29 / 04 / 2024

Polatlı hidroelektrik santrali 5 aydır imar komisyonunda!

Polatlı hidroelektrik santrali 5 aydır imar komisyonunda!

Polatlı Hidroelektrik santrali, gerekli tüm izinler alınmış olmasına rağmen, yaklaşık 5 aydır Büyükşehir İmar Komisyonu'nda bekliyor. Büyükşehir Belediyesi kulislerinde HES'e sıcak bakılmadığı için kararın geciktirildiği iddia edildi.



Polatlı Karacaahmet Mahallesi'ne yapılması planlanan Hidroelektrik santrali için aralarında bakanlıkların da bulunduğu 10 kurumdan olumlu yanıt alınmasına rağmen  Ankara  Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan beklenen olumlu rapor yaklaşık 5 aydır çıkmadı. Kamu yararı gözetilerek incelemeler yapılmak üzere proje yeniden ertelenirken Büyükşehir Belediyesi kulislerinde HES'e sıcak bakılmadığı için kararın geciktirildiği iddia edildi. 


EPDK UYGUNLUK VERDİ 

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu, (EPDK) Polatlı Karacaahmet Mahallesi sınırları içerisinde yapılması planlanan ve yılda yaklaşık 22,31 milyon KWH enerji üretmesi beklenen Hidroelektrik Santrali tesisinin Elektrik Piyasa Kanunu ve ilgili mevzuata göre uygun olduğunu belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TEİAŞ Genel Müdürlüğü, BOTAŞ, Milli Savunma Bakanlığı, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ankara Valiliği'nden proje ile ilgili görüşler alınırken Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden firmaya "Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) gerekli değildir" yazısı verildi. Yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü planlama alanına ilişkin Jeolojik Etüt Raporu'nu 2 Eylül 2014 tarihinde onayladı. 


KOMİSYON SÜREKLİ ERTELİYOR

10 kurumdan proje ile ilgili olumlu rapor alındıktan sonra santrale ilişkin nazım ve mevzi imar planı onaylanmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'na başvuruldu. Yaklaşık 5 aydır planı inceleyen Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu olumlu veya olumsuz bir rapor vermezken planı kamu yararı gözetilerek bir karar alınması için yeniden erteledi. 


İKİ YIL ÖNCE GELDİLER

Karacaahmet Köyü'ne HES yapacak firma yetkililerinin 2 yıl önce geldiğini belirten Muhtar Şinasi Köksal, "Yetkililer 2 yıl önce geldiler ve köyün kahvesinde bir toplantı düzenlediler. Köyde olumlu bakan da var olumsuz bakan da. Ancak biz buranın iş ve diğer anlamda bir katkı sağlayacağını düşünmüyoruz" dedi. 



Sabah Egeli


Geri Dön