01 / 05 / 2024

Pollock’un “The Mural” tablosunda duvar boyası kullanılmış!

Pollock’un “The Mural” tablosunda duvar boyası kullanılmış!

Bilim insanlarının yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı Pollock’ un “ The Mural ” tablosundan haber var: Eser 24 saatte yapılmamış ama duvar boyası kullanılmış...



Bilim insanlarının yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı Pollock’un “The Mural” tablosundan haber var: Eser 24 saatte yapılmamış ama duvar boyası kullanılmış.


Amerikalı ressam Jackson Pollock’un en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen ve Iowa Üniversitesi’nin koleksiyonunda yer alan Mural/Duvar Resmi son bir buçuk yıldır restore ediliyordu. Los Angeles’taki The Getty Conservation Enstitüsü laboratuarında Tom Learner ve ekibi tarafından yapılan incelemelerde, tuvaldeki boyaya ait minik parçalar, mikroskop altında dikkatlice incelendi. Araştırmalar sonucunda bilim insanları, tablonun 24 saatte yapıldığı mitinin de efsaneden öte olmadığını kanıtladı. Hatta Pollock’un da, eserinde Picasso gibi duvar boyası kullandığı anlaşıldı.



DEĞERİ ARTTI


Learner tabloyla ilgili olarak, “Araştırmalar sonucunda bilinenden çok daha fazla bilgiye sahip olduk. Böylece tablonun değerinde de bir artış oldu. Öyle ki, 20’nci yüzyılın en önemli çalışmalarından biri olan eseri, 140 milyon dolara sigortalattırdık” dedi. Learner ayrıca, tablonun önü, arkası hatta her bir santimini iyice incelediklerine ve tüm renkleri analiz ettiklerine de dikkat çekiyor.


Bu kadar sıkı çalışmaya rağmen tabloya ait bazı sırlar kendini muhafaza etmeye de devam etmiş. Pollock’un gizemli tekniğini çözemeyen Learner ve ekibi, “10 yıl daha incelesek. Tekniğini çözebileceğimizi düşünmüyoruz” diyor.


YILDÖNÜMÜNE HAZIR


Getty Müzesi ve Enstitüsünde görevli araştırmacılar, tablo üzerindeki çalışmaları bu yıl, yani tablonun 70’inci yıl dönümünde bitirmeyi planlıyorlar. Müzenin sanat direktörü Sean O’Harrow, yapılan çalışmaları şöyle özetliyor, “Bu restorasyon ve araştırma çalışmaları, Pollock’u anlamak adına önemli birer adım. Ancak çalışmanın kapsamı ve niteliğini dikkate alırsak, sanat tarihinde yapılan en kapsamlı araştırma olduğunu da söyleyebiliriz.” Yeni müzenin inşaat çalışmalarının devam ettiğini de dile getiren O’Harrow, Haziran’ın ilk haftası hem müzeyi açmayı, hem de Mural/Duvar Resmi ile birlikte 1400 eserlik dev koleksiyonu sergileyecekleri bir organizasyon planladıklarını ifade etti.


Taraf Gazetesi 


Geri Dön