28 / 04 / 2024

Pompeiopolis Antik Kenti'nde antik tiyatro bulundu!

 Pompeiopolis Antik Kenti'nde antik tiyatro bulundu!

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kazı çalışmaları devam eden Pompeiopolis Antik Kenti'nde milattan önce (MÖ) 2. yüzyıla ait antik tiyatro bulunduğu bildirildi




     Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı ve Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ki kazı çalışmalarının çok başarılı geçtiğini belirterek, 6 yıldır kazdıkları villa kalıntısında büyük bir bölümü açmayı başardıklarını söyledi. 

     Daha önce jeofizik çalışmaları sırasında tespit edilen yerde yaptıkları açma çalışması sonucunda bir antik tiyatronun mermer basamaklarını bulduklarını aktaran Summerer, tiyatronun mimari koruma durumunun çok iyi olduğunu belirtti. 

     İleri ki yıllarda buradaki kazı çalışmalarını devam ettireceklerine vurgulayan Summerer, ''Amacımız tiyatro bölümünü tamamen ortaya çıkartmak olacak. Daha tarihleyici somut bir veri elimize geçmemekle beraber, duvarların çok özenle yapılmış olan yapı tekniği ve kalite nedeniyle MÖ 2. yüzyıl erken Roma döneminde bu yapının yapıldığını düşünüyoruz'' diye konuştu. 

     Summerer, bu yıl ki çalışmalarda ilk defa jeoradar kullandıklarını ve bunun sayesinde bir podyum tapınağı tespit ettiklerini ifade ederek, önümüzdeki yıllarda burada da kazı çalışması yürüteceklerini söyledi. 

     Kazı çalışmalarına 7 ayrı ülkeden uzman ve arkeologların katıldığını vurgulayan Summerer, kazılarda çeşitli üniversitelerde eğitim gören Kastamonulu öğrencilerin çalıştığını sözlerine ekledi. 

     Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da özellikle Kazı başkanı Prof. Dr. Latife Summerer'in Münih Üniversitesi'nden Kastamonu Üniversitesi'ne geçmesiyle bu yıl Pompeiopolis kazılarının büyük ivme kazandığını ve sonuçların tüm Taşköprülüleri mutlu ettiğini ve umutlandırdığını kaydetti. 

     


Geri Dön