyor. Burada emsal oluşturması için alışveriş merkezi yüksek kiralı yeni kiracı almaya başladı. Yeni markalar yüksek kiralardan giriyor alışveriş merkezine. Ülkemizde tüm sektörlerde fırsatçılık başladı.

İthal girdilere uygulanan ilave gümrük vergileri ve bitmiş ürünlerdeki referans fiyat uygulaması canımıza okuyor. Eğer referans fiyat çözülmezse enflasyonla mücadele edilmez. Ülkemiz artık pahalı bir ülke. Perakendede ilk dört ayda turist alışverişi yüzde 4’lere kadar indi. Fiyatların bu kadar arttığı bir ortamda asgari ücret yüksek demek abes olur."

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya yönetim kurulu üyeleri Mustafa Kamar, Yiğit Akgün, Fatih Karaca, Mete Sönmez ve Özgür Çetinkaya da katılım sağladı. Söz konusu toplantıda perakende sektörünün 545 milyar liralık borçla AVM yatırımcılarından daha fazla borca sahip olduğu da belirtildi.

 

Yıl sonu için doların yönü yeniden çizildi! Dolar kuru 2024 sonunda ne kadar olacak? 

Prof. Dr. Naci Görür fay hattını işaret etti ve uyardı! Stres transferi yükseldi...

Ziraat Bankası Haziran 2024 emekli promosyonunda son dakika! Hesaplara ay sonuna kadar işte bu kadar yatırılacak!


Geri Dön