16 / 06 / 2024

Pirelli, Şampiyonlar Fabrikası'nı İzmit'te açtı!

Pirelli, Şampiyonlar Fabrikası'nı İzmit'te açtı!

İtalyan Pirelli’den İzmit’e 30 milyon $ yeni yatırım. Yıllık 8 milyon adet lastik üretimiyle İtalyan Pirelli Grubu’nun en yüksek kapasiteli fabrikası olan İzmit’te yatırımlar sürüyor



İzmit fabrikasında 2011-2013 arasında tüm F1 araçlarına 50 bin lastik üretilecek olan bölüm dün açıldı. Açılış töreninde, Pirelli’nin, son 10 yılda yaptığı 140 milyon Euro  yatırımın devamı olarak, Türkiye ve çevresindeki gelişen pazarlarda büyümeyi desteklemek amacıyla 30 milyon Euro daha yatırım yapmayı planladığı açıklandı. Açılışa, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Pirelli Grubu Başkan ve CEO’su Marco Tronchetti Provera da katıldı. Açılışta konuşan Bakan Ergün, Pirelli’nin istikrarlı yükselişinin diğer yabancı şirketleri de Tükiye’ye çekeceğini ifade etti. Ergün “Yerli yabancı yatırım ayrımı yapmıyoruz. Her türlü yatırımı destekliyoruz” dedi. Provera da Türkiye’nin büyüme rakamlarının kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

‘Şampiyonlar Fabrikası’nı İzmit’te açtı, Provera ‘Türkiye’yle birlikte büyüyeceğiz’ dedi

Türkiye’deki 50’nci yılında ‘Şampiyonlar Fabrikası’ adını verdiği tesisi devreye sokan Pirelli, Formula 1 takımlarının lastiğini İzmit’te üretecek. “50 yıldır iyi günde, kötü günde beraberiz” diyen Pirelli Başkanı Marco Tronchetti Provera, “Türkiye bizim krizden en az etkilendiğimiz ve en hızlı toparlandığımız ülkelerden biri oldu. Türkiye ile birlikte büyümek istiyoruz” dedi.


TÜRKİYE’de 50’nci yılını kutlayan Pirelli, İzmit’teki fabrikasının içinde içinde 2011-13 arasındaki 3 yıllık dönemde Formula 1 takımları için lastik üreteceği ve adına “Şampiyonlar Fabrikası” dediği tesisi açtı. Pirelli Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Marco Tronchetti Provera, F1’in resmi lastik sponsorluğunu üstlenme konusundaki karar sürecinde Türkiye’ye olan güvenlerinin etkili olduğunu söylerken, “Türkiye bizim için gelecek demek. 50 yıldır iyi günde kötü günde beraberiz, bundan sonra da birlikte büyümek istiyoruz” dedi.

Yıllık 8 milyon adetlik üretimiyle Pirelli Grubu’nun en büyüğü olan İzmit fabrikasının, toplam üretimin yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini belirten Provera, Türkiye’nin kendileri için önemini şöyle anlattı: “Türkiye bizim için giderek daha da kilit bir önem kazanıyor. İtalya merkezli bir şirketiz ama Türkiye’de de üretimimizin yüzde 10’unu gerçekleştiriyoruz, İtalya’da da öyle. G-20’nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi burası. Türkiye bizim için gelecek demek. 50 yıldır iyi günde kötü günde beraberiz, bundan sonra da birlikte büyümek istiyoruz. Çünkü biz de Türkiye’nin geleceğinin bir parçasıyız. İtalyanlar olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinden her zaman güçlü bir destekçiniz olduk ve buna devam edeceğiz.”

