23 / 11 / 2024

Petrol geçen köylerde yaşam değişti!

Petrol geçen köylerde yaşam değişti!

Boğazlardaki tanker trafiğini azaltan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye'den geçen 1076 kilometrelik kısmında uygulanan sosyal projelerle 330 köyde geçim kaynakları iyileştirildi, köylüler yeni geçim kaynaklarına kavuştu...





Boğazlardaki tanker trafiğini azaltan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye'den geçen 1076 kilometrelik kısmında uygulanan sosyal projelerle 330 köyde geçim kaynakları iyileştirildi, köylüler yeni geçim kaynaklarına kavuştu.

 

Azeri petrollerini Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşıyarak Akdeniz'de bulunan Ceyhan Terminali'nden dünya pazarlarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın geçtiği bölgelerde çeşitli sosyal projeler uygulanıyor.


Hazar'dan Akdeniz'e toplam uzunluğu 1766 kilometre olan BTC Boru Hattı, Türkiye bölümünde 1076 kilometre yol alarak hem boğazlardaki petrol tanker trafiğini azaltıyor hem de geçtiği bölgelerdeki insanların hayatını değiştirip, yeni deneyimlerle tanıştırıyor.


BTC güzergahında sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için geliştirilen ek yatırım programlarıyla bir dizi uygulama hayata geçirildi. 


Ek yatırım programlarından biri olan Toplumsal Kalkınma Girişimi ile hattın geçtiği güzergahtaki yerleşim birimleri için kırsal kalkınmaya katkıda bulunmaya çalışıldı.


Bu kapsamda 330 köyde, temel geçim kaynaklarına yönelik faaliyetlerin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine, yeni gelir getirici kaynaklar yaratılmasına ve sürdürülebilir etkiler bırakabilmek için yerel örgütlenmelerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine katkıda bulunuldu.


Etkin Yönetişim ve İşletme Geliştirme programıyla da bölgesel düzeyde ortaklıklar ve işbirlikleri temelinde özellikle küçük girişim ve işletmelerin geliştirilmesi ile iyi yönetişim alanlarında kalkınmaya katkıda bulunmak hedeflendi. Bu kapsamda oluşturulan fonlarla, hat güzergahı üzerindeki KOBİ'ler ve girişimcilere teknik ve finansal desteğin yanı sıra mesleki eğitimler yoluyla istihdamın geliştirilmesine katkı sağlandı.


Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan ve 2003'te başlayarak kesintisiz ve entegre bir şekilde yürütülen Toplumsal Kalkınma Girişimi kapsamında desteklenen projeler sona ererken, BTC Şirketi, kurumsal sosyal sorumluluk ilkesi gereği destekleri Sürdürülebilir Kalkınma Girişimi kapsamında 2016'ya kadar sürdürme kararı aldı.


Toplam 110 milyon dolar bütçeli projelerden yaklaşık 50 bin hane yararlandı, 130 bin üretici iyi tarım uygulamaları, organik tarım konusunda eğitim aldı.


Hastalıklara karşı aşılanan, ırk ıslahı yapılan hayvan sayısı 1 milyonu geçerken, 2 bin 500 örnek sera/bahçe kuruldu, 500 altyapı projesi tamamlandı .


Sağlık konusunda 37 bin 700 kişiye eğitimler verildi, 750 genç kadına eğitim desteği sağlandı.


AA


Geri Dön