25 / 12 / 2024

Plastik Mükemmeliyet Merkezi inşa edilecek!

Plastik Mükemmeliyet Merkezi inşa edilecek!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Vakfı (PAGEV) arasında Plastik Mükemmeliyet Merkezi kurulması amacıyla 18 Ağustos perşembe günü mutabakat zaptı imzalanacak.



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 18 Ağustos perşembe günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün başkanlığında İstanbul'da plastik sektörünün önde gelen temsilcileriyle yapılacak olan toplantıda, Bakanlık ile PAGEV arasında mutabakat zaptına imza atılacak.


Plastik ve plastik sektörüne ilişkin bilgilerin de yer aldığı Bakanlık açıklamasında, plastiklerin tüm dünyada demir, tahta ve cam yerine alternatif malzeme olarak kullanıldığı ve her gün yeni uygulamalara imkân sağladığı kaydedildi. Gerek ekonomiklik, gerekse kolay uygulanabilirliği dolayısıyla plastiğin diğer maddelere göre tüketiminin artırmakta olduğu ifade edilen açıklamada, plastik tüketiminin fazlalığının ise ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olarak değerlendirildiği bilgisine yer verildi.


Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ambalaj, inşaat, tekstil, otomotiv, elektrik, elektronik ve beyaz eşya gibi sektörlere girdi temin eden plastik ve kauçuk sektörü, kimya sektörü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kimya sektöründe çalışanların yüzde 67’si ve girişimcilerin yüzde 82’si plastik ve kauçuk ürünleri imalatı sektöründe faaliyet göstermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılında kimya sektörü ihracatının yüzde 47’si bu sektör tarafından yapılmıştır.


Ekonomimize ve diğer sektörlere böylesine katkı veren plastik sektörünün birinci öncelikli sorunu plastik ham maddesinde yerli üretimin yetersiz oluşudur." 


Plastik ve kauçuk sektörünün kullandığı ham maddenin büyük bir kısmını petrokimya sektöründen temin ettiği vurgulanan açıklamada, petrokimya sektörünün kurulu kapasitesinin ise ihtiyacın ancak yüzde 18’si karşılayacak düzeyde olduğu ve sektörün dışa bağımlılığının da hem iç hem dış pazarda firmaların rekabet gücünü oldukça düşürdüğü kaydedildi.


Açıklamada, sektörün diğer önemli bir sorunun ise küresel pazarlara katma değeri yüksek mamuller üretip ihracat yapamaması olduğu ifade edilerek buna bağlı olarak plastik mamullerde birim ithal fiyatlarının birim ihraç fiyatlarının daima üzerinde seyrettiğine işaret edildi. 


Sektörün yüksek değerli üretim yapısına geçememesi nedeniyle 2015 yılında ihracatta yüzde 14 gerileme yaşandığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Dünya plastik sektöründe rekabet giderek artmaktadır. Küresel ölçekte bu rekabetin içinde yer almanın tek yolu yüksek katma değerli üretim yapısına bir an önce geçmektir. 2015 yılında sektörde ihracatın gerilemesine karşılık üretim artışı iç pazar tüketiminin artışı ile sağlanabilmiştir. Başka bir değişle sektör miktar bazında ihracata değil, iç pazara dayalı bir büyüme göstermiştir. 


Plastik sektörünün, dünyadaki gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki 20 yıl içinde rekabet gücünü artırması, yeni pazarlar ve ürünler ortaya çıkarması ve dünyada teknoloji liderleri arasına girebilmesi için bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezine gereksinimi vardır. Bu nedenle kurulacak mükemmeliyet merkezinin bir an önce faaliyete geçmesi katma değerli üretim ve dış ticaret açığımızın azalması yönünden olumlu katkı sağlayacaktır."



AA


Geri Dön