28 / 04 / 2024

Portekiz Parlamentosu gayrimenkul karşılığı vatandaşlık verme uygulamasını kaldırdı!

Portekiz Parlamentosu gayrimenkul karşılığı vatandaşlık verme uygulamasını kaldırdı!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gayrimenkul yatırımcılarının en çok ilgilendiği program olan Golden Visa için Portekiz Parlamentosu önemli bir adım attı ve gayrimenkul yatırımlarını program kapsamından kaldırma kararı aldı.



AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak bilinen Golden Visa’da önemli bir adım atıldı. İspanya, Yunanistan ve Malta ile birlikte program kapsamındaki dört ülkeden biri olan Portekiz Parlamentosu’nda geçen hafta gayrimenkul yatırımlarının programdan kaldırılması oy çokluğu ile kabul edildi.
Ağustos ayının tatil dönemi olması nedeni ile yasanın en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın doğrudan onay vermesi durumunda yasa resmi gazetede yayınlandıktan sonraki gün yürürlüğe girmiş olacak.
Gayrimenkul yatırımı yapanların Euro bazlı kira elde etme imkanının yanı sıra AB ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkı elde ettiğini belirten TVesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “Eylül ayına kadar yapılacak başvurular geçerli olacak. Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de yararlanabiliyor. Çocuklar AB ülkelerinde daha ekonomik koşullarda eğitim alabiliyor. Portekiz’de yapılan yasa değişikliği kapsamında Golden Visa’ya aile üyelerinin eklenmesine ilişkin yasada herhangi bir değişiklik olmayacak. Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra bile yeni aile üyeleri eklenebilecek. Vatandaşlığa erişim ve daimi oturma izni ile ilgili hiçbir değişiklik söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Portekiz Parlamentosu gayrimenkul karşılığı vatandaşlık verme uygulamasını kaldırdı!


YENİ YATIRIM KOŞULLARI

Nazaran, yeni yasa hayata geçtikten sonra Golden Visa programı kapsamında yatırımların hangi koşullarda yapılacağı ile ilgili de şunları söyledi: “Özel veya kamuya ait bilim ve teknoloji araştırma kuruluşlarına yapılan minimum 500 bin Euroluk yatırım. Özel vakıflar veya kamu kültür dernekleri aracılığı ile yapılan minimum 250 bin Euroluk yatırım. Vadesi en az beş yıl olan ve en az 500 bin euro tutarında ticari şirketlere yatırım yapan Portekiz yatırım fonu veya risk sermayesi fonuna yatırım yapılması. Yeni bir şirket kurmak veya Portekiz menşeli bir şirkete yapılan 500 bin euroluk yatırım ile 3 yıl boyunca en az 5 yeni istihdam yaratılması şartı.”

Golden Visa kapsamında İspanya’da ise son 10 yılda 5 bin 419 adet emlak satıldı. Bu ülkede de gayrimenkul satışı ile oturma izni ve vatandaşlık alınma maddesinin çıkarılması tartışılıyor.


 


 


 


 


Geri Dön