23 / 11 / 2024
fuzul

Perşembe Pazarı yeni yüzüne kavuşacak!

Perşembe Pazarı yeni yüzüne kavuşacak!

21 yıllık Perşembe Pazarı, bölgenin yenileme alanı ilan edilmesiyle yeni yüzüne kavuşacak. Tarihi hanlar restore edilecek ve içindeki hırdavatçılar yeni yerlerine taşınacak




Beyoğlu sınırlarında yer alan Perşembe Pazarı ˜Yenileme Alanı" olarak ilan edildi. Pazarın, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun"a göre ˜Yenileme Alanı" olarak kabul edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete"de yayımlandı. Buna göre, Haliç"in kuzey sahilinde, Karaköy ve Unkapanı köprüleri arasında bulunan alanda yenilemeye gidilecek.

BÖLGE İHYA OLACAK

Bölgede bulunan tarihi mekanlar korunacak. Galata surları ve bedesteni, Rüstempaşa ve Yelkenciler hanları, Yahya Paşa çeşmesi, Yunus Dede Türbesi, İbrahim Paşa Cami, Nişanca mescidleri, Sokullu Mehmet Paşa Cami, Azapkapı çeşmesi, Koyun Baba Türbesi, Nimetiye Hanı, hamam kalıntıları ve muhtelif parsellerde yer alan sivil mimarlık örnekleri ile sur duvarları, korunması gerekli kültür varlığı olarak işlenecek.

ESNAFA YENİ MERKEZ

Yenileme kapsamında; bölgede şehrin görüntüsünü bozan yerlerde yıkımlar yapılacak ve bölge işyeri ve rekreasyon alanıyla alışveriş alanı olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş"ın öncülüğünde inşaatı süren Taksim-Yenikapı metro hattı yenileme alanı ilan edilen Perşembe Pazarı ve tersaneler bölgesini yeniden canlandıracak.  

BÜYÜKşžEHİR"İN İMAR PLANI KURULDAN GEçTİ

Haliç"in kötü yapılaşmadan temizlenmesi çalışması kapsamında; Perşembe Pazarı"nda yıkım çalışmalarına başlanmış ancak tamamlanamamıştı. Bölge 1991"de SİT alanı ilan edilmiş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Büyükşehir Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hazırlamasını istemişti. Bunun üzerine Büyükşehir plan hazırladı, plan ise kuruludan geçti.

KENTİ çİRKİNLEşžTİREN UNSURLAR YENİLENMELİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 2006"da pazarı ile ilgili şunları söylemişti: İstanbul"u çirkinleştiren unsurlar var. Bunların ortadan kaldırılması lazım. Bu konuda yargının da desteğini bekliyoruz. Yapılacak yıkımlar yargıya takılıyor. Pazarda hala Dalan döneminden yıkılamayan binalar var. Bunun yolunu bulmalıyız. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyeceğiz.

ESNAF TAşžINMAYA SOĞUK BAKIYOR

Salih Yılmaz

(Zirai alet ve tarım makineleri satıcısı): Buradaki piyasanın kaybolmasını istemiyoruz. Yenileme olacaksa buradaki esnafı karşılayacak bir yer olmalı. Bir çok insan buradan ekmeğini kazanıyor. Kimse mağdur edilmemeli. Kaldı ki Perşembe Pazarı"nın çok önemli bir tarihi dokusu da var. Bu doku korunmalı. Buradaki tarihi eserlerin biz de yenilenmesini istiyoruz. Ama kimse mağdur edilmesin.

Nazlı şžahin

(Ziraat Mühendisi): Burası bir araştırma mekanı. Alışveriş merkezi yapılmamalı. Hiçbir alışveriş merkezi Perşembe Pazarı"nın yerini tutmaz. Eğer buradaki iş yerleri yıkılıp yeniden yapılacaksa ˜evet" derim. Ama burasının yok edilmesinden yana değilim.

Tayyar Kılıç (Hırdavatçı): İmkan ve olanaklar sağlandığı sürece yenilemeden yanayım. Buradaki yıkık dökük binaların yıkılmasını, tarihi eserlerin de onarılmasını istiyoruz. Turistler gelip gezmeli burasını.

Lokman Özkara (Hırdavatçı): Yenilenmesini isteriz ama esnafı korumak şartıyla. Buradaki esnaf ve insanlar, pazardan vaz geçemez. Eğer istediğimiz şartlar olmadan yenileme yapılırsa, hiç düşünmeden buradan taşınırım. Buradaki esnafla ortak hareket edeceğiz.

Mustafa Abidinoğlu (İnşaat malzemesi satıcısı): Biz halimizden memnunuz. Rant projesi bu. Birilerinini cebine para girecek, esnaf mağdur olacak.

Ali Kemal Kazan (Han sahibi): Burada 3 bine yakın esnaf var. Yenileme adı altında iş merkezi yapılırsa maliyet artar, esnaf iş yapamaz duruma gelir. Sadece tarihi eserleri yenilemeleri gerekiyor.
Star/GÜL çELİKKOL


Geri Dön