29 / 04 / 2024

Piyasada seçim hareketliliği! Seçim sonrası piyasalar ne kadar etkilendi

Piyasada seçim hareketliliği! Seçim sonrası piyasalar ne kadar etkilendi

Yapılan seçimlerin ardından oyların %50 barajını aşamadığı için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde netice 2. tura kaldı. Bu durum, Dolar kurunu ve küresel piyasaları ne denli etkiledi? Ayrıntılar haberimizde.



PİYASADA SEÇİM HAREKETLİLİĞİ

Seçim sonuçlarındaki kararsızlık ve ikinci turun beklentisiyle beraber, piyasaların kapalı olduğu saatlerde dolar kurunda dalgalanmalar meydana geldi. Dolar kurunun son 2 ayın en çok seviyesi olan 19,70 TL'ye çıktığı seyredildi.

15 Mayıs sabahı, dolar kurunun 19,60 TL civarından işlem gördüğü ve evvelki kapanışa göre %0,27'lik bir yükseliş meydana geldiği kaydedildi. Aynı sabah Euro'nun ise bir evvelki kapanışa göre yüzde 1'den çok düşüş yaşadığı ve 21,39 TL civarından işlem gördüğü söylendi.

Seçim sonrası risklerin yükseldiği ve Türkiye'nin 5 senelik kredi risk priminin yükseldiği ifade edildi. Ayrıca, doların geçtiğimiz hafta Perşembe günü 22 TL'ye eriştiği ve yeni işlem gününde ise öğle saatlerine doğru 19,58 TL civarına düştüğü aktarıldı.

Piyasada seçim hareketliliği! Seçim sonrası piyasalar ne kadar etkilendi

Küresel piyasalarda Amerika'da meydana gelen FED beklentisi, faiz politikaları ve bankaların risk durumlarının da dolar kurunu tesiri altına aldığı söylendi. Ayrıca, döviz alış ve satış arasındaki makas farkının da 2,5 TL'yi aştığı ve seçim akabinde döviz kurundaki çıkışla birlikte makas farkının yükseldiği ifade edildi.

Faiz politikalarının temel amacı, ekonomik büyümeyi teşvik etmek veya kontrol altına almak, enflasyonu düşürmek veya istikrarı sağlamak gibi hedeflere ulaşmaktır. Faiz politikaları, genellikle merkez bankalarının para politikası araçlarından biridir.

Piyasada seçim hareketliliği! Seçim sonrası piyasalar ne kadar etkilendi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön