29 / 04 / 2024

Petrol fiyatları Türk müteahhitleri olumsuz etkiledi!

Petrol fiyatları Türk müteahhitleri olumsuz etkiledi!

PETROL fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş Türk müteahhitleri de vurdu. Petrol üreticisi ülkelerde yürütülen inşaatlar yarım kaldı. Aydınlıktı bilgi veren bir inşaat firması yetkilisi Nurettin Yavaş işlerin hızla kötüye gittiğini vurgulayarak şunları söyledi



PETROL fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş Türk müteahhitleri de vurdu. Petrol üreticisi ülkelerde yürütülen inşaatlar yarım kaldı. 


Petrol fiyatlarının hızla düşmesi birçok petrol ülkesinin ekonomisini bozdu. Geliri petrole bağlı olan ülkelerin gelirleri yandan fazla düşerken giderleri ise arttı. 


YARIM KALAN İŞLER 

Bu durum birçok ülkenin yatırımları durdurması ve devam eden işleri durdurmasına yol açtı. Bu nedenle alt yapı başta olmak üzere birçok alanda yürütülmesi planlanan yeni işler için ihale bile açılamazken bu durumdan en çok etkilenenlerin başında Türk müteahhitler geldi. Yıllardır Türk müteahhitlerin aldıkları iş miktarı yıllık 25 milyar doların üstünde seyrederken bu miktarın bu yıl 15 milyar liraya kadar düşebileceği ifade edildi. Konu ile ilgili olarak Aydınlıktı bilgi veren bir inşaat firması yetkilisi Nurettin Yavaş işlerin hızla kötüye gittiğini vurgulayarak şunları söyledi: 


FİRMALAR BATAR 


"Bizim firmanın şu anda Irak (Bağdat ve Barzani bölgesi), Kuveyt ve Rusya'da devam eden işlerimiz var. Irak'ta hem Barzani bölgesinde hem de Bağdat'taki devam eden işlerimiz geçen hafta durdu. Yetkililer petrol fiyatlarının düştüğünü. 

memur maaşlarını bile ödeyemez noktaya geldiklerini belirterek ödeme yapamayacaklarını bildirdiler. 


Düşünün Türkiye'den giden yüzlerce işçimiz var. Bir o kadar da yerli işçi çalıştırıyoruz. Ortada kaldık. Makine parkımız da orada. 

Makine parkını taşıyalım desek nereye taşıyacağız. Taşısak işler başlarsa geri getireceğiz. Bunların ciddi maliyeti var. Kuveyt'teki işimizde de ödemelerde aksamalar başladı. Rusya'da da benzer krizle karşı karşıyayız." Bir başka inşaat firması yetkilisi Rahmi Topçu da yaptığı açıklamada petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşün faturasının büyük olduğunu kaydederek şu görüşleri dile getirdi: "Şu anda petrol ülkelerinde iş yapan bütün firmalar zorda. Sadece Irak'ta değil zengin petrol iilkelerindekilerdc iş yapan müteahhitlerimiz de zorda. Bu işin kısa sürede düzeleceği de görünmüyor. 


Şu anda herkes beklemede. Ama bu beklemenin de bir maliyeti var. Bunca çalışanın boş boş bekletilmesine daha fazla dayanılmaz. Alanımızda işi toptan tasfiye etmek ve çekilmeyi düşünen arkadaşlar bile var. Kriz birkaç ayda düzelmezse birçok şirket batar. Şu ana kadar bizlerle ilgilenen bir devlet kurumu da olmadı. Geçmişte Türkiye'ye yüz milyarlarca dolar döviz kazandıran yurtdışı müteahhitlik sektörü kaderine terk edilmiş durumda." 


Aydınlık


Geri Dön