19 / 05 / 2024

Polisan Holding, 3 bin konutluk bir site yapacak!

Polisan Holding, 3 bin konutluk bir site yapacak!

Türk kimya endüstrisinin köklü şirketlerinden biri olan Polisan Holding, gayrimenkul ve tarım sektörüne adım atacak. Kendi arazilerini gayrimenkul alanında değerlendirecek olan kuruluş, tarımda da kabuklu meyve üretimine giriyor



Yine enerji alanında da yatırım fırsatlarını değerlendiren Polisan, beş yılda 500 milyon dolarlık ciro hedefine boya dışındaki bu alanlara girerek daha hızlı ulaşmayı hedefliyor

Türk kimya endüstrisinin en köklü ve büyük şirketlerinden biri olan   Polisan Holding, ana faaliyet işi boya dışında gayrimenkul sektörüne girme kararı aldı. Kağıthane'de atıl durumda bulunan eski fabrikasının yerine ofis merkezi kurmaya hazırlanan kuruluş, bu proje için DAP İnşaatla anlaştı. Yine Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanında bulunan arazi üzerinde 3 bin konutluk bir site yapacak olan Polisan, İstanbul'da bulunan çeşitli arazilerine de benzer projeler yapmaya hazırlanıyor.

Polisan'ın yeni projeleri arasında enerji ve tarım da var. Enerji alanında proje araştıran holdingin tarımdaki hedefi büyük. Akdeniz ya da Ege'de 3 bin dönümlük arazi aradıklarını söyleyen Polisan Holding CEO'su Erol Mizrahi, kabuklu meyve üzerine büyük bir yatırıma hazırlandıklarını söylüyor.
Kriz döneminden etkilenmeyen boyada aksine kapasite artıran holdingin bu yılki ciro hedefi 300 milyon dolar. Ye ¬ni alanlar dışında boyada da büyüyen Polisan, bu alanda yurt dışında fabrika kurma çalışmalarına devam ediyor.

Gayrimenkulde iddialı

Polisan'ın ürün ve hizmet yelpazesi içerisinde boya, tutkal, tekstil, deri, ağaç ve tarım endüstrilerini destekleyici nihai ve yan maddelerin üretimi var. Ayrıca Poliport isimli limanında depolama hizmeti de veren Polisan Holding, ana faaliyet alanlarına yenilerini ekleme kararı verdi.

Kağıthanede'ki mevcut eski tesislerini şu anda inşaata çeviren şirket,bu-nun için DAP İnşaat ile anlaştı. Holding CEO'su Erol Mizrahi, bu inşaatın bir ofis plaza olacağını söyleyerek 'Eskiden burada bizim fabrikamız vardı. Tekstili çerkezköy'e, diğer kimyasalları Gebze'ye taşıdık. şžu anda orası boş. 15 dönümlük kıvmeüi bir yer' diye konuştu.

Polisan'ın Sabiha Gökçen'in yanında da bir arazisi var. Buraya da konut yapılacak. Arazinin büyüklüğü 200 bin metrekare. Bu arazi üzerine 3 bin konutluk bir proje yapacaklarını söyleyen Mizrahi -Gebze GEBKİM'de 140 dönüm arazimiz var. Gebze'de yine kendi arazimiz var. Gebze OSB'de 40-50 dönüm arazimiz var. Bunların bir kısmı iş yeri olarak hayata geçecek, bir kısmında da konut olacak' diyor.

Tarıma da girecek

Bu yıl 300 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefleyen holdingin hedefi beş yıl içinde bu rakamı 500 milyon dolara çıkarmak. Bunun için de sadece kendi işleriyle değil, ilave birtakım işler de yapmayı hedeflediklerini söyleyen Mizrahi, enerji konularını araştırdıklarını belirtiyor. Gebze'de fabrikalarının bulunduğu bölgede ciddi bir enerji ihtiyaçları olduğunu anlatan Mizrahi, 'Orada bir takım girişimler yapılabilir diye düşünüyoruz. Yabancı şirketlerle görüşüyoruz' diyor.

Holding'in asıl enteresan sürpriz ilgisi tarım üzerine. Türkiye'de doğru tarım yapılmadığını, tarımın sanayileşmediğini düşünen şžirket, bunun üzerine çeşitli araştırmalar yapmış. Özellikle Türkiye'de kabuklu meyve ithalatına 1 milyar dolar gibi bir rakam ödenmesi dikkatten kaçmamış.
Erol Mizrahi, kabuklu meyve üretimi için Akdeniz ve Ege'de 3 bin dönümlük arazi aradıklarını söylüyor. Mizrahi, şöyle devam ediyor: 'Ben Türkiye'de tarımın doğru yapılmadığını düşünüyorum. Tarım bilimsel yollarla yapılmıyor. Sanayi desteği yok. Hayvancılık şu anda ölmüş vaziyette. Biz büyük alanlarda ve sanayi boyutunda düşünüyoruz bu işi.'

Fabrika kurmayı planlıyor

Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türk boya pazarının etkin kuruluşlarından Polisan, bu alanda yurtdışında fabrika satın almak için de düğmeye bastı. çevre ülkeler, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkelerinde yatırım için araştırma yapan şirket, bu yatırımı yerel bir ortakla birlikte gerçekleştirmek istiyor. Türkiye'de yüzde 22 pazar payına sahip Polisan, 2010 yılının ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında büyümüş. 450 bin tonluk Türkiye dekoratif boya pazarının 80-90 bin tonluk kısmı Polisan'ın elinde.
Gebze Dilovası'nda Poliport isimli bir de limanı bulunan Polisan, bu limana da önemli yatırımlar planlıyor. Liman işini Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme üzerine kurduğu modelin önemli bir parçası olacağını düşünen şirket, son üç yılda tesise 40 milyon dolar yatırım yaptı. Kuru yük ve likit iskeleleri alanında yapılan bu yatırımlar devam edecek.
Erol Mizrahi, şu anda konteyner indirme bindirme üzerine bir yatırım üzerinde çalıştıklarını söyleyerek şöyle devam ediyor:
'Likit depolama, kapasitemiz 150 bin metreküp. Kuru yük iskelemiz var. şžu anda 5 milyon ton kapasitemiz var. Bunlar tabii oldukça niş işler özellikle likit depeloma. Poliport'un müşterilerinin yüzde 90'ma yakını dünyanın en büyük şirketleri. Yatırım devam edecek.'
Ekonomist/Özge YAVUZ


Geri Dön