29 / 04 / 2024

Plastik sanayicileri: İhracatı artırmak için katma değerli üretim kredilerle desteklenmelidir!

Plastik sanayicileri: İhracatı artırmak için katma değerli üretim kredilerle desteklenmelidir!

Pazar daralmasına rağmen plastik sektörünün, makine teknolojisine yatırım yapmaya devam ettiğini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Büyümenin sürdürülebilir olması için ihracat odaklı katma değerli üretim, uygun krediyle desteklenmeli” dedi.



Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye Plastik Sektörünün dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2. sırada yer aldığını belirterek, küresel resesyon ve iç pazarlarda yaşanan daralmaya karşı büyüme trendine devam ettiğini söyledi. Eroğlu, “Hızlı şekilde büyüyen sektörümüz, eskiyen makinelerini yeni teknolojilere yatırım yaparak yeniliyor ve katma değerli üretimle, ihracatı arttırmaya çaba gösteriyor. Ekonomik büyümeye katkı sunmaya çalışan sanayicilerimizin, stratejik alan içinde belirlenen öncelikli yatırım ve üretimleri uygun şartlardaki kredilerle desteklenmeli” şeklinde konuştu.

45 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Dunya.com’da yer alan habere göre, plastik mamul üretiminin küresel ekonomik daralmadan kısmen etkilendiğini, 2023 yılının ilk yarısında 2022 yılının aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 12,6 değer olarak da yüzde 24,8 gerileyerek, 5,4 milyon ton ve 22,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Eroğlu, şunları söyledi: “2023 yılı sonunda üretimin 2022 yılına oranla miktar bazında yüzde 3,6 ve değer bazında yüzde 2,9 artacağı ve 10,9 milyon ton ve 45,5 milyar dolar olarak gerçekleşeceği düşünülüyor. 2023 yılının ilk 6 ayında 5,4 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 2,28 milyon ton ile plastik ambalaj malzemeleri öne çıkarken, plastik inşaat malzemeleri üretimini ise 1,09 milyon ton ile plastik ambalaj malzemelerini takip etti.”

Plastik sanayicileri: İhracatı artırmak için katma değerli üretim kredilerle desteklenmelidir!

MAKİNE TEKNOLOJİSİNE YATIRIM

2018-2022 yılları arasında yılda ortalama yüzde 8,3 artış gösteren plastik sektörünün makine yatırımlarının, 2023 yılının ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 18 artarak 670 milyon dolara yükseldiğini belirten Eroğlu, makine teknolojisine zor şartlarda ciddi yatırım yapıldığının altını çizdi. Eroğlu, “Yılın kalan aylarında aynı çalışma halinde makine ve teçhizat yatırımlarının 2023 sonunda yüzde 32 artarak 1 milyar 608 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Plastik mamul ihracatı, 2023 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6,4 ve değer bazında da yüzde 8,8 geriledi” ifadesini kullandı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön