29 / 04 / 2024

Portman Holding Ataşehir´de arsa arıyor!

Portman Holding Ataşehir´de arsa arıyor!

ABD´li Portman Ataşehir´de arsa arıyor, Equity ise Türkiye´ye özel araştırma ekibi kuruyor



Portföy değeri 10 milyar doları aşan 2 ABD´li gayrimenkul fonu Portman Holdings ve Equity International, krizin ardından Türkiye´ye yatırıma hazırlanıyor. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, "Çin, Kore ve Hindistan´da dev gayrimenkul projelerine imza atan Portman, 2 aydır Ataşehir´de finans merkezinin bulunduğu bölgede proje geliştirmek için arsa arıyor. Krizden önce Türkiye´yi incelemeye alan Equity International ise Türkiye´ye özel araştırma ekibi kurdu, bu ay Türkiye´ye geliyor" dedi

Türkiye´nin 12 Eylül´de yapılacak referanduma odaklandığı bugünlerde gayrimenkul sektörü yeni yabancı yatırımcıları karşılamaya hazırlanıyor. Yabancı gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye´ye ilgilerini kaybetmediklerini ve yaklaşan referanduma odaklandıklarını kaydeden Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur, bu dönemde ABD´li iki büyük gayrimenkul fonunun Türkiye pazarında yer edinebilmek için araştırmalarını hızlandırdığını açıkladı. Bunlardan birinin Hindistan, Güney Kore ve Çin´de faaliyet gösteren Atlanta merkezli Portman Holdings olduğunu kaydeden Sur, "Son 2 aydır Ataşehir´de finans merkezinin planlandığı bölgede otel, alışveriş merkezi ya da ofis gibi ticari bir proje geliştirmek için arsa arıyorlar" dedi.

Ortam uygun olursa

Şikago merkezli yatırım fonu Equity International´ın ise krizden önce Türkiye´de nabız yokladığını ancak somut bir harekete geçmediğini söyleyen Sur, "Şimdi ciddi olarak Türkiye´yi araştırıyorlar. Bunun için özel bir ekip kurdular ve bu ay içinde geliyorlar" diye konuştu.

Equity Internatinal´ın Meksika´da düşük gelir grubuna proje geliştiren Homex şirketinin de ortağı olduğunu belirten Sur, eğer Türkiye´de gerekli ortam hazırlanırsa burada da ucuz konut üretimi yapabileceklerini vurguladı.
Stratejik planlama, pazar ve finansman kaynakları araştırma, kontrat hazırlama, bina bakımı, dış mimarlık, pazarlama gibi pek çok alanda faaliyet gösteren Portman Holdings´in portföyünde otel, plazalar ve alışveriş merkezleri bulunuyor. Bünyesinde 300 kişinin çalıştığı grubun varlıklarının toplam değeri ise 7 milyar dolar civarında. 1999 yılından beri faaliyet gösteren Equity International ise yatırımlarını daha çok Amerika dışındaki, özellikle yükselen pazarlarda, emlak sektöründe iş yapan firmalara finansman sağlayarak yapıyor. Güney Amerika´da, Avrupa´da ve Çin´de pek çok projeye imza atan grup, 40 kişilik bir istihdama sahip. Gruba bağlı şirketlerden Equity Residential´ın 5 milyar doların üzerinde bir portföy değeri bulunuyor.
Nihal YUVACAN/VATAN


Geri Dön