500 milyon Euro ciro
Kriz sürecinde Pirelli’nin global olarak yüzde 4 küçüldüğünü hatırlatan Provera şirketin Türkiye’deki performansına ilişkin şunları söyledi: “Türkiye bizim krizden en az etkilendiğimiz ve en hızlı toparlandığımız ülkelerden biri oldu. Bu yıl yüzde 25’lik büyüme ile Türkiye ciromuzun 500 milyon Euro’ya çıkmasını bekliyoruz. Son 10 yılda burada 140 milyon Euro yatırım yaptık, 2011’de de 30 milyon Euro daha yatırım yapacağız. Formula 1’in resmi lastik sponsorluğunu üstlenme konusundaki karar sürecinde Türkiye’ye olan güvenimiz etkili oldu. 2 bin 800 çalışanımızın hepsine ayrı ayrı güveniyorum. Türkiye bizim dünyadaki diğer tesislerimize örnek olan, ilham veren bir ülke. Bu güvenle çok kısa süre içinde F1 konusunda karar verdik ve 56 gün gibi kısa sürede de ilk çalışmalarımızı tamamladık.”

Dünya takdir ediyor
Törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Pirelli’nin Türkiye’de 50’ci yılını kutlamasının önemine dikkat çekerken, sektördeki gelişime ilişkin de şunları dile getirdi: “Türkiye’nin otomotiv endüstrisindeki başarısı dünya çapında takdir ediliyor. Burada üretilen hiç bir otomobil geri çağrılmadı. Türk mühendislerini sıfır hatalı üretim başarıları radikal atılımlar için itici güç olacak.  2014-1015 yılı için ise sektörün hedefi yılda 2 milyon otomobil üretmek ve bunun 1.5 milyonunu ihraç etmek. Bu 600 bin istihdam ve 50 milyar dolarlık ihracat anlamına geliyor. Otomotiv endüstrisinde bir dönüşüm yaşanıyor. Türkiye bu değişim sürecini kendi markasını oluşturma açısından fırsata çevirebilir.

Yarışlar için 200 bin adet lastik üretecek

Pirelli 2011’de, 50 bin adedi Formula 1 ve 70 bin adedi GP2 ve GP3 şampiyonaları olmak üzere, tek resmi lastik tedarikçisi olduğu bu şampiyonalar için toplam 200 bin adet yarış lastiği üretecek. Bu durum “F1’in kalbi burada atacak” yorumlarına neden oldu.

Formula 1 lastikleri, 1000’i aşkın mühendis ve teknisyenin bulunduğu Pirelli Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen simülasyon modelleri, bileşenler ve yapılar esas alınarak sadece İzmit fabrikasında üretilecek.

15 bin metrekarelik alana yayılan ve toplam 140 çalışanın görev yaptığı Formula 1 hattı en gelişmiş spor lastiği üretim ekipmanıyla çalışacak. İzmit tesisi, Pirelli’nin İngiltere’de Burton on Trent’teki spor lastiği hazırlama merkeziyle sinerji içinde faaliyet gösterecek ve aynı zamanda tüm Formula 1 lojistik faaliyetlerinin merkezi olacak.

Formula 1 bölümünün kurulmasıyla, Pirelli Grubu otomobil sporları için üretilen lastik yelpazesini genişletti. Pirelli’nin otomobil sporları için ürettiği 200 tip yarış lastiği arasında ralli lastikleri de yer alıyor.

Öneri gelirse Pirelli takvimi için bir Türk modeli desteklerim

PİRELLİ Grubu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Marco Tronchetti Provera, ünlü Pirelli takviminde yer alması için bir Türk modelin önerilmesi halinde, buna destek vereceğini açıkladı. Bu işe fotoğrafçıların karar verdiğini söylemekle birlikte, bu konuda başkan olarak gücünü kullanacağını açıkladı. Provera, takviminde bir Türk modelin fotoğraflarının yer alması konusunda,  “Önerilere açığım. Modellerin kimler olacağına ya da çekimlerin nerede yer alacağına ben karar vermiyorum. Daha çok fotoğrafçılar karar veriyor. Daha önce Türk fotoğrafçılarla çalıştık. Model konusunda da eğer bir öneri gelirse, elimden gelen desteği veririm” diye konuştu.
Hürriyet/Hülya Güler


Geri Dön