05 / 05 / 2024

Piyasalar İngiltere'nin olumlu emlak verileriyle umutlandı

Piyasalar İngiltere'nin olumlu emlak verileriyle umutlandı

Mart ayından bu yana dünya borsalarına yüzde 30 yükseliş getiren rallinin sona erdiğine ilişkin endişelerle dün Asya piyasaları yüzde 1'e yakın geriledi.



Avrupa borsalarını ise İngiltere'nin beklenenden iyi gelen ev satış rakamları kurtardı. İngiltere ve Galler'de ev fiyatları son 1.5 yılın en yavaş düşüşünü kaydetti. Avrupa'da İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 0,46, Alman DAX endeksi yüzde 0,22, Fransız CAC 40 endeksi yüzde 0,49 artış kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi mart ayında yaptığı dipten bu yana yaklaşık yüzde 40 yükselmişti. MSCI Asya Pasifik endeksi de aynı dönemden bu yana yüzde 60 değer kazandı. Ancak uzmanlar, yatırımcıların rallide sona gelindiği düşüncesiyle mola alarak gelişmeleri gözlediğini belirtiyor.

Pazartesi günü kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) İrlanda'nın kredi notunu ikinci kez indirmesiyle dolar karşısında kan kaybetmeye başlayan euro ise yeniden yükselişe geçti. Ancak Almanya'da sanayi üretiminin beklenenden fazla gerilemesi üzerine dolar gün içinde toparlandı. Saat 17:20 itibariyle Euro/dolar paritesi 1.4004 seviyesindeydi. Şubattan bu yana iki katına çıkan petrol fiyatları ise dolardaki gerileme karşısında yükselişe geçti. ABD Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 68.88 dolara yükselirken, Brent tipi petrolün varil fiyatı da 68.75 dolar oldu.

Faiz artırımı söylentileri
Krizin en ateşli zamanlarında hızlı ve sert indirimlerle faizlerini sıfıra kadar çeken ABD Merkez Bankası'nın bu yıl sonuna doğru faiz artırımına başlayacağı söylentileri dolaşıyor. Faiz artırımı tartışmaları ve geçen hafta cuma günü ABD'de işsizlik oranının mayıs ayında yüzde 9,4'e yükseldiği verisinin yarattığı moral bozukluğu da piyasalardaki kan kaybının sürmesinde etkili. Bu hafta içinde gelecek olan küresel veriler ise piyasalara krizde dibin gelip gelmediğine ilişkin fikir verecek. Bu veriler arasında en önemlisi ABD perakende satış rakamları olacak. Son açıklanan veriler, küresel ekonominin yaralarını yavaş da olsa sarmaya başladığını gösteriyor. OECD raporuna göre Kanada, Fransa, İtalya ve İngiltere'de ekonomik çöküşte dip görüldü.

Brezilya resmen resesyonda
Öte yandan küresel krizden çıkışta dibin görülüp görülmediği tartışmaları devam ederken gelişmekte olan büyük ekonomilerden de kötü haberler geliyor. Son olarak dün açıklanan verilere göre Brezilya da teknik olarak resesyona girdi. Ulusal İstatistik Ajansı'nın açıkladığı verilere göre, Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekte ülke ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde göre yüzde 0,8 daraldı. Brezilya, dördüncü çeyrekte de üçüncü çeyreğe göre yüzde 3,8 küçüldü.
Referans


Geri Dön