28 / 04 / 2024

Piyasa uzmanı Özgür Demirtaş'ın yaptığı paylaşım Türkiye gündemine bomba gibi düştü

Piyasa uzmanı Özgür Demirtaş'ın yaptığı paylaşım Türkiye gündemine bomba gibi düştü

Ekonomi dehası Özgür Demirtaş, sosyal medyada gündeme gelen ve en çok konuşulan TÜİK'in yayınladığı istatistiği, 'Çok ama çok acı bir istatistik' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı. İşte haberin detayları.



Özgür Demirtaş'ın TÜİK istatistiğini alıntı yaptığı o paylaşım sosyal medyada gündem oldu.

TÜİK senelere göre konut sahipliği seviyesi istatisğini açıkladı. 2002 senesinde konut sahibi olma seviyesinin yüzde 73,1 olduğunu aktaran TÜİK, verileri sene sene analiz etti. Diğer taraftan TÜİK, Avrupa ülkelerinde konut sahipliği olma seviyesini de ilan etti.

Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, "Türkiye'de konut sahipliği seviyesi 2002 senesinde yüzde 73 seviyesindeyken bugün yüzde 56'ya gerilemiş durumda." ifadelerini düşerek TÜİK'in konut istatistiğini yayınladı.

Piyasa uzmanı Özgür Demirtaş ın yaptığı paylaşım Türkiye gündemine bomba gibi düştü

TÜİK'in konut istatistiğini okuyan, birçok vatandaşın riskli konutta yaşamak mecburiyetinde olduğunu söyleyen Gökçe, "2002 senesinde Türkiye nüfusu 65 milyonken bugün 85 milyona erişti. 2002 senesinde Türkiye'de 16 milyon 500 bin evin yaklaşık 12 milyonunun konutu vardı. Bugün yaklaşık 25 milyon ev var. Yaklaşık 11 milyon ev konut sahibi değil. Avrupa'da durum ne? Ne yazık ki Avrupa'da en az konut sahiplik se iyesine sahip ülkelerden biri Türkiye. Konut sahipliği seviyesi Romanya'da yüzde 96, Macaristan'da 91, Polonya'da 85, İspanya ve İtalya'da yüzde 85 oranındayken bizde yüzde 56,7." dedi.

Gökçe'nin paylaşımını alıntı yapan Demirtaş, "Ev sahibi olma seviyesi. Çok ama çok acı bir istatistik" diye yazdı.

Bu bağlamda yapılması gerekenleri sıralayan Gökçe planlama yapılmasını, kamu sosyal konut üretiminin çeşitlendirilmesini, riskli konutların dönüştürülmesini, yabancılara konut satışının belirli bir süre durmasını belirtti.

Piyasa uzmanı Özgür Demirtaş'ın yaptığı paylaşım Türkiye gündemine bomba gibi düştü


Geri Dön