Ekonomi

Petrolde yeni hamle! 13 ilde daha...

Türkiye, dışa bağımlılığa son vermek için özellikle savunma sanayii ve enerji alanında çalışmalar hızlandı.Son sekiz ayda 13 ilde 20'ye yakın saha için arama ruhsatı alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yıl sonunda günlük petrol üretimini 65 bin varile çıkararak rekor kırmayı hedeflenmekte

Denizlerde karış karış arama yapan Türkiye, 540 milyar metreküplük tarihi keşfin ardından karada da Cumhuriyet tarihinin en büyük arama kampanyası için start verildi. Son sekiz ayda 13 ilde 20'ye yakın saha için arama ruhsatı alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yıl sonunda günlük petrol üretimini 65 bin varile çıkararak rekor kırmayı hedeflenmekte.

13 İL 20 KUYU
Yeni Şafak'ın haberine göre; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, potansiyel gördüğü sahalar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün kapısını çalmaya devam ederken, senenin başından beri kurumun bakanlıktan petrol aramak için talepte bulunduğu il sayısı 13'e, saha sayısı ise 20'ye yükseldi.

İşte Cumhuriyet tarihinde kurulmuş en büyük arama kampanyasını başlatan TPAO'nun son 8 ay içinde petrol aramak için ruhsat aldığı sahalar ve bulunduğu kentler...

3 KENTTE 4 SAHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından TPAO'ya en son verilen arama ruhsatı Antalya, Manisa ve Kahramanmaraş-Gaziantep sınırı için verildi. 5 sahada çalışma yapması amacıyla verilen petrol arama ruhsatlarının 5 yıl süreyle geçerli olacağı ifade edildi.

ADANA'DA 2 YILDIR ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı iki yıldır Adana'da petrol arama çalışmaları yürütülmekte. Çukurova 1 ve Çukurova 2 kuyularında çalışmalar hız kesmeden sürmekte.

SİİRT, MARDİN VE ŞIRNAK...
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Siirt'in Kurtalan ilçesinde Karabağ-2 petrol kuyusu açarak petrol arıyor. Döner (Rotary) Sondaj tekniği kullanılacak sondaj çalışması çerçevesinde üretim değil, sadece tespit yapılıyor. Ham petrolün rezerv ve kalitesine göre üretim kuyusu açılıp açılmayacağı konusunda karar verileceği ifade edildi.

TPAO'ya Mardin ve Şırnak illerinde karadaki 12 bin 62 hektarlık alan için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmekte. Ayrıca İndigo Grup Turizm ve Ticaret AŞ'ye Nevşehir'de 30 bin 153 hektarlık saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı sağlandı.

88 YIL ARADAN SONRA ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI
TPAO'nun, 15 bin 297 hektar alana sahip Siirt, Batman ve Mardin'deki petrol arama ruhsatının süresinin 11 Temmuz 2024'e kadar uzatılması için kara çıktı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Basbirin'de 88 yıl aradan sonra yeni bir kuyuda sondaj çalışması yapma kararı verdi. Bu kapsamda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da harekete geçiyor.

Midyat ilçesine bağlı Basbirin'de 1930'lu yıllarda yapılan sondaj faaliyetleri, teknik arızalardan dolayı bitirilmişti. TPAO, Basbirin'de 3 bin 100 derinlikte yeniden sondaj yapılıyor.

DİYARBAKIR SİLVAN'DA TESPİT KUYUSU AÇILMASI PLANLANIYOR
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Sulak köyü sınırları içerisinde bir adet tespit kuyusu açılması planlanmakta. X. Bölge ARİTPO5178 ruhsat numaralı şahıs arazisi içinde Döner (Rotary) Sondaj tekniği ile Başköy-1 tespit kuyusu açılacak. 6 milyon lira bedelli proje kapsamında sadece petrol kaynağı tespiti yapılacak, herhangi bir üretim yapılmayacak. Proje ile bölgede ham petrol rezerv varlığının ve varsa miktarının tespit edilmesi hedeflenmekte.

Arar Petrol ve Gaz Arama Üretim Pazarlama AŞ'ye Çanakkale ve Tekirdağ il sınırları arasında kalan 5 bin 549 hektar, Tekirdağ'daki 14 bin 454 hektar ve Hakkari'deki 22 bin 212 hektar yüz ölçümlerine sahip sahalar için beş yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmesi kararı kılındı.